Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2011

Sweet Potato Pie/πίτα με γλυκοπατάτες

Hello friends!I decided to post this recipe in the spirit of the upcoming Canadian Thanksgiving Weekend ..It is one of the six major Canadian holidays, always celebrated on the second Monday of October, just around harvest time. Families get together on this special day to enjoy a festive meal that typically includes a stuffed turkey with gravy or cranberry sauce, roast potatoes, ham, pumpkin pie, sweet potato pie and lots more..This recipe actually is a combination of different recipes and personal experimentation, and is quite simple, yet tasty.I have to  admit that before trying it, the thought of sweet potatoes would give me nausea..haha..Let's see how you feel about it and whether Maria, my better blog half, will be tempted enough to at least try.. :p

We need
5 pounds sweet potatoes
2 eggs
2 Tbsps melted butter
2 Tbsps flour
1 can of sweetened condensed milk, divided
1/2 tsp cinnamon
1/4 tsp nutmeg
For the topping
1 cup pecans, chopped and toasted
4 Tbsps brown sugar
1/4 tsp cinnamon
1/8 tsp nutmeg
1/8 tsp allspice
1 Tbsp melted butter
1 1/2 cups mini marshmallows
Remaining sweetened condensed milk, for drizzling

Rinse and pat dry sweet potatoes, place in a pan and bake at 350F for about 45 min, or until soft when pierced with a fork. Let cool slightly, then peel and mash them in a bowl ,using a fork. Mix in eggs, melted butter, flour, cinnamon, nutmeg and 150ml of the condensed mik. Place in greased pie dish and bake at 325F for 25-35 min (depending on your oven) In smaller bowl, combine brown sugar, toasted pecans,cinnamon, nutmeg, allspice and butter, remove pie from the oven to spread topping and then continue baking for another 10 min. Once more, remove pie from the oven, top with marshmallows, drizzle with sweetened condensed milk and change your oven setting to "broil".Continue baking until marshmallows are puffed up and they start getting a caramel colour, then remove from oven. Let stand for 5-10 min, cut into slices and serve! (Leftovers, if any, should be refrigerated) Have a blessed Thanksgiving everyone!!

Γεια σας φίλοι! Αποφάσισα να γράψω αυτή τη συνταγή, αφού αυτό το ΣΚ είναι το Καναδικό Thanksgiving. Είναι μια από τις έξι μεγαλύτερες γιορτές του Καναδά και γιορτάζεται πάντα τη δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου. Γιορτάζεται με μεγάλες οικογενειακές συγκεντρώσεις και το γεύμα περιλαμβάνει γεμιστή γαλοπούλα, ψητές πατάτες, κρέας, κολοκυθόπιτα, πίτα με γλυκοπατάτες και πολλά πολλά ακόμη. Η συνταγή που σας γράφω είναι στην πραγματικότητα συνδυασμός πολλών συνταγών και προσωπικών πειραματισμών, είναι αρκετά εύκολη αλλά πολύ νόστιμη. Θα πρέπει να ομολογήσω ότι πριν τη δοκιμάσω για πρώτη φορά και μόνο η ιδέα της γλυκοπατάτας μου έφερνε ναυτία, χαχα! Εύχομαι σε εσάς να αρέσει και ας ελπίσουμε η Μαρία το άλλο μου μπλογκομισό, να αποφασίσει έστω να δοκιμάσει:P

χρειαζόμαστε
2250 γρ γλυκοπατάτες
2 αυγά
2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι
1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
1/2 κουταλάκι κανέλα
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
για την επικάλυψη
1 φλιτζάνι pecans ψιλοκομμένα και καβουρδισμένα
4 κουταλιές μαύρη ζάχαρη
1/4 κουταλάκι κανέλα
1/8 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
1/8 κουταλάκι μπαχάρι τριμμένο
1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο
1 1/2 φλιτζάνι μικρά marshmallows ή μεγάλα κομμένα σε μικρά κομματάκια

Πλένουμε και σκουπίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις βάζουμε σε ένα ταψί και ψήνουμε στους 180β για 45 λεπτά περίπου ή μέχρι να τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι και να είναι μαλακές. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά, τις καθαρίζουμε και τις λιώνουμε σε ένα μπολ, με ένα πιρούνι. Ρίχνουμε τα αυγά, το βούτυρο, αλεύρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο και 150 ml από το ζαχαρούχο γάλα. Ρίχνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα για τάρτα και ψήνουμε στους 160β για 25-35 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο. Σε μικρότερο μπολ ανακατεύουμε τη μαύρη ζάχαρη, τα pecans, κανέλα, μοσχοκάρυδο, μπαχάρι και βούτυρο. Βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, περιχύνουμε με το μείγμα και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά. Για άλλη μια φορά βγάζουμε την πίτα από το φούρνο, στολίζουμε με τα marshmallows, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ζαχαρούχο, ρυθμίζουμε το φούρνο στο γκριλ και ψήνουμε μέχρι να    φουσκώσουν τα marshmallows και να πάρουν ένα καραμελένιο χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά κόβουμε και σερβίρουμε. Αν περισσέψει πρέπει να το βάλουμε στο ψυγείο.

29 σχόλια:

  1. Πολύ νοστημη φαινεται!
    Καλους εορτασμους να εχετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχο!
    μου αρ΄σουν τόσο τα υλικά που χρησιμοποιήσατε που νομίζω πως θα γίνει μια από τις αγαπημένες μου συνταγες τοφετινο χειμώνα! Αλλα βοηθήστε με λίγο...τι είναι τα pecans? Ευχαριστώ πολύ! Ευχές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραία και πλούσια γλυκιά πίτα, εδώ δεν έχουμε thanksgiving αλλά έχουμε γλυκοπατάτες! :)
    Μου αρέσει πολύ και η επίστρωση με το ζαχαρούχο και τα μαρσμάλοους, γιορταστική με τα όλα της! :)
    p.s. αντί για pecans, νομίζω πως μπορούμε να βάλουμε ελληνικά καρύδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. I am invited to thanksgiving by my American friend this year. Maybe I can make this for dessert for them!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πίτα με γλυκοπατάτες;;;;;
    Θέλωωωωωωωωωωωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. We love sweet potato pie, especially the toasted marshmallows on top! Looks so good. Happy Thanksgiving!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρώτη φορά τις βλέπω σε γλυκό! Μιαμ! Καλά να περάσετε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαρά θα σου ομλογήσω ότι κι εγώ όταν τις πρωτοδοκίμασα τις γλυκοπατάτες, τίς κοίταξα λίγο με ... υποψία!!
    Εγιναν οι αγαπημένες μου όμως, γι αυτό ευχαρίστως θα δοκιμάσω την πρότασή σου!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημέρα! Χαρά μου εγώ λατρεύω τις γλυκοπατάτες και ειναι ένα τοσο υγιεινό υλικο! Τέλεια η γλυκιά πίτα! θα προσπαθήσω να το επιχειρήσω..
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χαρά μου στην Ατλάντα, που ήμουν πριν κάποιες μέρες, οι τάρτες αυτές με τις γλυκοπατάτες ήταν από τα πιο κλασσικά γλυκά! Έψαχνα για μια καλή συνταγή και με κάλυψες! Ευχαριστώ!
    Χρόνια πολλά για το Thanksgiving να έχετε ευτυχισμένες οικογενειακές στιγμές! Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Οι γλυκοπατάτες είναι από τα υλικά που σπάνια βρίσκω εδώ και ειλικρινά ζηλεύω τη συνταγή σου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χαρά ευχαριστούμε για την παραδοσιακή Καναδέζικη συνταγή!!! Φαίνεται πολύ καλή και τα μαρσμέλοους πολύ χαριτωμένα:-)) Happy Thanksgiving Day να έχετε! Καλό Σαββατοκύριακο Άννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. i really want some! i have only used sweet potato once in a sweet dish (a cake) and it was great.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαρά μου καλησπέρα.Πρώτη φορά βλέπω γλυκό με γλυκοπατάτες και φαίνεται λαχταριστό και νοστιμότατο!!! Τέλειοοοοο! Γειά στα χέρια σου κι ευχαριστούμε για τη συνταγή! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΟ!!!!!!!!!!!!!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. muy exquisito una verdadera delicia,luce espectacular,abrazos grandes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Κι εγώ θέλωωωωωωωωωωωω...
    Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τέτοια πιτούλα!!!

    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αν και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ γλυκοπατάτα, η συγκεκριμένη πιτούλα είναι άκρως ελκυστική!
    Για ελάτε και από τα μέρη μου κορίτσια, έχω κάτι για σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μου αρέσει ο συνδυασμός. Άνετα θα το έφτιαχνα, είναι ωραίο να τολμάς καινούρια πράγματα! Σε βγάζουν από τη ρουτίνα. Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Wow, that sweet potato pie looks divine - and happy canadian thanksgiving!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Από όταν δοκίμασα τις γλυκοπατάτες, τις αγάπησα!!!! Θα το φτιάξω σίγουρα.
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. This sounds just simply delicious!! I would serve this either with dinner or for dessert or both! I happen to love sweet potatoes. Blessings, Catherine xo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Xara-Your sweet potato pie is very similar to our sweet potato casserole with the marshmallow on the top. One of my very favorites at Thanksgiving. So beautiful, and delicious!
    Happy Canadian Thanksgiving to you and yours!
    xoxo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Thank you all for visiting and leaving sweet comments and wishes!!!
    Sas efharistw gia thn episkepsi, ta evgenika sas sholia kai tis efhes!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Georgina Kassavetes , s'efharistoume gia tin episkepsi, elpizw i diaita na synehizetai me epityhia..:) Ta pecans einai paromoia me ta karydia kai yparhoun stin Ellada, mono pou einai arketa pio akriva. An den boreis na vreis, hrisimopoiise karydia. Kali epityhia,XO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Βρήκα τυχαία το μπλογκ σου και μου άρεσε πολύ!! Αυτή δε η συνταγή με τις γλυκοπατάτες ομολογώ ότι με εντυπωσίασε. Δεν εχω ξαναδεί το υλικό σε γλυκό!! Θα το φτιάξω οπωσδήποτε!! Θα σε ακολουθώ στο εξής!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΔΑΚΙ :)
    ΚΑΛΟ Σ/ΚΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή