Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2010

Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι!

Καλή εβδομάδα και καλή Σαρακοστή να έχουμε! Όταν έλεγα σε μια φίλη μου ότι έκανα λαχανοντολμάδες νηστίσιμους αναρωτιόταν τι εννοώ. Επειδή εκείνη τους λαχανοντολμάδες τους κάνει πάντα χωρίς κιμά, εγώ όμως όταν λέω λαχανοντολμάδες εννοώ με κιμά και αβγολέμονο. Τέλος πάντων, εγώ τώρα νηστίσιμους τους έφτιαξα, με μια νόστιμη γλυκόξινη σάλτσα. Η ιδέα είναι από συνταγή του Μαμαλάκη αλλά έχει αλλάξει, σύμφωνα με τα δικά μου γούστα.

χρειαζόμαστε 

1 λάχανο
κρεμμυδάκια φρέσκα, κρεμμύδια ξερά, πράσα, μανιτάρια ψιλοκομμένα, όλα μαζί 2 φλιτζάνια
1 καρότο τριμμένο
3 κουταλιές άνηθο ψιλοκομμένο
3 κουταλιές κουκουνάρι
1 ντομάτα τριμμένη
1-1/2 φλιτζάνι ρύζι γλασέ
3 κουταλιές λάδι
αλάτι-πιπέρι
για τη σάλτσα
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1 κουταλιά ξύδι
1 κουταλάκι μέλι
2 κουταλάκια κορν φλάουρ
1 κουταλιά λάδι
αλάτι-πιπέρι

Τα υλικά είναι στο περίπου γιατί όλα εξαρτώνται από το μέγεθος του λάχανου!
Κόβουμε το κοτσάνι που έχει στη μέση και βάζουμε το λάχανο να βράσει σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει. Το στραγγίζουμε και ξεχωρίζουμε τα φύλλα. Κρατάμε ένα φλιτζάνι από το ζουμί που βράσαμε το λάχανο.
Στο λάδι, σοτάρουμε τα 2 φλιτζάνια λαχανικά και το καρότο. Ρίχνουμε τη ντομάτα, τον άνηθο, το μαϊντανό και το ένα φλιτζάνι ζουμί που έχουμε κρατήσει. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να βράσουν 10 λεπτά περίπου. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το ρύζι και τα κουκουνάρια. Σουρώνουμε το μίγμα και κρατάμε το ζουμί. Βάζουμε στον πάτο της κατσαρόλας τα σκληρά κομμάτια του λάχανου, τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες και τους στρώνουμε από πάνω. Τους περιχύνουμε με το ζουμί που κρατήσαμε και λίγο λαδάκι αν θέλουμε. Αν χρειάζεται ρίχνουμε και νερό μέχρι να τους σκεπάζει. Βάζουμε από πάνω ένα πιάτο ανάποδα και τους σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν με λίγη σαλτσούλα.
Ετοιμάζουμε τη γλυκόξινη σάλτσα.
Βράζουμε το λάδι με το χυμό ντομάτας, αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ξύδι. Διαλύουμε το κορν φλάουρ σε λίγο κρύο νερό και το προσθέτουμε στη σάλτσα για να δέσει. Ρίχνουμε και το μέλι και ανακατεύουμε. Αν η γλυκόξινη σάλτσα δεν είναι της αρεσκείας μας μπορούμε να φτιάξουμε μια απλή σάλτσα ντομάτας. Είναι το ίδιο νόστιμοι ζεστοί ή κρύοι.

45 σχόλια:

  1. καλή Σαρακοστή!

    τους ντολμάδες που υπομονή η ανυπόμονη
    (αν και ειναι λατρεμένοι, οι άτιμοι)
    αλλά τη σάλτσα, θα την τιμήσουμε δεόντως :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή Σαρακοστή πολύ ενδιαφέρουσα η γέμιση αλλά και η σάλτσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΦΙΛΗ ΜΟΥ.ΩΡΑΙΟΤΑΤΟΙ ΟΙ ΝΤΙΛΜΑΔΕΣ :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μμμμ θα το δοκιμάσω άμεσα! Ευχαριστώ για την ωραία ιδέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι εμείς όταν λέμε λαχανοντολμάδες, εννοούμε με κυμά και αυγολέμονο.
    Η εκδοχή σου ήδη εκτυπώθηκε και θα εκτελεστεί, μόλις βρω το καταλληλο λάχανο.
    Πολύ ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σχόλιο για τους λαχανοντολμάδες δεν θα αφήσω γιατι δεν τους τρώω και γενικά δεν μου αρεσουν..αλλαααα μου άρεσε πολύ η πιατέλα σουυυ με τα ωραία πλαινά για σαλτσούλα...super!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραιότατοι οι νηστίσιμοι, χωρίς κιμά τους κάνω κι εγώ κάποιες φορές, με σταφίδες και κουκουνάρι, αλλά τους αυγοκόβω, δηλαδή μη νηστίσιμοι και πάλι.
    Η σαλτσούλα άψογη για όσους νηστεύουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή σαρακοστή! Η συνταγή σου άψογη! Οπτικά ένα εικαστικό αριστούργημα αλλά και γευστικά από ό,τι καταλαβαίνω δεν θα πηγαίνει πίσω!
    Θα τη δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Noστιμότατοι οι ντολμάδες, εγώ βάζω και σταφίδες μέσα και γίνονται μούρλια!
    ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κι εγώ λαχανοντολμά εννοώ με κιμά και αυγολέμονο απαραιτήτως!
    πολύ καλή η ιδέα σου, πρωτότυπη!
    η δε πρώτη φωτό είναι για βραβείο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλά το σερβίρισμα τέλειο!!Αλλά και η εκδοχή αυτή των λαχανοντολμάδων πρέπει να δοκιμαστεί άμεσα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μούρλια φαίνονται οι νηστίσιμοι λαχανοντολμάδες σου... και συμφωνώ με τη Μπέτυ, η πρώτη φωτογραφία είναι πράγματι για βραβείο!!!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τους λαχανοντολμάδες τους λατρεύω σε οποιαδήποτε εκδοχή; Έμειναν να έρθω; Σημειώνονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Από η λιγούρα ξέχασα: καλή σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλη Σαρακοστη!! Το αγαπημενο μου φαγητο!
    Φιλια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Χρόνια πολλά και καλή σαρακοστή!
    Την συνταγούλα σου την έχω στο βιβλίο μου με τις μανιταροσυνταγές και μάλιστα είναι από τα αγαπημένα φαγητά του συζήγου μου.
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ένσταση...
    Ποιός είπε ότι τα νηστίσιμα φαγητά δεν είναι και νόστιμα;
    Ισως (για τα δικά μου γούστα, που δεν είμαι και πολύ του κρέατος) να είναι πολύ πιο νόστιμα, όπως τούτο το πιάτο με τους ντολμάδες που έχει χαριτωμένη θέση στην φωτογραφία σου.
    Είναι χάρμα οφθαλμών!
    Εύγε και πάλι εύγε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μαριλενα, μη νομίζεις και για μένα δεν είναι τόσο συνηθισμένο φαγητό, αλλά όποτε γίνεται, είναι αγαπημένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ξανθή, εδώ δεν τα προτιμάνε τα γλυκόξινα αλλά αυτή η σαλτσούλα ήτανε ότι πρέπει για τους λαχανοντολμάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. SΚΡΟΥΤΖΑΚΟ, ευχαριστώ! Καλή Σαρακοστή και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγγελικη Ν, να είσαι καλά, ευχαριστώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ, ελπίζω να σου αρέσουν! Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. pandora, και μένα μου αρέσει. Καιρό ήθελα να βάλω ένα φαγητό που να μπορώ να τη χρησιμοποιήσω;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΕΛΕΝΑ και εμένα με αυγολέμονο μου αρέσουν περισσότερο αλλά οι παππούδες νηστεύουν, οπότε..!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. navarino-s ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Λίλα και στο Μαμαλάκη έλεγε σταφίδες αλλά εγώ δε βάζω συνήθως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και λοιπόν;E allora? ευχαριστώ! Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Betty's Cuisine, χαίρομαι που σου άρεσε! Καλή Σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Santie and Athina, δοκίμασε τα, ελπίζω να σου αρέσουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. painter, χαίρομαι που σας άρεσε η φωτογραφία! Και εμένα είναι η αγαπημένη μου πιατέλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. kiki, που να μείνουν! Αλλά αν είναι να έρθεις, τους ξαναφτιάχνω:Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Betty Manousos, ευχαριστώ πολύ! Καλή Σαρακοστή και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. dhmhtra, αλήθεια; Στο καλό, πρέπει να το πάρω αυτό το βιβλίο! Καλή σαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Penelope, σε ευχαριστώ! Πραγματικά είναι πολύ νόστιμο φαγητό. Και επειδή και η οικογένεια δεν είναι πολύ του κρέατος, το ζητάνε που και που!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. καλή Σαρακοστή, εγώ τους φτιάχνω και με πλιγούρι, γίνονται πιο εμπλουτισμένοι σε γεύση, αλλά δεν τους πολυθέλουν οι δικοί μου οι κρεατοφάγοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ποπο!!! κι έχω μια πείνα!!!!
    Τέλειοι φαίνονται!!!!
    Καλή Σαρακοστή να έχουμε!!!!

    Καλό βραδάκι!!!:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Πολύ ωραίοι φαίνονται...θα αντιγράψω τη συνταγή, αν και ξέρω από τώρα πως οι μικρές δεν θα φάνε :(
    καλημέρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ, η Βέφα είχε μια συνταγή με πλιγούρι αλλά οι δικοί μου προτιμάνε το ρυζάκι! Εμένα ευτυχώς δεν είναι κρεατοφάγοι και γλυτώνω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. marian, ευχαριστώ πολύ! Καλή Σαρακοστή και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Artanis,και με γλυκόξινη σάλτσα, λίγο δύσκολο. Εμένα, τα μεγάλα μου παιδιά (παππούδες)δεν την προτιμάνε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. τελειοι η γιαγια μου τους φτιαχνει και ειν αι ποιημα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Big mama λατρεύω την big φωτογραφία! Κάνω κλικ πάνω της και διακρίνω κάθε ρυζάκι που τυλίγει το λάχανο! Κι εγώ με την ίδια βασική γέμιση τους φτιάχνω και παραλλαγές ανάλογα με τα διαθέσιμα υλικά. Τους κάνω πιο μικρούς και τους πασπαλίζω με πάπρικα και άνιθο, έτσι για το χρώμα. Τέλειο φαγάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή