we need
1 lb ground beef
1 lb dried pinto (romano) beans
1 bay leaf
2 Tbsps brown sugar, divided
1/2 tsp ground allspice
1/8 tsp ground cayenne pepper
1 tsp cinnamon
2 tsps dried cilantro, divided
4 Tbsps olive oil
1 medium onion, chopped
4 cloves garlic, minced
1 pkg chili seasoning
1/2 tsp chili powder
1 tsp seasoned salt
1/2 Tbsp cocoa powder
1/2 a large can of crushed tomatoes
2 Tbsps tomato paste
Salt and pepper, to taste
Rinse beans, then boil in a large pot for 15 min. Let stand for 2 hrs. Drain liquid, fill pot 1/2 way with hot water, then add bay leaf, cayenne pepper, allspice, one Tbsp of the brown sugar, cinnamon and 1 tsp coriander, and cook for at least 2 1/2 hours, or until beans are soft and with enough water. In frying pan, saute onion and garlic in olive oil. Add beef to brown, stirring well, and transfer to pot of beans with remaining 1 Tbsp of brown sugar and 1 tsp of cilantro, chili seasoning, chili powder, seasoned salt, cocoa powder, crushed tomatoes, tomato paste, salt and pepper, mix and let cook till all done, about 2 1/2 more hours, over low heat. Make sure there is enough liquid and stir often to prevent it from burning.
*It keeps excellent in the freezer.
*It can be served over hot dogs for a chili dog version.
Χρειαζόμαστε
500 γρ μοσχαρίσιο κιμά
500 γρ ξερά φασόλια χάντρες
1 φύλλο δάφνης
2 κουταλιές σούπας καφέ ζάχαρη
1/2 κουταλάκι γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
1/8 κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιέν
1 κουταλάκι γλυκού κανέλλα
2 κουταλάκια γλυκού αποξηραμένο κόλιανδρο
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο
4 σκελίδες σκόρδο,ψιλοκομμένες
1 φακελάκι μπαχαρικά για τσίλι
1/2 κουταλάκι γλυκού σκόνη τσίλι
1 κουταλάκι γλυκού πικάντικο αλάτι
1/2 κουταλιά σούπας κακάο
1/2 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές σούπας ντοματοπελτέ
Αλατοπίπερο
Ξεπλένουμε τα φασόλια και τα βάζουμε να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα για 15'. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε για 2 ώρες. Στραγγίζουμε το υγρό και γεμίζουμε την κατσαρόλα μέχρι τη μέση με ζεστό νερό. Προσθέτουμε το φύλλο δάφνης, το καγιέν, το μπαχάρι, 1 κουταλιά της σούπας καφέ ζάχαρη, 1 κουταλάκι κόλιανδρο, κανέλλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 2 1/2 ώρες, η μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να έχουν μείνει με αρκετό νερό. Σε τηγάνι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το σκόρδο και στη συνέχεια τον κιμά, ανακατεύοντας για να μη σβωλιάσει. Μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με τα φασόλια, προσθέτοντας την 1 κουταλιά ζάχαρης που έμεινε, 1 κουταλάκι κόλιανδρο, φακελάκι με μπαχαρικά για τσίλι, το τσίλι σε σκόνη, το κακάο, το πικάντικο αλάτι, τα ντοματάκια και το ντοματοπελτέ, αλατοπίπερο και αφήνουμε για 2 1/2 περίπου ώρες ακόμη, η μέχρι να γίνει. Προσέχουμε να έχει αρκετό νερό και ν'ανακατεύουμε συχνά για να μην "αρπάξει".
*Διατηρείται πολύ καλά στην κατάψυξη.
*Μπορούμε να το σερβίρουμε πάνω σε hot dogs για να φτιάξουμε τα λεγόμενα chili dogs.
Πολύ ωραία και πρωτότυπη συνταγή!Θα τη δοκιμάσω σίγουρα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠραγματικά πρωτότυπη συνταγή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε το κακάο που βάζεις.
Σίγουρα θέλω να την δοκιμάσω!
Φιλιά!
Φαίνεται καταπληκτικό πιάτο και με πολύ όμορφο συνδιασμό μπαχαρικών. Και μένα μου έκανε εντύπωση το κακάο. Θα την τολμήσω. Καλό Σαββατοκύριακο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαρά καλημέρα!Πρωτότυπη συνταγή αλλά είμαι σίγουρη πως αξίζει και με το παραπάνω το κόπο!!!Φιλιά πολλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦασόλια τσίλι! Πρέπει να είναι πολύ νόστιμα! Οι Νότιες Πολιτείες της Αμερικής έχουν εντελώς διαφορετική κουζίνα από την δική μας! Έχουν περάσει από εκεί Ισπανοί, Γάλλοι, Αρφικανοί μεταφέροντας τις τοπικές κουζίνες τους! Τούτη η συνταγή μου θυμίζει Μεξικό...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσα!
Μου αρέσει πάρα πολύ, αν το είχα μπροστά μου θα έκανα βουτιά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠεντανόστιμο πιάτο! Στην τελευταία φωτογραφία ειδικά, το όλο σύνολο φαίνεται πολύ δεμένο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο κακάο με εντυπωσίασε και μένα!!
Φιλιά Χαρά μου, να έχεις ένα όμορφο ΣΚ!
πόσο αγαπώ το chili Χαρά!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά πολλά!
Your chili looks so good and hearty! Cocoa adds such great flavor! Just delicious.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω πρέπει να βιαστώ να τη δοκιμάσω πριν πατήσουν οι ζέστες,αν και δεν το βλέπω να συμβαίνει πολύ σύντομα! Νοστιμότατο φαίνεται και ιδιαίτερα πάνω σε ζεστό ψωμάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρων... και πρωτότυπο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ Χαρά!!!
Πολύ ωραία η συνταγή σου Χαρά μου!!! Φτιάχνω κι εγώ τσίλι αλλά η συνταγή σου είναι ουάουυυυυυ! Εντυπωσιάστηκα με το κακάο και προσπαθώ να το φανταστώ σαν γεύση!!! Θα το δοκιμάσω οπωσδήποτε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑαα αφού είναι αυθεντική, θα δοκιμαστεί σίγουρα! Δεν έχω φτιάξει ποτέ τσίλι αλλά πάντα μου άρεσε ο συνδυασμός των υλικών του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την συνταγή!!
Καλό ΣΚ!!
How could anyone not love a delicious and comforting bowl of chili, especially if it was handed down by a good friend, and it's tried and true recipe...and even best when it is lovingly passed on, and shared!
ΑπάντησηΔιαγραφήThanks Xara for sharing this inviting yummy chili recipe. Will want to try it. Love all the spice combination:DDD
ενδιαφερον πολύ..δεν το ηξερα καθόλου να το δοκιμασω λέω...
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημερα σου να σαι καλά
Τι πρωτότυπο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαρά, αν έχεις όρεξη για παιχνιδάκι, ένα στο μπλογκ μου!
WUAUUU.... que rico es una receta muy buena con especias agradables me encanta,genila receta,abrazos y abrazos.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό με το κακάο κάτι μου έκανε....χαχαχαα!! Καταλαβαίνετε βέβαια και οι δύο σας ότι πάει για δοκιμή, έτσι???
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλάτε από το μπλογκ όταν μπορείτε.
Καλή εβδομάδα!
We are having a perfect day for chili here. Your recipe comes at the perfect time. I hope you have a great day. Blessings...Mary
ΑπάντησηΔιαγραφήI love a big pot of chili simmering on my stove. Yours looks delicious.
ΑπάντησηΔιαγραφήChili is so comforting and wonderful, this looks like a great recipe and the photo is absolutely delicious!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίο φαίνεται mia maria..σίγουρα θα το δοκιμάσω...
ΑπάντησηΔιαγραφή