Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2011

Ψητό κοτόπουλο με σάλτσα ροδάκινου/Baked chicken with peach salsa

Τι γνώμη έχετε για τα φαγητά με φρούτα; Εμείς εδώ έχουμε μια σχέση αγάπης και μίσους. Θέλω να πω ότι ενώ μας αρέσουν πολύ φαγητά με ξερά ή φρέσκα φρούτα, δεν υπάρχει περίπτωση κανείς μας να φάει καρπούζι με φέτα, κάτι που ξέρω ότι είναι αγαπημένο πολλών. Αυτή τη σάλτσα που θα γράψω σήμερα, τη βρήκα στα περιοδικά της Χαράς και με πολύ δισταγμό την έφτιαξα, για να συνοδέψει ένα επίσης διαφορετικό ψητό κοτόπουλο. Άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, αν και το τζίντζερ που έβαλα ήταν πολύ και φαινόταν λίγο παραπάνω στη γεύση.
Η συνταγή γράφει 1 κουταλάκι φρέσκο και εγώ έβαλα 1/2 κουταλάκι ξερό, από ότι φαίνεται ήταν πολύ.

χρειαζόμαστε
1 μεγάλο ή δυο μικρότερα ροδάκινα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη
1/2  κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο (εγώ έβαλα μαϊντανό)
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι ξύσμα από φρέσκο τζίντζερ
1/2 κουταλάκι αλάτι
6 κομμάτια στήθος ή μπούτι κοτόπουλου
μπαχάρι τριμμένο
σκόνη σκόρδου
θυμάρι
κανέλα
καυτερή πάπρικα
αλατοπίπερο
1 κουταλιά σκούρα ζάχαρη
1 κουταλιά σόγια

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ροδάκινο, την ντομάτα, το κρεμμύδι, κόλιανδρο, τζίντζερ, χυμό λεμονιού και το 1/2 κουταλάκι αλάτι.
Σε άλλο μικρό μπολάκι ανακατεύουμε μπαχάρι, σκόρδο, θυμάρι, κανέλα, παπρικα, αλατοπίπερο (όλα μαζί να είναι περίπου 1-1/2 κουταλάκι του γλυκού) με τη ζάχαρη και τη σόγια να γίνει μια πάστα. Δεν είναι πολύ καυτερό το μείγμα, τουλάχιστον έτσι όπως το έκανα εγώ (είμαι σίγουρη ότι η Χαρά δε συμφωνεί καθόλου μαζί μου:) Αλείφουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου και ψήνουμε στην ψηστιέρα ή στο φούρνο στους 200β. Σερβίρουμε με τη σάλτσα ροδάκινου και όσο και αν σας κάνει εντύπωση είναι πραγματικά πολύ γευστικός συνδυασμός.
Το μπαχαρικό για το κοτόπουλο που γράφει το περιοδικό είναι 2 κουταλάκια jerk seasoning. Με βάση λοιπόν τις διάφορες συνταγές που βρήκα, έφτιαξα το μείγμα όπως το ήθελα εγώ.
How do you feel about dishes where fruit are among the ingredients? We seem to have a love and hatred relationship;I mean that, while we do like dishes with dried or fresh fruit, none of us could ever have watermelon with feta, a favorite among many. The salsa I'm writing about today, found in one of Xara's magazines, was made(with reasonable doubt) to accompany a different kind of baked chicken. It turned out an all thumbs up recipe, even though I used more ginger than I should have and we could really taste the excess. The recipe calls for 1 tsp freshly grated and I used 1/2 tsp dried, which apparently was a lot.

we need
1 large ripe peach, pitted, diced
1 large tomato diced
1/2 chopped onion
2 Tbs. chopped fresh cilandro
1 Tbs. lemon juice
1 tsp grated fresh ginger
1/2 tsp. salt
6 chicken breasts or thighs
ground allspice
garlic powder
thyme
cinnamon
hot paprika
salt and pepper to taste
1 Tbsp brown sugar
1 Tbsp soya sauce

In bowl, combine peach, tomato, onion, cilantro, ginger, lemon juice and 1/2 tsp of salt. In another bowl, mix allspice, garlic, thyme, cinnamon, paprika, salt and pepper (all spices should yield about 1 1/2tsps) with sugar and soya, to form a paste. It's not a very hot combination, at least the way I made it. (I'm pretty sure Xara totally disagrees with me) Baste the chicken with it and BBQ or bake in the oven at 400F. Serve with peach salsa and you'll have a surprisingly easy combination indeed.
The spice for the chicken mentioned in the magazine, is 2 Tbsps of jerk seasoning. Based on the various recipes I found, I adjusted the spice mix the way I preferred it.


20 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, έχω πάρει παιδάκια κοτόπουλου για μαζί μας πρέπει να οργανωθώ για τα υπόλοιπα υλικά για΄τι στο χωριό που να τα βρω
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Μαρία, δεν τρώτε καρπούζι με φέτα!!??!!
    Η αλήθεια ειναι οτι τα γούστα στη γέυση ειναι αρκετά προσωπικό θέμα, υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν τρώω και εγώ, ο άντρας μου δε.. δεν τρώει τα μακαρόνια!
    Πολύ ωραία η συνταγή, τωρα που ηρθα και εγώ εδώ, βλέπω στο food network μαγειρικές εκπομπές και ειναι τρελοι οι άνθρωποι με το τζίντζερ.. Το βάζουν πάρα πολύ και σε μεγάλες ποσότητες..
    Εγώ το έχω βάλει φρέσκο στην κατάψυξη (και αυτο εδώ το είδα) και οποτε ειναι να το χρησιμοποιήσω τρίβω λίγο στο εργαλείο για το ξύσμα..
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μμμμμμμμ! Είναι πολύ κακό που εγώ λατρεύω τα φαγητά με φρέσκα φρούτα;;; Υπέροχο φαίνεται και είναι..... Τέλειο, γειά στα χέρια σας!!!! Να πάρω λίγο; Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να και μια συνταγή με κοτόπουλο που μπορώ να φάω! Thanks κοριτσια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. My favorite part of the chicken is the drumstick, and this recipe is so beautiful and colorful with the peach salsa. I love the way you adjusted the seasoning for what it called for, the jerk seasoning.
    This, surely is a must for my chicken recipe collection. Thanks for sharing, Maria, and Xara!
    xoxo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εγω εχω τρελα για φαγητα με φρουτα..θα την δοκιμασω με στην εβδομαδα την συνταγη σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αλήθεια είναι ότι είμαι λίγο επιφυλακτική με τα φρούτα στα φαγητά, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, αλλά μια δοκιμή δεν βλάπτει.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Such a beautiful fruit topping to go with the spicy chicken! I do like most fruit with my savory meals - peach and chicken is a good combo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωραίο και εξωτικό, εμένα μ΄αρέσουν οι συνδυασμοί φρούτων και κρέατος, και θα το δοκιμάσω οποσδήποτε!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν, το ροδάκινο είναι και νεκτραρίνι που είναι λίγο ξυνούτσικο στην γεύση, νομίζω πως θα είναι άκρως πρωτότυπο πιάτο Μαρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για καποιο λογο δε μπορω να σου αφησω μνμ μεσω του blogger και σου ξαναγραφω ως ''Ανωνυμος''. Σούπερ η συνταγή. Το ροδακινο ή νεκταρίνι είναι όντως εκπληκτικός συνδιασμός μην το φοβηθεί καμιά σας!Δειχνει λαχταριστο!
    foivi geller

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΙ ΠΕΡΝΑΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ-ΦΙΛΕΣ ΝΑ ΜΑΘΩ ΝΕΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΝΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΟΛΟΥΣ ΚΑΛΑ ΣΤΗ ΜΠΛΟΚΟΓΕΙΤΟΝΙΑ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. I was introduced to peach salsa years ago while working as a white water rafting guide. A local B&B would sometimes cater meals for us to carry down the river for our guest. I love your combination with the baked chicken.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Hi Maria, and Xara-I posted the award, and will be paying it forward later today! I really love it, and thank you so much for honoring me with it!
    xoxo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Ελπίζω αν το δοκιμάσετε να σας αρέσει όσο και εμάς. Και το νεκταρίνι θα πηγαίνει πολύ, όπως είπαν τα κορίτσια.

    Eri κάπου και εγώ στα περιοδικά της Χαράς το είχα διαβάσει πολύ παλιά και το έτριψα και το έβαλα στην κατάψυξη, νομίζω ότι ολόκληρο όπως το κάνεις εσύ θα είναι καλύτερα. Πάντως δίνει ωραία γεύση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λατρεύω τα φρούτα στα φαγητά! Σημειώνωωωω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. τα φαγητα, και ιδιαιτερα το κρεας με τα φρουτα δεν τα γνωριζα, αρχισα να τα μαθαινω απο τον συζυγο και απο εναν φιλο απο sri lanka.
    αυτο πριν απο διαφορα χρονια. απο τοτε δεν υπαρχει περιπτωση να σερβιρω βραστο η ψητο χωρις φρουτα φιαγμενα με διαφορους τροπους.
    η προταση σου ειναι ενδιαφερουσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή