Πένες με κιμά και σπανάκι

                                     


Καλή και ευτυχισμένη εβδομάδα εύχομαι σε όλους! Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Αυτό το φαγητό δεν είναι νηστίσιμο:))
Είναι όμως πολύ νόστιμο και εμφανίσιμο για τραπέζι. Μια που δε νηστεύουμε όλοι, βάζω σήμερα αυτό το φαγητό και υπόσχομαι και νηστίσιμα σύντομα.

χρειαζόμαστε
400 γρ πένες
400 γρ κιμά
1 καρότο τριμμένο
200 γρ ντοματάκι ψιλοκομμένο
2 κουταλιές λάδι
200 γρ κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά βούτυρο
2 φλιτζάνια τριμμένα μαλακά τυριά
1 φλιτζάνι βρασμένο και σουρωμένο σπανάκι
αλάτι-πιπέρι

Βράζουμε τις πένες σε αλατισμένο νερό. Αν υπάρχουν στο Σ/Μ σας, σε διάφορα μεγέθη, καλό είναι να πάρετε τις πιο μικρές σε μέγεθος. Σουρώνουμε τις πένες. Ρίχνουμε μέσα το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το μαϊντανό, 1 φλιτζάνι τυρί, πιπεράκι και ανακατεύουμε. Τσιγαρίζουμε στο λάδι, τον κιμά με το κρεμμύδι και ρίχνουμε το τριμμένο καρότο και το ψιλοκομμένο ντοματάκι. Από μπαχαρικά βάζουμε ότι και στον κιμά που κάνουμε για μακαρόνια. Η αλήθεια είναι ότι εγώ, δεν έβαλα κανέλα που βάζω συνήθως, έβαλα θυμάρι. Βράζουμε μέχρι να μείνει με λίγη σαλτσούλα. Βουτυρώνουμε μια ανοιγόμενη φόρμα και στρώνουμε τις μισές πένες. Ανακατεύουμε το σπανάκι με μισό φλιτζάνι τυρί και το στρώνουμε πάνω από τις πένες. Στρώνουμε και τον κιμά. Από πάνω ρίχνουμε τις υπόλοιπες πένες και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190β για περίπου 1 ώρα. Τα πρώτα 45 λεπτά το ψήνουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, που το βγάζουμε το τελευταίο τέταρτο για να πάρει από πάνω λίγο χρώμα.


Όταν το βγάλουμε, το περνάμε γύρω γύρω με ένα μαχαίρι για να ξεκολήσει από τη φόρμα και το αφήνουμε όπως είναι να κρυώσει λίγο, για κανένα τεταρτάκι περίπου. Μετά το βγάζουμε από τη φόρμα και σερβίρουμε.





29 σχόλια:

  1. ω!πραγματικά πολυ εμφανίσιμο για τραπέζι!ο συνδυασμός κιμας-απανάκι είναι τέλειος!
    (αν δε νηστευα θα το έκανα εδω και τώρα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλη βδομάδα!
    (και πολύ νόστιμο πιάτο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πολυ νοστιμο αλλα μου αρεσει και η παρουσιαση...να χα ενα κομματι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. αμαν αμαν αμαν!!!
    τι φοβερό ζυμαρικό είναι αυτό!
    πω πω... ένα κομματάκι και για μένα καλέεεεε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καταπληκτικό, δεν το συζητώ!
    Θα παρασκευαστεί στην επόμενη συνάθροιση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραίο φαίνεται...Από υλικά πάντως, πετάει!!!
    Καλησπερούδια, σε φιλώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. εχω και γω μια παραλαγη της συνταγης σου,
    μονο που δεν βαζω κιμα, ειναι μονο σπανακι και απο πανω μπεσαμελ σαν παστιτιο. το σιγουρο ειναι οτι θα δοκιμασω και την δικη σου φαινεται... σπεσιαλ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάπως έτσι φτιάχνω και εγώ τις πένες με κιμά αλλά δεν έχω βάλει μέσα σπανάκι γιατί φοβάμαι μήπως και δεν το φάνε. Θα την κάνω όμως την απόπειρα μια φορά και βλέπουμε!!!!
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εντυπωσιακότατο!!
    Οσο για τα νηστίσιμα, υπάρχουν πολλοί που δεν νηστεύουν όλη τη Σαρακοστή, φέτος είπαμε κι εμείς να μην περιοριστούμε μόνο σε νηστίσιμα πιάτα, πολλά από τα οποία βέβαια είναι πεντανόστιμα.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πω, πω ΤΕΛΕΙΟ, ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ.... ότι πρέπει για τραπέζι!!! Θα το φτιάξω σίγουρα με την πρώτη ευκαιρία!!!
    Ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα κάνω τη συνταγή με τον κιμά αλλά θα κάνω και ένα πιρέξ και θα βάλω αντί για κιμά ψιλοκομμένα μανιτάρια !
    Θα σου γράψω εντυπώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ωραιότατο δείχνει και εμφανίσιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. cook, είναι πραγματικά ωραίο και νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μαριλενα, ευχαριστώ! Νηστεύεις νομίζω; Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. ELENI σου στέλνω αμέσως! Που θα πάει, θα σας παρασύρω όλους;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Pansofix, άστα, από τότε που έμπλεξα εδώ με όλους τους καλλιτέχνες, ότι μπορώ κάνω:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Betty's σου στέλνω αμέχως, αν μου στείλεις και συ τα διπλωτάρια;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Λίλα, αλήθεια, είναι πολύ ωραίο για τραπέζι και νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ελευθερία το σκέφτηκα και εγώ να βάλω μπεσαμέλ αλλά είπα να το κάνω πιο ελαφρύ! Λέμε τώρα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Λίνα, ευκαιρία να το δοκιμάσεις, μερικές φορές τα λαχανικά τα τρώνε πιο εύκολα έτσι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΕΛΕΝΑ, δε νηστεύουμε και παρόλο που φτιάχνουμε πολλά λαδερά είπα να βάλω και κανένα αρτύσιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. painter, πραγματικά είναι ωραίο για τραπέζι, πρέπει όμως να είναι λίγο χλιαρό για να κόβεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. dhmhtra σκέφτηκα και εγώ, αντι για σπανάκι να βάλω μανιτάρια, θα το δοκιμάσω κάποια φορά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή