Σάλτσα κουμ κουάτ/Kumquat Sauce


For English, scroll down
 
Τι όμορφα που είναι τα κουμ κουάτ βρε παιδιά! Ναι είναι νόστιμα, είναι αρωματικά αλλά για μένα η εμφάνιση τους είναι υπέροχη.  Γι αυτό και η ονομασία αυτού του εσπεριδοειδούς φρούτου σημαίνει "χρυσό πορτοκάλι" στα Κινέζικα.
Αν έχεις πολλά κουμ κουάτ ....αφού φας μπόλικα ωμά...χιχι... σκέφτεσαι αμέσως τη μαρμελάδα. Και βέβαια έφτιαξα μαρμελάδα με συνταγή της Μικρής κουζίνας.
Αλλά φύλαξα και μερικά να φτιάξω κάτι άλλο. Σκέφτηκα λοιπόν, γιατί να μη φτιάξω σάλτσα με κουμ κουάτ; Μπορούμε να τη σερβίρουμε με κρέμες, με παγωτά, με κέικ  ή σε κρέπες όπως έκανα εγώ. Συνταγή για τις κρέπες σας έχω δώσει εδώ κι εδώ αλλά τώρα που είχα αγοράσει από το ΙΚΕΑ έτοιμες κρέπες και τις είχα στην κατάψυξη χρησιμοποίησα αυτές.


χρειαζόμαστε
300 γρ κουμ κουάτ
200 ml νερό
50 γρ ζάχαρη
20 γρ βούτυρο
2 κουταλιές corn flour
1 κουταλιά κονιάκ

Πλένουμε και κόβουμε τα κουμ κουάτ στη μέση κάθετα. Με ένα μαχαιράκι βγάζουμε τα κουκούτσια. Βάζουμε τα κουμ κουάτ σε νερό τα βράζουμε για 10 λεπτά και τα σουρώνουμε. Τα βάζουμε άλλη μια φορά στο νερό και μόλις πάρουν βράση τα σουρώνουμε. Αν θέλουμε να ξεπικρίσουν περισσότερο κάνουμε τη διαδικασία άλλη μια ή δυο φορές.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα κουμ κουάτ, τη ζάχαρη και το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρει μια βράση ανακατεύοντας και προσθέτουμε το corn flour διαλυμένο στο νερό. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συχνά για 2 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα.

💡Μπορούμε αντί για νερό να φτιάξουμε την κρέμα με χυμό πορτοκάλι έτοιμο ή από φρέσκα πορτοκάλια. Εγώ δεν ήθελα με τίποτα να χάσω το άρωμα κουμ κουάτ γι αυτό προτίμησα το νερό.

Και αυτή η ανάρτηση που δημιουργήθηκε με σκεύη από το ΙΚΕΑ, είναι για το το διαγωνισμό Food Blog Awards 2016 που διοργανώνει το ΒΗΜΑ GourmetΤο Cookandfeed είναι φέτος υποψήφιο στην κατηγορία Best Family Cooking by IKEA.
Αν θέλετε να μας ψηφίσετε, απλώς πατάτε ΕΔΩ, γράφετε το mail σας και πατάτε το DONE!  
Ευχαριστούμε 💓


I love kumquat! They're fragrant, delicious and they look gorgeous! No wonder their original, Chinese name means "golden orange".
When I came across a lot of kumquat, after having consumed quite a few...hehe...I thought I should make jam. I did just that, with a recipe from Μικρή κουζίνα.
I kept several however, to make something else. I thought, why shouldn't I try making a kumquat sauce? We could serve it with puddings, ice cream, cakes or crepes, like I did. I have posted recipes for crepes here and here, however, today I decided to use the ones I had bought from IKEA.

we need
10 oz kumquat
7 oz water
2 oz sugar
1 oz butter
2 Tbsps corn flour
1 Tbsp brandy

Rinse and slice kumquat vertically. Remove seeds with a knife. Place them in a saucepan with water, boil for 10 min and drain. Repeat this step and remove from heat as soon as they come to a boil. Should we wish them to be less sour repeat this step once or twice more.
Place kumquat in a saucepan, with sugar and butter and stir until sugar dissolves. Bring to a boil, dilute corn flour in the water and add to kumquat while stirring. Lower the heat and keep stirring until it thickens, about 2 min.

💡Instead of water , we could use fresh or commercial orange juice. I simply chose water because I wanted to preserve the kumquat flavor in its fullness.

This post is towards our participation in the Food Blog Awards 2016 contest, organized by BHMA Gourmet. Props used are from IKEA, our sponsor. Cookandfeed is a candidate in the Best Family Cooking by IKEA category.
If you wish to vote for us, simply press HERE, type your e-mail and press DONE!
Thank you💓

10 σχόλια:

  1. Τρελλαίνομαι για κουμ κουατ!!!!!!!! Τέλεια η σάλτσα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eνα πιάτο για πρωινό τώρα το ήθελα. Φαίνεται απίθανη η σάλτσα.
    Την σκέφτομαι και πάνω σε παγωτό ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ αλλά το βλέπω δύσκολο να μείνει για να το δοκιμάσω, χιχι!

      Διαγραφή
  3. Και εγώ τρελαίνομαι για τα κουμ κουάτ!!! Οι κρέπες φαίνονται λαχταριστές πάντως!! Δεν γνώρισα για τις έτοιμες.... χμ πολύ πολύ ενδιαφέρον!! Καλή αγωνιστική εβδομάδα κορίτσια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίνα νοστιμιά... ένα γλυκό όλο άρωμα!!! Τέλεια η σάλτσα!!! Την φαντάζομαι με ρυζόγαλο ή κρέμα αλλά και με γιαούρτι ή παγωτό θα είναι απίθανη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δοκιμάστε τη πάνω σε χαλβά του μπακάλη τώρα τη Σαρακοστή. Κάνω κάτι παρόμοιο με πορτοκάλι και ταιριάζει τέλεια με το χαλβά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή