Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

κεφτεδάκια με πράσσο

Η συνταγή αυτή ήτανε στο παλιό περιοδικό ΕΓΩ πριν πολλά, πολλά χρόνια και ο μόνος λόγος που το ξέρω είναι επειδή το γράφει επάνω στο κομμένο χαρτάκι που έχω.  Αλλιώς ούτε θα ήξερα από που είναι (όπως πολλά άλλα:) Είναι σχεδόν ίδια, με μια μικρή αλλαγή στο λάδι και στα αυγά. Η συνταγή λέει 2 αυγά και 100ml λάδι που για μένα είναι πολύ. Επίσης λέει κιμά μοσχαρίσιο και χοιρινό, εγώ βάζω μόνο μοσχαρίσιο.

χρειαζόμαστε
500 γρ κιμά
3 πράσα
1 αυγό
2 κουταλιές κορν φλάουρ
1 κουταλιά λευκό ξύδι
1 κουταλιά σάλτσα σόγιας
3-4 κουταλιές λάδι
1 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
αλεύρι
μαϊντανό
αλάτι, πιπέρι

Πλένουμε και κόβουμε τα 2 πράσα σε ροδέλες και το τρίτο το βάζουμε στο μπλεντεράκι να γίνει όπως κάνουμε το τριμμένο κρεμμύδι.  Σε ένα μπολ πλάθουμε τον κιμά με το αυγό, το ξίδι, το τριμμένο πράσο, τη σάλτσα σόγιας, μια κουταλιά κορν φλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι. Αν χρειάζεται βάζουμε λίγη φρυγανιά τριμμένη, συνήθως δε χρειάζεται. Αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
Μετά από μισή ώρα περίπου πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα αλευρώνουμε. Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το λάδι, σοτάρουμε το πράσο για 2 λεπτά περίπου, ρίχνουμε τα κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε να πάρουν χρώμα και από τις δυο πλευρές. Ρίχνουμε το κρασί. Σκεπάζουμε το τηγάνι και ψήνουμε για 15 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Διαλύουμε τη δεύτερη κουταλιά κορν φλάουρ σε λίγο νεράκι και το ρίχνουμε στο φαγητό. Αφήνουμε να βράσει για κανένα πεντάλεπτο ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα μας και σερβίρουμε αν θέλουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

29 σχόλια:

  1. Πρώτη ήρθα εεε;;;;; ΩΡΑΙΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ το παίρνω το πιάτο όπως είναι!!!!!!!
    Μια ερωτησούλα περικαλώ πολύ, την σόγια μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με κάτι άλλο; :)))))
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα! Πολύ ωραία συνταγή που σίγουρα θα δοκιμαστεί! Είναι που λατρεύω τα πράσσο , εεε,.. ,και μια αδυναμία στα κεφτεδάκια την έχω , δε λέω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν πήρε όλο το πιάτο το Αστεράκι, σε βλέπω να φτιάχνεις κι άλλα, γιατί πολύ δελεαστικά μου φάνηκαν τα κεφτεδάκια σου!!
    Φιλάκια, καλό μεσημέρι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πράσο βάζω στα σουτζουκάκια, όχι μέσα αλλά στη σάλτσα. Για σήμερα έχει το πρόγραμμα κάτι με κιμά για δύο. Πρέπει να πάω να πάρω πράσο.
    Καλό απόγευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αν δεν είχε τη σάλτσα σόγιας, η συνταγή θα ήταν παραδοσιακή της Μακεδονίας-Θεσσαλίας, δηλώνω λάτρης του πράσου, οπότε θέλω μεριδούλα οπωσδήποτε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Asteri, τα έχω κάνει πολλές φορές, πότε με σόγια πότε χωρίς και έτσι μπορώ να σου πω ότι και χωρίς τη σόγια μια χαρά είναι. Μπορείς να βάλεις και λίγο κρασάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. crispy και εμάς εδώ μας αρέσει πολύ το πράσο, όσο για τα κεφτεδάκια, τι να λέμε τώρα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΕΛΕΝΑ μου έτσι κι αλλιώς φύγανε τόσο γρήγορα που μόνο αυτό το πιατάκι έμεινε για φωτογράφιση:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξανθή ωραία η ιδέα σου για το πράσο στα σουτζουκάκια, θα το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ δεν αμφιβάλω, πάντα βάζουνε κάτι για να γίνει λίγο διαφορετική! Πάρε μεζεδάκι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πειράζω να φάω τους κεφτέδες και να αφησω το πρασο;ωραία συνταγλη αλλά αν εχεις καμιά ιδεά να αντικαταστήσω το πράσο ρίξε,δε το αγαπώ

    καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Tα πράσα μου αρέσουν πολύ πολύ και τα κεφτεδάκια επίσης......ορμάω λοιπόν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έμεινε κανένα κεφτεδάκι και για 'μένα? Φαίνονται νόστιμότατα,μπράβο σου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ήρθα με το πιατάκι μου....
    Μεριδούλα παρακαλώωωωωωω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Και εγώ τις ίδιες αλλαγές θα έκανα. Έτσι γίνονται πιο ελαφριά. Το πράσο θα τα κάνει σκέτη γλύκα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολλές φορές η πεθερά μου, άριστη μαγείρισσα, έκανε τους κεφτέδες με πράσσο. Ήταν υπέροχοι.Καλά που μου το θύμησες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εξαιρετικό πιάτο. Θα δοκιμαστεί σίγουρα.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Τα έφτιαξα χωρίς να πω τι είναι και στο μέσον του γεύματος λέει κάποιος καλέ τι ωραίο φαγητό έκανες σήμερα. Κι απαντώ κι εγώ, είδες που όταν τριγυρνώ στις γειτονιές τι ωραία πράγματα μαθαίνω!!χαχαχαχα
    Πολύ ωραίο!!!!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Την επόμενη φορά θα τα δοκιμάσω με πράσο τα κεφτεδάκια, σίγουρα θα είναι νόστιμα.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Το πράσο είναι το αγαπημένο μου.

    Μια ωραία κι εύκολη ιδέα για τα κεφτεδάκια αλλιώς

    Καλό βράδυ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα Μαρία.
    Πικάντικη και εύγευστη η πρόταση με τα αρωματικά πρασοκεφτεδάκια!
    Μου άρεσε η ιδέα του τριμμένου πράσου την οποία θα αξιοποιήσω σε καμιά πρασόταρτα να χυλώσει το μείγμα...

    xxx
    Z.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. καταπληκτικη συνταγη θα την δοκιμασω σιγουρα γιατι λατρευω και το πρασο και τους κεφτεδες!
    κι εγω παλια φυλουσα συνταγες απο το ΕΓΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μια και βλέπω οτι αγαπάτε ολες το πράσσο, αφήστε σε μένα τα κεφτεδάκια!!!Εγώ μπιφτέκια με σπανάκι φτιάχνω και μου λένε οτι ειναι νόστιμα!
    Προσωπικά, τα προτιμώ σκέτα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δεν τα έχω δοκιμάσει ποτέ με πράσο, αλλά το αγαπώ πολύ και είμαι σίγουρη πως θα του ταιριάζει του κιοφτέ!!
    Ευχαριστώ για την ιδέα και καλημέρεςςςςς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μια δοκιμή θα μας πείσει!
    Σύντομα νομίζω πως θα την κάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Την αδυναμία μου στα πράσα την ξέρεις, οπότε ξέρεις τι θα φτιάξω σύντομα! Σμουατς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το φαγητό που μας παρουσιάζεις σήμερα είναι από τα αγαπημένα της περιοχής μου...πρασοκεφτέδες το λέμε εμείς και το τρώμε όλοι με πολύ ευχαρίστηση.
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Κεφτεδάκια με πράσο! Πω πω τί ωραίος συνδυασμός. Τα πράσα φαντάζομαι θα βγάζουν μια γλύκα ε; Πολύ ωραίο φαγάκι!!

    Μ' αρέσει το banner με την αντίστροφη μέτρηση για τα Χριστούγεννα. Μ' έβαλε στο πνεύμα :)
    Μάγδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Χίλια ευχαριστώ γιά την καλή ιδέα. Μπαίνει στη λίστα γιά εφαρμογή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή