Καλή εβδομάδα και καλή Σαρακοστή να έχουμε! Όταν έλεγα σε μια φίλη μου ότι έκανα λαχανοντολμάδες νηστίσιμους αναρωτιόταν τι εννοώ. Επειδή εκείνη τους λαχανοντολμάδες τους κάνει πάντα χωρίς κιμά, εγώ όμως όταν λέω λαχανοντολμάδες εννοώ με κιμά και αβγολέμονο. Τέλος πάντων, εγώ τώρα νηστίσιμους τους έφτιαξα, με μια νόστιμη γλυκόξινη σάλτσα. Η ιδέα είναι από συνταγή του Μαμαλάκη αλλά έχει αλλάξει, σύμφωνα με τα δικά μου γούστα.
χρειαζόμαστε
1 λάχανο
κρεμμυδάκια φρέσκα, κρεμμύδια ξερά, πράσα, μανιτάρια ψιλοκομμένα, όλα μαζί 2 φλιτζάνια
1 καρότο τριμμένο
3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές κουκουνάρι
1 ντομάτα τριμμένη
1-1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
3 κουταλιές λάδι
αλάτι-πιπέρι
για τη σάλτσα
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλάκι μέλι
2 κουταλάκια κορν φλάουρ
1 κουταλιά λάδι
αλάτι-πιπέρι
Τα υλικά είναι στο περίπου γιατί όλα εξαρτώνται από το μέγεθος του λάχανου!
Κόβουμε το κοτσάνι που έχει στη μέση και βάζουμε το λάχανο να βράσει σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε και ξεχωρίζουμε τα φύλλα. Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το ζουμί που βράσαμε το λάχανο.
Στο λάδι, σοτάρουμε τα 2 φλιτζάνια λαχανικά και το καρότο. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον άνηθο, το μαϊντανό και το ένα φλιτζάνι ζουμί που έχουμε κρατήσει. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι και τα κουκουνάρια. Σουρώνουμε το μίγμα και κρατάμε το ζουμί. Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα σκληρά κομμάτια του λάχανου, τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες και τους στρώνουμε από πάνω. Τους περιχύνουμε με το ζουμί που κρατήσαμε και λίγο λαδάκι αν θέλουμε. Αν χρειάζεται ρίχνουμε και νερό μέχρι να τους σκεπάζει. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα και τους σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν με λίγη σαλτσούλα.
Ετοιμάζουμε τη γλυκόξινη σάλτσα.
Βράζουμε το λάδι με το χυμό ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ξύδι. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτουμε στη σάλτσα για να δέσει. Ρίχνουμε και το μέλι και ανακατεύουμε. Αν η γλυκόξινη σάλτσα δεν είναι της αρεσκείας μας μπορούμε να φτιάξουμε μια απλή σάλτσα ντομάτας. Είναι το ίδιο νόστιμοι ζεστοί ή κρύοι.
χρειαζόμαστε
1 λάχανο
κρεμμυδάκια φρέσκα, κρεμμύδια ξερά, πράσα, μανιτάρια ψιλοκομμένα, όλα μαζί 2 φλιτζάνια
1 καρότο τριμμένο
3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές κουκουνάρι
1 ντομάτα τριμμένη
1-1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
3 κουταλιές λάδι
αλάτι-πιπέρι
για τη σάλτσα
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλάκι μέλι
2 κουταλάκια κορν φλάουρ
1 κουταλιά λάδι
αλάτι-πιπέρι
Τα υλικά είναι στο περίπου γιατί όλα εξαρτώνται από το μέγεθος του λάχανου!
Κόβουμε το κοτσάνι που έχει στη μέση και βάζουμε το λάχανο να βράσει σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε και ξεχωρίζουμε τα φύλλα. Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το ζουμί που βράσαμε το λάχανο.
Στο λάδι, σοτάρουμε τα 2 φλιτζάνια λαχανικά και το καρότο. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον άνηθο, το μαϊντανό και το ένα φλιτζάνι ζουμί που έχουμε κρατήσει. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι και τα κουκουνάρια. Σουρώνουμε το μίγμα και κρατάμε το ζουμί. Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα σκληρά κομμάτια του λάχανου, τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες και τους στρώνουμε από πάνω. Τους περιχύνουμε με το ζουμί που κρατήσαμε και λίγο λαδάκι αν θέλουμε. Αν χρειάζεται ρίχνουμε και νερό μέχρι να τους σκεπάζει. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα και τους σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν με λίγη σαλτσούλα.
Ετοιμάζουμε τη γλυκόξινη σάλτσα.
Βράζουμε το λάδι με το χυμό ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ξύδι. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτουμε στη σάλτσα για να δέσει. Ρίχνουμε και το μέλι και ανακατεύουμε. Αν η γλυκόξινη σάλτσα δεν είναι της αρεσκείας μας μπορούμε να φτιάξουμε μια απλή σάλτσα ντομάτας. Είναι το ίδιο νόστιμοι ζεστοί ή κρύοι.
καλή Σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήτους ντολμάδες που υπομονή η ανυπόμονη
(αν και ειναι λατρεμένοι, οι άτιμοι)
αλλά τη σάλτσα, θα την τιμήσουμε δεόντως :))
Καλή Σαρακοστή πολύ ενδιαφέρουσα η γέμιση αλλά και η σάλτσα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.ΩΡΑΙΟΤΑΤΟΙ ΟΙ ΝΤΙΛΜΑΔΕΣ :)))
ΑπάντησηΔιαγραφήI love it, looks so tasty! Greetings :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜμμμ θα το δοκιμάσω άμεσα! Ευχαριστώ για την ωραία ιδέα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμείς όταν λέμε λαχανοντολμάδες, εννοούμε με κυμά και αυγολέμονο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ εκδοχή σου ήδη εκτυπώθηκε και θα εκτελεστεί, μόλις βρω το καταλληλο λάχανο.
Πολύ ενδιαφέρον.
Σχόλιο για τους λαχανοντολμάδες δεν θα αφήσω γιατι δεν τους τρώω και γενικά δεν μου αρεσουν..αλλαααα μου άρεσε πολύ η πιατέλα σουυυ με τα ωραία πλαινά για σαλτσούλα...super!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραιότατοι οι νηστίσιμοι, χωρίς κιμά τους κάνω κι εγώ κάποιες φορές, με σταφίδες και κουκουνάρι, αλλά τους αυγοκόβω, δηλαδή μη νηστίσιμοι και πάλι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ σαλτσούλα άψογη για όσους νηστεύουν!
Καλή σαρακοστή! Η συνταγή σου άψογη! Οπτικά ένα εικαστικό αριστούργημα αλλά και γευστικά από ό,τι καταλαβαίνω δεν θα πηγαίνει πίσω!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα τη δοκιμάσω!
Noστιμότατοι οι ντολμάδες, εγώ βάζω και σταφίδες μέσα και γίνονται μούρλια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!!
ωραία ιδέα και πρωτότυπη!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ λαχανοντολμά εννοώ με κιμά και αυγολέμονο απαραιτήτως!
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ καλή η ιδέα σου, πρωτότυπη!
η δε πρώτη φωτό είναι για βραβείο!!!
Καλά το σερβίρισμα τέλειο!!Αλλά και η εκδοχή αυτή των λαχανοντολμάδων πρέπει να δοκιμαστεί άμεσα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜούρλια φαίνονται οι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες σου... και συμφωνώ με τη Μπέτυ, η πρώτη φωτογραφία είναι πράγματι για βραβείο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό βράδυ!!!
Τους λαχανοντολμάδες τους λατρεύω σε οποιαδήποτε εκδοχή; Έμειναν να έρθω; Σημειώνονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό η λιγούρα ξέχασα: καλή σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη Σαρακοστη!! Το αγαπημενο μου φαγητο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλια !!
Χρόνια πολλά και καλή σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤην συνταγούλα σου την έχω στο βιβλίο μου με τις μανιταροσυνταγές και μάλιστα είναι από τα αγαπημένα φαγητά του συζήγου μου.
Φιλιά
Ένσταση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιός είπε ότι τα νηστίσιμα φαγητά δεν είναι και νόστιμα;
Ισως (για τα δικά μου γούστα, που δεν είμαι και πολύ του κρέατος) να είναι πολύ πιο νόστιμα, όπως τούτο το πιάτο με τους ντολμάδες που έχει χαριτωμένη θέση στην φωτογραφία σου.
Είναι χάρμα οφθαλμών!
Εύγε και πάλι εύγε.
Μαριλενα, μη νομίζεις και για μένα δεν είναι τόσο συνηθισμένο φαγητό, αλλά όποτε γίνεται, είναι αγαπημένο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή, εδώ δεν τα προτιμάνε τα γλυκόξινα αλλά αυτή η σαλτσούλα ήτανε ότι πρέπει για τους λαχανοντολμάδες.
ΑπάντησηΔιαγραφήSΚΡΟΥΤΖΑΚΟ, ευχαριστώ! Καλή Σαρακοστή και σε σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήMaria, thank you very much!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγγελικη Ν, να είσαι καλά, ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΥΣΠΙΣΤΟΣ, ελπίζω να σου αρέσουν! Καλή Σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήpandora, και μένα μου αρέσει. Καιρό ήθελα να βάλω ένα φαγητό που να μπορώ να τη χρησιμοποιήσω;-)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕΛΕΝΑ και εμένα με αυγολέμονο μου αρέσουν περισσότερο αλλά οι παππούδες νηστεύουν, οπότε..!
ΑπάντησηΔιαγραφήnavarino-s ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Καλή Σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα και στο Μαμαλάκη έλεγε σταφίδες αλλά εγώ δε βάζω συνήθως!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι λοιπόν;E allora? ευχαριστώ! Καλή Σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty's Cuisine, χαίρομαι που σου άρεσε! Καλή Σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήSantie and Athina, δοκίμασε τα, ελπίζω να σου αρέσουν!
ΑπάντησηΔιαγραφήpainter, χαίρομαι που σας άρεσε η φωτογραφία! Και εμένα είναι η αγαπημένη μου πιατέλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήkiki, που να μείνουν! Αλλά αν είναι να έρθεις, τους ξαναφτιάχνω:Ρ
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty Manousos, ευχαριστώ πολύ! Καλή Σαρακοστή και σε σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήdhmhtra, αλήθεια; Στο καλό, πρέπει να το πάρω αυτό το βιβλίο! Καλή σαρακοστή!
ΑπάντησηΔιαγραφήPenelope, σε ευχαριστώ! Πραγματικά είναι πολύ νόστιμο φαγητό. Και επειδή και η οικογένεια δεν είναι πολύ του κρέατος, το ζητάνε που και που!
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή Σαρακοστή, εγώ τους φτιάχνω και με πλιγούρι, γίνονται πιο εμπλουτισμένοι σε γεύση, αλλά δεν τους πολυθέλουν οι δικοί μου οι κρεατοφάγοι
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοπο!!! κι έχω μια πείνα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέλειοι φαίνονται!!!!
Καλή Σαρακοστή να έχουμε!!!!
Καλό βραδάκι!!!:)
Πολύ ωραίοι φαίνονται...θα αντιγράψω τη συνταγή, αν και ξέρω από τώρα πως οι μικρές δεν θα φάνε :(
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρες...
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, η Βέφα είχε μια συνταγή με πλιγούρι αλλά οι δικοί μου προτιμάνε το ρυζάκι! Εμένα ευτυχώς δεν είναι κρεατοφάγοι και γλυτώνω!
ΑπάντησηΔιαγραφήmarian, ευχαριστώ πολύ! Καλή Σαρακοστή και σε σένα!
ΑπάντησηΔιαγραφήArtanis,και με γλυκόξινη σάλτσα, λίγο δύσκολο. Εμένα, τα μεγάλα μου παιδιά (παππούδες)δεν την προτιμάνε!
ΑπάντησηΔιαγραφήτελειοι η γιαγια μου τους φτιαχνει και ειν αι ποιημα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήBig mama λατρεύω την big φωτογραφία! Κάνω κλικ πάνω της και διακρίνω κάθε ρυζάκι που τυλίγει το λάχανο! Κι εγώ με την ίδια βασική γέμιση τους φτιάχνω και παραλλαγές ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά. Τους κάνω πιο μικρούς και τους πασπαλίζω με πάπρικα και άνιθο, έτσι για το χρώμα. Τέλειο φαγάκι!
ΑπάντησηΔιαγραφή