Μαγείρεψα και εγώ για την πρόσκληση της Λίλας, αυτό το πολύ νόστιμο, χειμωνιάτικο φαγητό. Μόνο που επειδή συμβαίνουν διάφορα και έχω πολλά τρεχάματα αυτές τις μέρες, δεν πρόσεξα πως έπρεπε να είναι γιορτινό το φαγητό. Οπότε Λίλα μας αν νομίζεις ότι δεν ταιριάζει μη το βάλεις, αν προλάβω θα φτιάξω κάτι άλλο που έχω στο μυαλό μου:)
χρειαζόμαστε
500γρ φακές, καλύτερα χοντρές
2 λουκάνικα χωριάτικα (200 γρ πάνω κάτω)
1/2 κουταλάκι θυμάρι
1/2 κουταλάκι ξερό δενδρολίβανο
2 φύλλα δάφνη
2 κοτσάνια σέλινο
2 γαρίφαλα
1/2 κουταλάκι κύμινο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
500 γρ ντοματάκι ψιλοκομμένο
2 καρότα
1 καυτερή πιπερίτσα (ή και δύο:)
λάδι
αλάτι
Ψιλοκόβουμε το ένα λουκάνικο και το άλλο το κόβουμε σε φέτες. Το ίδιο κάνουμε και με το καρότο. Ψιλοκόβουμε επίσης το κρεμμύδι, το σέλινο και την πιπερίτσα. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές, τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό αρκετό αλλά λιγότερο από αυτό που βάζουμε για σούπα. Απλώς να τις σκεπάζει και λίγο παραπάνω. Προσθέτουμε τα καρότα, τη δάφνη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, τα γαρίφαλα, τα σκόρδα και αλάτι. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας που και που με προσοχή.
Σε ένα βαθύ τηγάνι με λίγο λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά και το λουκάνικο μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το σέλινο, αλατίζουμε και βράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά. Αφού βράσουν οι φακές και έχουν μείνει με πολύ λίγο νεράκι, βγάζουμε τη δάφνη και ρίχνουμε μέσα τη σάλτσα. Βράζουμε για κανένα πεντάλεπτο και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
χρειαζόμαστε
500γρ φακές, καλύτερα χοντρές
2 λουκάνικα χωριάτικα (200 γρ πάνω κάτω)
1/2 κουταλάκι θυμάρι
1/2 κουταλάκι ξερό δενδρολίβανο
2 φύλλα δάφνη
2 κοτσάνια σέλινο
2 γαρίφαλα
1/2 κουταλάκι κύμινο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
500 γρ ντοματάκι ψιλοκομμένο
2 καρότα
1 καυτερή πιπερίτσα (ή και δύο:)
λάδι
αλάτι
Ψιλοκόβουμε το ένα λουκάνικο και το άλλο το κόβουμε σε φέτες. Το ίδιο κάνουμε και με το καρότο. Ψιλοκόβουμε επίσης το κρεμμύδι, το σέλινο και την πιπερίτσα. Καθαρίζουμε και πλένουμε τις φακές, τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό αρκετό αλλά λιγότερο από αυτό που βάζουμε για σούπα. Απλώς να τις σκεπάζει και λίγο παραπάνω. Προσθέτουμε τα καρότα, τη δάφνη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, τα γαρίφαλα, τα σκόρδα και αλάτι. Αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας που και που με προσοχή.
Σε ένα βαθύ τηγάνι με λίγο λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι με την πιπεριά και το λουκάνικο μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα ντοματάκια, το σέλινο, αλατίζουμε και βράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά. Αφού βράσουν οι φακές και έχουν μείνει με πολύ λίγο νεράκι, βγάζουμε τη δάφνη και ρίχνουμε μέσα τη σάλτσα. Βράζουμε για κανένα πεντάλεπτο και σερβίρουμε το φαγητό ζεστό.
Εξαιρετική συνταγή, εχω και ενα καταπληκτικό λουκάνικο.......βρήκα τι θα μαγειρέψω αύριο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Βράδυ
Θα με πεθάνετε! Πού να βρω αυτές τις νοστιμιές? Λυπηθείτε με....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑχά!!! πολύ ωραίοοοοοοοοοοο!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα δοκιμαστεί!
Πολλά φιλιά
Μου αρέσει!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαρότα και πατατούλες βάζω κι' εγώ στις φακές,άμα τις κάνω έτσι, αλλά λουκάνικο μόνον στην φασολάδα έχω βάλει. Την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω και τον δικό σου τρόπο Cook.
Μαίρη μου πολύ ωραίο το πιάτο σου και πολύ ελληνικό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά xxx
Μαράκι μου σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου. Όμως τα δωράκια είναι για όλους Έλληνες και ξένους. Μη διστάζεις να μου γράφεις, έγω χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλιά σου. Η τύχη δεν έχει εθνικότητες. Πολύ νόστιμο αυτό που έφτιαξες. Ξέρω ένα μέλος της οικογένειάς μου, μικρούλι, που θα ενθουσιαστεί, γιατί τρώει και τις φακές και τα λουκάνικα πολύ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραια ιδεα για συνδυασμο των φακων...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣιγά μην δεν το βάλω.....όχι πως δεν θέλουμε κι άλλη συνταγή όμως!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίστε όλες παλιοκόριτσα, η μια συνταγή πιο νόστιμη από την άλλη, τι να πρωτοδιαλέξω εγώ???
ΑπάντησηΔιαγραφήΓεια στα χεράκια σου!!
Ο συνδυασμός μου αρέσει πολύ!
Αχ Big mama κι εγώ το ίδιο έπαθα... Έφτιαξα φάβα για την ανάρτηση της Λίλας χωρίς να έχω προσέξει πως ζητούσε γιορτινό φαγάκι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν πειράζει όμως, ήταν λαχταριστή!!!
Πάντως εγώ, αν δε νήστευα, θα σου είχα έρθει επίσκεψη τώρα κιόλας να πάρω μερίδα!
Σλουρπ....
Αυτό κι αν είναι ελληνικό πιάτο! Και εποχής !
ΑπάντησηΔιαγραφήRIRI, ελπίζω να σας άρεσε. Και όσο πιο πικάντικο και αρωματικό το λουκάνικο τόσο το καλύτερο:) Καλό Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελικη Ν εσύ έχεις άλλες νοστιμιές εκεί που εμείς μόνο φανταζόμαστε:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ
Asteri μου, με ένα ωραίο λουκάνικο είναι καταπληκτικό! Καλό Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήPenelope δοκίμασε το και πες μου εντυπώσεις! Καλό Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝΑΤΑΣΑ, επειδή μας αρέσουν γενικά τα όσπρια, πρέπει να κάνω διάφορα για ποικιλία:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ!
Katerina σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Τι τυχερές είμαστε που τρώνε όσπρια τα παιδιά μας! Καλό Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπινίκη μας αρέσουν τα όσπρια και τα κάνουμε με διάφορους τρόπους! Καλό Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα μακάρι αλλά δε νομίζω να προλάβω. Ωραία η ιδέα σου πάντως:) Καλό Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΛΕΝΑ, κοίτα ποιός μιλάει που λένε, χαχα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ!
painter δεν πειράζει φιλενάδα! Τα όσπρια μπορεί να μην είναι γιορτινά, είναι όμως πεντανόστιμα:)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Σ/Κ!
Vita και για τη σημερινή χειμωνιάτικη μέρα, ότι πρέπει! Καλό Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν σου πω ότι τις φακές μόνο σαν σούπα τις έχω δοκιμάσει; Εκτός από τις πορτοκαλί που πήραμε μαζί!
ΑπάντησηΔιαγραφή