Αυτά τα τυροπιτάκια τα έχω δει στο "γαστρονόμο" αν θυμάμαι καλά. Μάλιστα γράφει ότι τη συνταγή την έχουν δημοσιεύσει, μαζί με πολλές άλλες, σε ένα τόμο με τίτλο "Ενθύμιον γεύσεων, εορτών και εθίμων", οι μαθητές του 3ου Ενιαίου Λυκείου Νίκαιας το 2005 και είναι συνταγές που έμαθαν από τις γιαγιάδες και τους παππούδες τους που ήρθαν πρόσφυγες στην περιοχή.
χρειαζόμαστε
2 αβγά
300 γρ. φέτα
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 γιαούρτι αγελαδινό
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
μοσχοκάρυδο
πιπέρι
σουσάμι για το τύλιγμα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε το γιαούρτι και το λάδι, τα μπαχαρικά και το αλεύρι. Ρίχνουμε και τη φέτα τριμμένη και ζυμώνουμε όλα μαζί. Τα πλάθουμε σαν λεπτά σουτζουκάκια. Η ζύμη είναι σχετικά μαλακή, αλλά βέβαια αν δεν πλάθονται προσθέτουμε λίγο αλευράκι. Ρίχνουμε σε ένα πιάτο το σουσάμι και ρολάρουμε τα τυροπιτάκια, ώστε να κολλήσει γύρω γύρω. Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν όμορφο χρώμα.
Η μόνη αλλαγή που έκανα είναι στο λάδι. Η συνταγή λέει 1 1/2 φλιτζάνι αλλά εμένα μου φάνηκε υπερβολικά πολύ. Επίσης στο τύλιγμα εκτός από σουσάμι έχει προσθέσει και μαυροκούκι. Έκανα τη μισή δόση και έγιναν περίπου 40 τυροπιτάκια.
I found this recipe in a 2005 magazine, as part of a students' project, recipes that were passed down to them from grandparents.
we need
2 eggs
10 oz feta cheese, crumbled
1 lb 1 oz self-rising flour
1 plain yogurt
1/2 cup oil
ground nutmeg
pepper
sesame seed
In a bowl, whisk eggs,add yogurt, oil, nutmeg, pepper and flour. Add feta and knead everything. Shape into fingers. Dough will be fairly soft, add more flour, if necessary. Spread sesame seed in a plate and roll cheese fingers so that they're covered all around. Layer them in a pan and bake in a preheated oven, at 350F, for about 20 min, or until golden.
I halved the recipe and it yielded 40 cheese fingers.
χρειαζόμαστε
2 αβγά
300 γρ. φέτα
1/2 κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 γιαούρτι αγελαδινό
1/2 φλιτζάνι τσαγιού λάδι
μοσχοκάρυδο
πιπέρι
σουσάμι για το τύλιγμα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αβγά, προσθέτουμε το γιαούρτι και το λάδι, τα μπαχαρικά και το αλεύρι. Ρίχνουμε και τη φέτα τριμμένη και ζυμώνουμε όλα μαζί. Τα πλάθουμε σαν λεπτά σουτζουκάκια. Η ζύμη είναι σχετικά μαλακή, αλλά βέβαια αν δεν πλάθονται προσθέτουμε λίγο αλευράκι. Ρίχνουμε σε ένα πιάτο το σουσάμι και ρολάρουμε τα τυροπιτάκια, ώστε να κολλήσει γύρω γύρω. Τα αραδιάζουμε στο ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν όμορφο χρώμα.
Η μόνη αλλαγή που έκανα είναι στο λάδι. Η συνταγή λέει 1 1/2 φλιτζάνι αλλά εμένα μου φάνηκε υπερβολικά πολύ. Επίσης στο τύλιγμα εκτός από σουσάμι έχει προσθέσει και μαυροκούκι. Έκανα τη μισή δόση και έγιναν περίπου 40 τυροπιτάκια.
I found this recipe in a 2005 magazine, as part of a students' project, recipes that were passed down to them from grandparents.
we need
2 eggs
10 oz feta cheese, crumbled
1 lb 1 oz self-rising flour
1 plain yogurt
1/2 cup oil
ground nutmeg
pepper
sesame seed
In a bowl, whisk eggs,add yogurt, oil, nutmeg, pepper and flour. Add feta and knead everything. Shape into fingers. Dough will be fairly soft, add more flour, if necessary. Spread sesame seed in a plate and roll cheese fingers so that they're covered all around. Layer them in a pan and bake in a preheated oven, at 350F, for about 20 min, or until golden.
I halved the recipe and it yielded 40 cheese fingers.
Ευτυχώς πρόλαβα να πάρω το πρώτο (φανερά), παίρνω κι άλλο ένα (κρυφά), δεν το είδατε το δεύτερο, έτσι??
ΑπάντησηΔιαγραφήΒγάζει τόσο πολλά τυροπιτάκια η μισή δόση??
Τέλεια πρέπει να είναι, σαν τυροκριτσινάκια!!
EΔΩ ΔΕΝ ΛΕΩ ΟΧΙ ΠΟΤΕ!! ΝΟΣΤΙΜΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝοστιμότατα και εύκολα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈλενα άσε κανένα και για μας.
Καλέ τα φάγατε όλα πρωί πρωί!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύκολη και νόστιμη συνταγή αλλά η οικογένεια είναι σε δίαιτα!!
Επ! Είμαι κι εγώ εδώ, μην τα φάτε όλα! Απλά και τέλεια φαίνονται!
ΑπάντησηΔιαγραφήη κλασσική συνταγή δηλαδη ελαφρώς τροποποιημένη, ότι πρέπει για τυροαπολαύσεις, σίγουρα δεν τρώμε μόνο ένα!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕτσι που τα είδα μου θύμησαν κουλουράκια με σταφίδα και σουσάμι που έφτιαχνε η μάνα μου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα δεν, σταματάς στο ένα με τίποτε Big Mama!
Δεν βλέπω το μαυροκούκι στη φωτογραφία και θέλω 2-3 τέτοια!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό μεσημέρι!
Αθηνά
ΕΛΕΝΑ και εγώ τυροκριτσινάκια ήθελα να τα γράψω αλλά βγαίνουν πιο μαλακούλια σαν τυροπιτάκια. Πάρε φανερά, βγαίνουν πολλά:))
ΑπάντησηΔιαγραφήELENI ευχαριστώ! Καλό απόγευμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρέπει να είναι πεντανόστιμα!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήότι πρέπει για απογευματινό καφεδάκι!
Παίρνω και πάω για καφεδάκι, θα δοκιμαστούν στην πρώτη ευκαιρία!
φιλιά πολλά!!
καλό απόγευμα:))
Λίνα είναι πραγματικά νοστιμότατα. Η οικογένεια ξετρελάθηκε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΞανθή, άστα, εμάς εδώ μας πήρε η κάτω βόλτα:))
ΑπάντησηΔιαγραφήΛίλα πάρε όσα θέλεις θα τα ξαναφτιάξω αύριο! Καλό απόγευμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ και ήθελα να σε ρωτήσω για τη συνταγή, το σκεφτόμουνα ότι θα σου είναι γνωστή! Απλώς εγώ δεν τα έχω ξαναφτιάξει έτσι. Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήPenelope, άστα, δε σταματάς με τίποτα στο ένα! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑθηνά, με μαυροκούκι και σουσάμι ήταν η συνταγή, αλλά η οικογένεια δεν το προτιμά και έτσι δεν βάζω μαυροκούκι!Καλό απόγευμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήmarian, φαγώθηκαν αμέσως, δεν έμεινε ούτε σουσαμάκι:)) Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήέφτιαξα τα παραδοσιακά της γιαγιάς (Σερρϊκά φημισμένα) και τα πήγα προχθές στην έκθεση της αχτίδας, όσοι έφαγαν ξετρελάθηκαν, έχω στο ιστολόγιο παρόμοιες συνταγές, αυτήν που έφτιαξα προχθές θα την βάλω μάλλον από εβδομάδα, οπότε θα την δεις, λάδι σίγουρα ήθελαν κι άλλο με αυτή τη συνταγή, απλά θα σου έβγαιναν ακόμη πιο πολλά
ΑπάντησηΔιαγραφήΣαράντα είπες;Καλά είναι, κάτι θα προλάβουν και οι γλάροι μου...
ΑπάντησηΔιαγραφή;-)))
Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές
πάλι τελευταία έφτασα! έμεινε τίποτα για μένα;
ΑπάντησηΔιαγραφήπολύ του γούστου μου τα βρίσκω, θα δοκιμαστεί η συνταγή σου σύντομα...
καλό βράδυ...
Πολύ νόστιμα και εύκολα φαίνονται , θα τα φιτάξω σίγουρα, το μαυροκούκι τι είναι?
ΑπάντησηΔιαγραφήφιλιά!!!
Εγω τι να κανω τετοια ωρα που ηρθα? Mε τα σουσαμακια που μεινανε θα τη βγαλω... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΛοιπόν τα αυτά τα τυροπιτάκια σε συνδυασμό με το ζεστό κρασί από την προηγούμενη ανάρτηση, είναι ότι πρέπει για τις επόμενες κρύες ημέρες! (που λένε ότι έρχονται)
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα έφτιαξα, αλλά σκόπιμα τα έψησα αρκετά περισσότερο και πραγματικά έγιναν σαν τυροκριτσινάκια. Είναι πανεύκολα και προπαντός νοστιμώτατα!Θα τα φτιάχνω συχνά και μάλιστα με μαυροκούκι, αν μου πει κάποια τι είναι!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ για την συνταγή σας.
παραλαγες της συνταγης εχω δοκιμασει και γω, και οντως δεν μενει ψιχουλο. με σουσαμι δεν εφαγα αλλα... θα τα τιμήσουμε δεοντος!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ ίσα ίσα που προλάβαμε και εμείς:)) Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήBetty η φιλενάδα γαστεροπληξ με έβαλε σε ιδέες. Ίσως να ήθελε λίγο λαδάκι παραπάνω, βάλε 1 φλιτζάνι καλύτερα!
ΑπάντησηΔιαγραφήthumbelina, το μαυροκούκι είναι μαύρο σουσάμι από ότι ξέρω, απλώς εμένα δε μου αρέσει στην εμφάνιση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔημιουργία, πάρε πάρε, στη φωτογραφία όλοι προλαβαίνουν, στην πραγματικότητα τι γίνεται:))
ΑπάντησηΔιαγραφήVassilis, έτσι είναι αλλά εμείς τρέξαμε να τα φτιάξουμε την προηγούμενη εβδομάδα, μόλις είδαμε λίγο κρύο. Είχαμε απογοητευτεί πια με τόση ζέστη! Από ότι φαίνεται όμως το κρύο είναι μπροστά μας!
ΑπάντησηΔιαγραφήchristina georgiadou, καλώς όρισες! Χαίρομαι που σου άρεσαν! Το μαυροκούκι είναι μαύρο σουσάμι αλλά δεν είχα και δε μου αρέσει έτσι κι αλλιώς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλευθερία έτσι και εδώ δεν έμεινε τίποτα, είναι εύκολα και νόστιμα! Φιλιά!
ΑπάντησηΔιαγραφήmmm!!!!υπέροχα τα τυροκριτσινάκια σου !!!
ΑπάντησηΔιαγραφήεπειδή είμαι καλό παιδί και είμαι και σε δίαιτα παίρνω μόνο ένα (σνιφ ! σνιφ!)
Με σουσάμι επάνω; Μμμμ! Μοιάζουν τρέλα!
ΑπάντησηΔιαγραφήτην καλησπέρα μου και από δω :))
ΑπάντησηΔιαγραφήκαι στη βιασύνη μου (όπως πάντα) ξέχασα να σχολιάσω τα τυροπιτάκια: άψογα!
ΑπάντησηΔιαγραφή:))
θα τα κανω την επομενη εβδομαδα πουθα παω στον αδελφο μου για καφε !!!!!!!!!!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ενημερώνω ότι τα έκανα χθες το βράδυ τα τυροπιτάκια και βγήκαν άψογα! Τα έφερα και στο γραφείο σήμερα να τα κεράσω γιατί είναι τόσο νόστιμα που αν τα κρατήσω σπίτι κινδυνεύω να τα φάω όλα μόνη μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήτελεια συνταγη!!! οντως κατι μου θυμιζει αλλα ειναι πολυ νοστιμη! τα μικρα μου πηραν και στο σχολειο σημερα!!
ΑπάντησηΔιαγραφήακούγεται εύκολη συνταγή και νόστιμο αποτέλεσμα (αλλά τι εννοείς αλεύρι που να φουσκώνει μόνο του? Ρεζίλι γίνομαι και το ρωτώ αυτό τώρα νομίζω, αλλά πως το ξεχωρίζεις από ένα κανονικό αλεύρι..??) ΜΗ ΓΕΛΑΣΣΣΣΣ είπαμε είμαι στουρνάρι στην κουζίνα! (αλλά μαθαίνω!)
ΑπάντησηΔιαγραφήπολυ ωραια τα πιτακια σου...και με κρασι και σκετα να εχεις ολοκληρη την πιατελα μπροστα σου και ολα καλα...
ΑπάντησηΔιαγραφήMaria B. συγχαρητήρια για τη δίαιτα, μακάρι να έκανα και εγώ! Πάει, με πήρε η κάτω βόλτα!
ΑπάντησηΔιαγραφήkiki τι να πω τώρα εγώ στη μαστόρισσα που φτιάχνει τόσες ζύμες; Φιλάκια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜαριλένα, χαίρομαι που σε βλέπω και εδώ! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ τι πέρασες και συ; Ελπίζω όλα να είναι καλύτερα τώρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήAmelie, καλά έκανες, τα έφτιαξα και εγώ πάλι αλλά τα πήγα σε κάτι γενέθλια. Μέχρι να φύγω είχανε φάει τα μισά!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήmarie καλώς όρισες στο "σπιτάκι μου" και σε ευχαριστώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήGlobal Greek μη ντρέπεσαικορίτσι μου. Αμα δε ρωτήσεις πως θα μάθεις;-) Είναι το αλεύρι που έχει μπέικιν πάουντερ μέσα, εδώ είναι τα κόκκινα πακέτα που λένε φαρίνα. Αλλά και να μην έχεις δεν πειράζει. Βάζεις κανονικό αλεύρι και βάζεις 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ σε κάθε φλιτζάνι αλεύρι!
ΑπάντησηΔιαγραφήPansofix πραγματικά είναι μια χαρά, ευχαριστώ! Καλό Σ/Κ!
ΑπάντησηΔιαγραφήέχω αραβικό σουσάμι....χιχιχι ξέρω που θα το βάλω την επόμενη φορά ;)))
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλό απόγευμα
χχχχ
Ωραιο γλυκο! Τι να πω. Φτιαχνεταε αριστουργηματα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλα φιλια
Aυτά τα τυροπιτάκια με ξετρέλαναν θα τα φτιάξω αύριο κιόλας!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλά φιλάκια!!!!!