Χρόνια πολλά με υγεία και ευτυχία σε όλους! Καλά περάσαμε και την παραμονή και τα Χριστούγεννα με αρκετή κούραση, αφού τα δυο συνεχόμενα τραπέζια δεν είναι κάτι εύκολο για μένα τουλάχιστον. Παρόλα αυτά, όλα πήγαν καλά και σύμφωνα με τα λεγόμενα της οικογενείας μου, καλύτερα από άλλες φορές που θα έπρεπε να βρίσκονται σε απόσταση τριών μέτρων από μένα, όταν μαγειρεύω:))
Αυτή η ασυνήθιστη ψυχραιμία για μένα, είχε φυσικά τα καλά της αλλά είχε και τα κακά της. Δεν έβγαλα φωτογραφίες, το ξέχασα!!!! Αν είναι δυνατόν!!! Δε φωτογράφισα το πολύ ωραίο κρέας με συνταγή της Νigella Lawson από ένα περιοδικό που μου έδωσε η Ελέινα η Σκωτσέζα φίλη μου, δε φωτογράφισα την καταπληκτική γέμιση χωρίς κιμά, που έχει στο καινούριο της βιβλίο η Κική, δε φωτογράφισα τίποτα. Και καλά όλα τα άλλα τα ξαναφτιάχνω κάποια στιγμή, κομμάτι ολόκληρο μοσχάρι 5 κιλά πότε θα ξαναφτιάξω; ΑΧ!!
Άντε, για να γλυκάνω τον πόνο μου αλλά και όλους εσάς μέρες που είναι, σας φτιάχνω μια πολύ νόστιμη τούρτα με απλά υλικά που είναι και η μόνη που έβγαλα φωτογραφία γιατί τότε το θυμήθηκα! Τη συνταγή τη βρήκα πάλι από το περιοδικό, είναι του Gregg Wallace που είναι κριτής στο MasterChef της Αγγλίας. Απλώς εγώ αντί για άρωμα καφέ την έκανα με άρωμα ρούμι που μου έχει στείλει η Χαρά. Δεν ξέρω αν υπάρχει κανένα από τα δυο εδώ γι αυτό γράφω ρούμι.
χρειαζόμαστε
για το παντεσπάνι
4 αυγά
175 γρ άχνη
100 γρ αλεύρι
1 κουταλάκι καλαμποκέλαιο
140 γρ καρύδια τριμμένα
για την κρέμα
300 γρ κρέμα γάλακτος
2 κουταλάκια άχνη
1 κουταλάκι άρωμα βανίλια
για τη βουτυρόκρεμα
140 γρ βούτυρο μαλακό
300 γρ άχνη
1 κουταλάκι γάλα
1 κουταλάκι ρούμι
για το στόλισμα
καρύδια τριμμένα, χοντροκομμένα και ολόκληρα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190β. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να γίνουν κρέμα. Ρίχνουμε αλεύρι, λάδι και τα τριμμένα καρύδια. Ρίχνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα που ανοίγει και ψήνουμε για 25 περίπου λεπτά ή μέχρι να βάλουμε ένα ξυλάκι και να βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει. Αν έχουμε τρία ίδια ταψάκια, καλύτερα είναι να τα ψήσουμε χώρια για να γίνουν τρία λεπτά παντεσπάνια, κάτι που δεν γίνεται εύκολα όταν θέλουμε να χωρίσουμε ένα κομμάτι.
Εγώ για ευκολία το κόβω σε δύο κομμάτια.
Χτυπάμε την κρέμα με τη βανίλια και την άχνη σε σαντιγύ και στρώνουμε ανάμεσα στο παντεσπάνι. Η ποσότητα της κρέμας είναι για δύο στρώσεις, εγώ επειδή έκανα μια στρώση κρέμας είχα περίσσευμα και αρκετή για σπέσιαλ καφέδες καπουτσίνο:)) Έτσι κι αλλιώς το νόστιμο της τούρτας δεν είναι στη γέμιση, είναι στο παντεσπάνι και τη βουτυρόκρεμα. Στη συνταγή δεν το γράφει αλλά εγώ έβαλα ένα κουταλάκι ρούμι σε μισό φλιτζάνι γάλα και ψέκασα το παντεσπάνι για να γίνει πιο ζουμερό.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη μισή άχνη μέχρι να γίνει μια ωραία κρέμα. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το γάλα και το ρούμι.
Αλείφουμε την τούρτα, πασπαλίζουμε στο πλάι με τριμμένα καρύδια, επάνω ρίχνουμε χοντροκομμένα και στολίζουμε με σαντιγύ και ολόκληρα καρύδια.
Χρόνια πολλά και πάλι και καλή χρονιά να έχουμε όλοι!
Αυτή η ασυνήθιστη ψυχραιμία για μένα, είχε φυσικά τα καλά της αλλά είχε και τα κακά της. Δεν έβγαλα φωτογραφίες, το ξέχασα!!!! Αν είναι δυνατόν!!! Δε φωτογράφισα το πολύ ωραίο κρέας με συνταγή της Νigella Lawson από ένα περιοδικό που μου έδωσε η Ελέινα η Σκωτσέζα φίλη μου, δε φωτογράφισα την καταπληκτική γέμιση χωρίς κιμά, που έχει στο καινούριο της βιβλίο η Κική, δε φωτογράφισα τίποτα. Και καλά όλα τα άλλα τα ξαναφτιάχνω κάποια στιγμή, κομμάτι ολόκληρο μοσχάρι 5 κιλά πότε θα ξαναφτιάξω; ΑΧ!!
Άντε, για να γλυκάνω τον πόνο μου αλλά και όλους εσάς μέρες που είναι, σας φτιάχνω μια πολύ νόστιμη τούρτα με απλά υλικά που είναι και η μόνη που έβγαλα φωτογραφία γιατί τότε το θυμήθηκα! Τη συνταγή τη βρήκα πάλι από το περιοδικό, είναι του Gregg Wallace που είναι κριτής στο MasterChef της Αγγλίας. Απλώς εγώ αντί για άρωμα καφέ την έκανα με άρωμα ρούμι που μου έχει στείλει η Χαρά. Δεν ξέρω αν υπάρχει κανένα από τα δυο εδώ γι αυτό γράφω ρούμι.
χρειαζόμαστε
για το παντεσπάνι
4 αυγά
175 γρ άχνη
100 γρ αλεύρι
1 κουταλάκι καλαμποκέλαιο
140 γρ καρύδια τριμμένα
για την κρέμα
300 γρ κρέμα γάλακτος
2 κουταλάκια άχνη
1 κουταλάκι άρωμα βανίλια
για τη βουτυρόκρεμα
140 γρ βούτυρο μαλακό
300 γρ άχνη
1 κουταλάκι γάλα
1 κουταλάκι ρούμι
για το στόλισμα
καρύδια τριμμένα, χοντροκομμένα και ολόκληρα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190β. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να γίνουν κρέμα. Ρίχνουμε αλεύρι, λάδι και τα τριμμένα καρύδια. Ρίχνουμε σε βουτυρωμένη φόρμα που ανοίγει και ψήνουμε για 25 περίπου λεπτά ή μέχρι να βάλουμε ένα ξυλάκι και να βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε να κρυώσει. Αν έχουμε τρία ίδια ταψάκια, καλύτερα είναι να τα ψήσουμε χώρια για να γίνουν τρία λεπτά παντεσπάνια, κάτι που δεν γίνεται εύκολα όταν θέλουμε να χωρίσουμε ένα κομμάτι.
Εγώ για ευκολία το κόβω σε δύο κομμάτια.
Χτυπάμε την κρέμα με τη βανίλια και την άχνη σε σαντιγύ και στρώνουμε ανάμεσα στο παντεσπάνι. Η ποσότητα της κρέμας είναι για δύο στρώσεις, εγώ επειδή έκανα μια στρώση κρέμας είχα περίσσευμα και αρκετή για σπέσιαλ καφέδες καπουτσίνο:)) Έτσι κι αλλιώς το νόστιμο της τούρτας δεν είναι στη γέμιση, είναι στο παντεσπάνι και τη βουτυρόκρεμα. Στη συνταγή δεν το γράφει αλλά εγώ έβαλα ένα κουταλάκι ρούμι σε μισό φλιτζάνι γάλα και ψέκασα το παντεσπάνι για να γίνει πιο ζουμερό.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη μισή άχνη μέχρι να γίνει μια ωραία κρέμα. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη, το γάλα και το ρούμι.
Αλείφουμε την τούρτα, πασπαλίζουμε στο πλάι με τριμμένα καρύδια, επάνω ρίχνουμε χοντροκομμένα και στολίζουμε με σαντιγύ και ολόκληρα καρύδια.
Χρόνια πολλά και πάλι και καλή χρονιά να έχουμε όλοι!
Μμμμμμμούρλια η τούρτα!!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚομματάκι έμεινε;;;
Χρόνια πολλά!!!!
Καλή χρονιά!!!!
Χρόνια πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤούρτα τέλεια! Δεν πειράζει που δεν έχει φωτο αρκεί που τα ευχαριστηθήκατε εσείς.
Ωραίο το γλυκάκι!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι του χρόνου να περάσετε το ίδιο όμορφα & νόστιμα!!
Καλή Χρονιά:-))
Αχ κι εγώ 2 τραπέζια έκανα, μια για τα γενέθλια, μια για τη γιορτή του γιού, και του χρόνου να είμαστε καλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία η τουρτίτσα νόστιμη φαίνεται.
Πολλά φιλιά και καλή πρωτοχρονιά.
Πρωτότυπο. Μου αρέσουν τα πρωτότυπα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου συμβαίνει και εμένα ιδιαίτερα όταν έχω πολλά πράγματα στο μυαλό μου να ξεχνάω να βγάλω φωτό. Μας αποζημίωσες όμως με αυτή την ωραία τούρτα. Και του χρόνου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟμορφη τούρτα , και πλόυσια σε υλικά!!Μπράβο Μαράκι, και του Χρόνου νάστε καλά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήAsteri μου σε ευχαριστώ! Που να μείνει, ότι έμεινε το έφαγα εγώ, χαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήTaste Advisor, ευχαριστώ, το μπουτάκι σου το χοιρινό μου έχει μείνει στο μυαλό όλες αυτές τις μέρες:))
ΑπάντησηΔιαγραφήmaria mas.ευχαριστώ πολύ! Καλή χρονιά και καλά μαγειρέματα σου εύχομαι:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΑΡΙΑ ΠΙΟΥΚΑ και γενέθλια και γιορτή κοντά κοντά το αγόρι σου; Να είναι πάντα καλά και καλή χρονιά να έχετε!
ΑπάντησηΔιαγραφήKANTHAR0S ευχαριστώ! Καλή χρονιά σου εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήKaterina, έπρεπε να με δεις πως έκανα μόλις το θυμήθηκα, τους τρόμαξα όλους, χαχα!
ΑπάντησηΔιαγραφήRIRI μου σε ευχαριστώ πολύ, καλή χρονιά να έχουμε:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά Μαρία μου
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχη η τούρτα σου. Γεια στα χέρια σου.
Καλά κι εγώ ξέχασα να βγάλω τα πιάτα με τις φωτογραφίες που ήθελα..πανικός ..χιχι
Καλή γλυκιά χρονιά να έχουμε :)
Φιλιά
Τι ωραία τούρτα! Το καρύδι είναι από τις αγαπημένες μου γεύσεις στα γλυκά (και όχι μόνο).Καταγράφεται η συνταγή
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια Πολλά!
Χρόνια πολλά Μαρία μου!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓειά στα χεράκια σου!!Φαντάζομαι νοστιμιές που έφτιαξες στα τραπέζια...
Καλή χρονιά να έχουμε!!!
μη σκας κοριτσάκι μου...κι εμένα η γαλοπούλα και το ελάφι στιφάδο αφωτογράφητα πήγαν...
ΑπάντησηΔιαγραφήπού να προλάβουμε με τόσα άτομα,σερβιρίσματα και μαγειρέματα...
και του χρόνου να είσαι καλά να τα ξαναφτιάξεις...
Τη τουρτίτσα σου κάποια στιγμή θα σου τη κλέψω,αλλά με καφέ γιατί λατρεύουμε οικογενειακώς το άρωμά του...
φιλιά και Καλή Ολόγλυκη Χρονιά...-:))
( και κουράγιο γιατί έχουμε και Πρωτοχρονιά μπροστά μας...πάλι θα πεινάνε τα σκασμένα μας)
ΤΙ ΩΡΑΙΑ ΤΟΥΡΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ... ΚΑΛΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΑΩ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ ΚΑΙ Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙΣ!!!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!
Μarion, ευτυχώς εμένα ο πανικός τελειώνει τα Χριστούγεννα, πρωτοχρονιά άλλοι έχουν σειρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά με υγεία:)
Vita ευχαριστώ! Ελπίζω να σου αρέσει! Καλή και ευτυχισμένη χρονιά σου εύχομαι:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑΤΑΣΑ, καλά ήτανε σε ευχαριστώ! Καλή χρονιά κοριτσάκι:)
ΑπάντησηΔιαγραφήSpIrToKoYto, αχ το ελάφι σου το έχω στο μυαλό μου από τότε που το διάβασα, ελπίζω να βάλεις τη συνταγή! Καλή χρονιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήgeorgiaxara σε ευχαριστώ! Καλή χρονιά με υγεία:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαρακι μουυυυ! Καλή χρονιαααααά!
ΑπάντησηΔιαγραφήhappy new year maria - may we see more wonderful food in the next year!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπίθανη η τούρτα σου Μαρία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή χρονιά :-)
Καλή χρονιά κοπέλα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην γλύκα τους να έχεις!!!
Με υγεία.
Loulou.
ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΕΥΧΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ
ΠΑΝΠΛΟΥΤΟΙ ΝΑ ΣΤΕ ΣΤΗ ΧΑΡΑ
ΚΑΙ ΠΑΜΦΤΩΧΟΙ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ.
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ!!!
ΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥΡΤΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε τις καλύτερες sweet wishes για το 2011!!!!
Καλή και Χαρούμενη Χρονιά Μαρία μου...
ΑπάντησηΔιαγραφήτόσο γλυκειά να είναι,όσο η τούρτα που μας κερνάς...-:))