Νηστίσιμο κέικ με αμύγδαλα

Πήγα επιτέλους στους γονείς μου και επειδή νηστεύουν τους έφτιαξα μια απλή μικρή σπανακόπιτα με ένα φύλλο σφολιάτας (με το άλλο περιμένουν οι δικοί μου τυρόπιτα). Αλήθεια είναι η σφολιάτα νηστίσιμη; Δεν νομίζω αλλά αφού οι παππούδες το νομίζουν και τους αρέσει εγώ γιατί να διαφωνήσω;

Για τη σπανακόπιτα τσιγάρισα μπόλικο φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσο αρκετό και σπανάκι. Έριξα λίγο μαϊντανό και άνηθο και 2-3 κουταλιές ρύζι. Έκανα την πιτούλα και ιδού το αποτέλεσμα:

Κέικ με αμύγδαλα

Έφτιαξα και ένα κέικ με αμύγδαλα που είχα διαβάσει σε ένα από τα κυριακάτικα περιοδικά των εφημερίδων, δεν θυμάμαι πιο από όλα. Είναι από τα πιο νόστιμα νηστίσιμα κέικ που έχω φτιάξει.

Υλικά:
250 γρ αλεύρι
170 γρ άχνη ζάχαρη
150 γρ αμύγδαλα σε σκόνη
160 γρ λάδι (εγώ έβαλα καλαμποκέλαιο)
160 γρ χυμός πορτοκαλιού
1 κ.γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κ.γλυκού κανέλα σκόνη

Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και το χυμό. Ρίχνουμε αλεύρι, αμύγδαλα, μπέικιν πάουντερ και κανέλα και ανακατεύουμε. Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί 20 εκ. και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για50 λεπτά περίπου.
Αν θέλουμε βάζουμε στο μίγμα και άλλα 100 γρ. χοντροκομμένο αμύγδαλο. Εγώ έβαλα αλλά μου φάνηκε υπερβολή τελικά. Δεν ξέρω αν φταίει αυτό αλλά ήταν πολύ δύσκολο στο κόψιμο.
Αυτό είναι το μόνο που έμεινε σώο. Όλο το υπόλοιπο είναι σε τρίμματα Είναι πολύ πολύ νόστιμο πάντως. Θα το ξαναδοκιμάσω χωρίς το χοντροκομμένο αμύγδαλο.

6 σχόλια:

  1. Το ίδιο σχολιάζαμε χτες με μια φίλη. Ότι η σφολιάτα αποκλείεται να είναι νηστίσιμη γιατί γίνεται με βούτυρο. Αλλά οπως είπες: γιατι να τους χαλάσεις την καρδιά; Έχω ακούσει ότι υπάρχει και σφολιάτα λαδιού αλλά δεν έχω δει. Το κεκάκι ακούγεται μιαμ και θα δοκιμαστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τα δύο πολύ νόστιμα πρέπει να είναι!
    Καλά, για την πίτα δεν έχω καμία αμφιβολία, και μόνο από τα υλικά καταλαβαίνω ότι είναι πολύ νόστιμη.
    Τα κέικ αμυγδάλου μου αρέσουν επίσης πολύ, φτιάχνω κι εγώ ένα, αλλά δεν είναι νηστίσιμο.
    Στα υπόψιν λοιπόν το νηστίσιμο μυγδαλοκεκάκι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. kiki και ΕΛΕΝΑ χαίρομαι που σας άρεσαν οι συνταγές μου.
    Αχ,τι χαρά που κάνω όταν μπαίνω στο blog μου και βλέπω ότι έχω σχόλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. μμμμμ...καλε πως και δε σε ειχα βρει εγω...εσυ με ανακαλυψες πρωτη!
    πολυ νοστιμο μου κανει το κεικ και ειναι και νηστησιμο...το τριμμενο αμυγδαλο το καταλαβαινεις στη γευση;(γιατι τα παιδια μου εχουν ενε θεμα με τους ξηρους καρπους...)

    η σφολιατα χωριζεται σε 2 τυπους...η μια ειναι βουτυρου,η αλλη οχι...νομιζω η χρυση ζυμη την κυκλοφορει και στους 2 τυπους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. cook πολύ χαίρομαι που σε βρήκα και ακόμα πιο πολύ που με βρήκες εσύ ;-)
    Το τριμμένο αμύγδαλο δεν νομίζω να το καταλαβαίνεις. Εγώ έβαλα και πολύ χοντροκομμένο, οπότε αυτό φαινόταν.
    Thanks για τις πληροφορίες της σφολιάτας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. η σφολιάτα του εμπορίου είναι νηστίσιμη,
    (φυσικά για τις μέρες που τρώγεται το λάδι)
    την φτιάχνουν με μαργαρίνη, σιγά μην έβαζαν φρέσκο βούτυρο, η σφολιάτα θέλει πολύ λιπαρή ουσία, αν έχετε πάρει σφολιάτα και μυρίζει σα φρέσκο βούτυρο, είναι διότι στη βιομηχανική μαργαρίνη βάζουν αρωματικές ύλες που δίνουν το άρωμα του φρέσκου βουτύρου.

    αυτό σας το λέω από εγγυρότατες πηγές, έχω δουλέψει σε εργαστήρια πίτας και φούρνους και το ξέρω από πείρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή