Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015

Σβίγκοι/Sviggi

For English, scroll down
Ένα γλυκάκι κερνάμε σήμερα! Τα παιδιά μου έχουν και τα δυο γενέθλια τον Ιούλιο, της κόρης πέρασαν, του γιου είναι σε λίγες μέρες και..... άλλα χαρμόσυνα που αφορούν την κόρη μου κυρίως.
Η ψυχολογία δεν είναι και πολύ καλή, διάθεση για να φτιάξουμε τούρτα δεν υπάρχει... πήραμε έτοιμη τελικά ( τι θα γίνουν και οι ζαχαροπλάστες, κλέφτες θα γίνουνε; )
Από καιρό ήθελα να φτιάξω σβίγκους. Βρέθηκε τώρα λοιπόν η ευκαιρία γι αυτό το πολύ εύκολο και πολύ νόστιμο ελληνικό γλυκό! Η ζύμη που φτιάχνουμε είναι παρόμοια με αυτή των γαλλικών σου, αλλά αντί να τα ψήσουμε τα τηγανίζουμε και έχουμε ένα γλυκό που μοιάζει με λουκουμάδες!

χρειαζόμαστε ( για 25-30 κομμάτια)
1 φλιτζάνι νερό
100 γρ βούτυρο
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 ξυλάκι κανέλα
1 φλιτζάνι αλεύρι
3 αυγά
σπορέλαιο για τηγάνισμα
χοντροκομμένα καρύδια
για το σιρόπι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι νερό
1 κουταλιά μέλι
1 ξυλάκι κανέλα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και την κανέλα. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα και ρίχνουμε το αλεύρι όλο μαζί. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε γρήγορα ξαναβάζοντας την κατσαρόλα στη φωτιά μέχρι να έχουμε μια ελαστική και λεία ζύμη. Αφήνουμε το μείγμα να μισοκρυώσει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθούν στη ζύμη.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5 λεπτά περίπου.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε βαθύ τηγάνι. Παίρνουμε κουταλιές από τη ζύμη και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι. Γυρίζουμε τους σβίγκους με τρυπητή κουτάλα, ώσπου να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Τους βγάζουμε και τους βάζουμε σε σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά λάδια.
Σερβίρουμε τους σβίγκους σε πιατέλα και τους περιχύνουμε με το σιρόπι. Πασπαλίζουμε με χοντροκομμένα καρύδια.
Today we're serving dessert! The reason is my children's July birthdays (my daughter's has passed, my son's is coming up), as well as some more good news, mainly regarding my daughter.
I have wanted to make Sviggi for quite a while. This seemed to be a good chance for this very easy, very tasty Greek dessert! The dough ( similar to the one we make for French Choux) is fried instead of baked and the dessert resembles honey dumplings!

we need (for 25-30 pcs)
1 cup water
3 2/3 oz butter
1/4 tsp salt
1 cinnamon stick
1 cup flour
3 eggs
vegetable oil for frying
walnuts, coarsely chopped
for the syrup
1 cup sugar
1/2 cup water
1 Tbsp honey
1 cinnamon stick

In a pot, boil water with butter, salt and cinnamon stick over medium heat, for 2-3 min. Remove from element, discard cinnamon stick and add flour all at once. Stir vigorously with a wooden spoon, returning  pot to the element, until dough is smooth and pliable. Let cool. Add eggs, one by one, constantly stirring until incorporated.
Prepare syrup by boiling all ingredients for about 5 min.
Heat oil in a deep skillet. Drop dough by Tbsps in hot oil. Turn Sviggi with a slotted spoon, until well puffed and golden. Remove to a strainer, to get rid of excess oil.
Serve Sviggi in a platter, topped with syrup and sprinkled with walnuts.

10 σχόλια:

  1. Που τους κερνάς και τι ωρα!!!!
    Τρελαινομαι!

    Να τους χαιρεσαι με υγεια και μπόλικη τύχη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρόνια τους Πολλά Μαρία και πάντα να έχετε χαρές στο σπιτικό σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια Πολλά λοιπόν και να 'στε όλοι καλά και ευτυχισμένοι.

    Μια χαρά τα βολέψατε πάντως! Και ο ζαχαροπλάστης ευχαριστημένος αλλά έφτιαξες και εσύ το το σπιτικό σου το γλυκάκι. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Moιάζουν με τους λουκουμάδες αλλά δεν είναι, η ζύμη αυτή είναι πολύ πιο νόστιμη, και το σιρόπι δίνει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα!!
    Τέλειες εικόνες!
    Να τα εκατοστήσουν τα παιδιά σου να τα χαίρεσθε και να είναι πάντα καλά!!
    Λουκουμάδες έφτιαχναν πάντα στα γενέθλια των παιδιών οι παλιές γυναίκες, χαίρομαι που το συνεχίζουν και οι νεότερες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οτι εχει σχεσει με λουκουμαδες μου αρεσει πολυ!! Φαινονται τελειοι.
    Να χαιρεσαι τα παιδια σου και να τα δεις χαρουενα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να τους χαίρεσαι και από εδώ Μαρία μου :)
    Να είναι καλά.

    Υπέροχοι οι σβίγκοι.. μας αρέσουν πολύ πολύυυυυ..
    Με βάζεις πάλι σε πειρασμό.... ;)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. να τους χέρεσαι!! χροναι τους πολλα και καλα!!! πρωτη φορα ακουω γαι σβίγκους!! τηγανιτα σουδάκια δλδ ε?? σιγουρα θα τους λατρεψω γτ εχω αδυναμια σε λουκουμάδες!! θα τους δοκιμασω αποπεριέργεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι απλά τέλεια! Θα τα φτιάξω σύντομα!!Απίθανες φώτο πω πω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. να τους χαίρεσαι Μαρία μου!! να είστε όλοι γεροί και ευτυχισμένοι!!
    απίθανη λιχουδιά μας κέρασες!!
    σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή