Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015

Χάχλες με λαχανικά/Vegetable Stuffed Hahles

For English, scroll down
Το καλό με το να είσαι  food blogger είναι ότι όλοι οι φίλοι και γνωστοί, ξέροντας το ψώνιο σου  "δουλεύουν" για σένα. Σου λέει ο άλλος... μου δώσανε χάχλες (πλασμένο τραχανά σε σχήμα βάρκας) από τη Λέσβο, θέλεις; Αν θέλω λέει, φυσικά και θέλω!!! Μετά βέβαια... οι σκέψεις...τώρα να δω τι θα τις κάνω!
Έψαξα στο διαδίκτυο, οι συνταγές δεν είναι πολλές, περισσότερο βέβαια εμένα με ενδιέφερε ο τρόπος μαγειρέματος. Αφού λύσαμε αυτό το πρόβλημα άρχισα να σκέφτομαι με τι υλικά θα τις γεμίσω. Πολλά περάσανε από το μυαλό μου (δε θέλετε να ξέρετε, χιχι).... τελικά κατέληξα σε κάτι απλό, καλοκαιρινό και νόστιμο. Την κεντρική ιδέα την πήρα από εδώ.

χρειαζόμαστε
8 χάχλες
4 κουταλιές ελαιόλαδο 
1 φινόκιο κομμένο σε φετάκια
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
2 ντομάτες
1/2 κουταλάκι ζάχαρη 
τα φυλλαράκια από ένα κλαδάκι φρέσκια ρίγανη
200 γρ φέτα ή άλλο λευκό τυρί (εγώ έβαλα καλαθάκι Λήμνου)
αλάτι-πιπέρι
λευκό κρασί 

Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο με το φινόκιο, τα κρεμμυδάκια και την πιπεριά. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα ζουμιά του. Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και χωρίς πολλά ζουμιά και σβήνουμε το μάτι της κουζίνας. Αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει λίγο και ρίχνουμε τη ρίγανη και το τυρί. Ανακατεύουμε.
Σε ένα μπολ βάζουμε κρασί και βουτάμε μια μια τις χάχλες. Τις βάζουμε σε ταψί που έχουμε αλείψει με 1 κουταλιά ελαιόλαδο. Τις γεμίζουμε με το μείγμα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε στο φούρνο στους 180β, για 20 λεπτά περίπου μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα. Δεν αφήνουμε να ψηθούν πολύ για να μη σκληρύνουν. Σερβίρουμε τις χάχλες ζεστές... είναι νοστιμότατες!

The good thing about being a food blogger is that friends and acquaintances know your passion and "work" for you. I was asked, " I have some hahles, would you want them? " " Don't even ask, I surely do!!! ". Then the thoughts move in...what am I going to do with them now?
I searched the internet, there were not too many recipes, I just needed to know how they can be cooked. Once that was resolved, I started thinking of all the stuffing options. You wouldn't really want to know the ingredients that crossed my mind...lol...I finally came up with something simple, fit for summer and very tasty. The main idea is found here

we need
8 hahles (a kind of solid trachana)
4 Tbsps olive oil, divided
1 fennel, sliced
2-3 green onions, finely chopped
1 red pepper, finely chopped
1/2 cup white wine
2 tomatoes, finely chopped
1/2 tsp sugar
leaves from a little branch of fresh oregano
6 2/3 oz feta or any other white cheese
salt and pepper, to taste
white wine

In a skillet, saute fennel, onions and pepper in 2 Tbsps olive oil. Add wine and let simmer until liquid is evaporated. Add tomatoes and turn element off. Let cool slightly and add oregano and cheese. Stir to blend.
Measure wine into a bowl and dip hahles, one by one. Place in a pan, greased with 1 Tbsp olive oil. Fill with the mixture and sprinkle with remaining 1 Tbsp olive oil.
Bake for about 20 min, at 350F, until golden. Do not overbake, they will harden. Serve hot... they're delicious!

11 σχόλια:

  1. Αααα δεν τις ηξερα, τι ωραίες που φαίνονται!
    Καλή ορεξη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ούτε εγώ τις ήξερα!
    πράγματι φαίνονται πολύ καλές. ενδιαφέρον! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαχαχ αυτό είναι αλήθεια! Ως food blogger όλο και κάτι λαβαίνω δεν έχω κανένα παράπονο!Εγώ χάχλες δεν είχα δει ποτέ μου!Θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν το έχω ξαναδεί ούτε ακούσει, γιαυτό σε ευχαριστούμε, η συνταγή είναι πολύ ενδιαφέρουσα με πολύ αγαπημένα υλικά!
    Και ο τραχανάς είναι πολύ αγαπημένο μας υλικό, απλά θα είναι δύσκολο να βρούμε τις χάχλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Μαρία! Τις χάχλες τις έχω δει αλλά δεν τις έχω δοκιμάσει... φαίνονται λαχταριστές έτσι που τις έφτιαξες!!!
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαίνονται τόσο λαχταριστές! Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά μπορώ να φανταστώ τη γεύση τους.
    Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ όμορφη η γέμιση και καλοκαιρινή! Τέλειο ορεκτικό! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Πράγματι είναι κάτι διαφορετικό και νοστιμότατο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. δεν ήξερα τις χάχλες!! πολύ ωραίο φαγητό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή