Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου 2013

μαρμελάδα ροδάκινο-δαμάσκηνο/Peach-Prune Jam

Σας έχω πει και άλλη φορά για την αγάπη του καλού μου στις προσφορές. Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο για εκείνον από το να γυρίσει σπίτι με μια προσφορά σε οτιδήποτε. Παλιά (προ κρίσης) που στα ΣΜ είχανε πολλές προωθητικές ενέργειες, το Σάββατο κυρίως, ήταν για εκείνον πάρτι κανονικό!!!
Τέλος πάντων τώρα τα πολλά πολλά έχουν κοπεί αλλά και πάλι κάτι γίνεται. Όπως πριν λίγες μέρες που πήγε λαϊκή και μου γύρισε εκτός των άλλων με 5 κιλά ωραιότατα δαμάσκηνα, γιατί του τα έδωσαν σε πολύ καλή τιμή!!
Το προηγούμενο ΣΚ λοιπόν, ήταν αφιερωμένο στη μαρμελάδα. Έκανα και μαρμελάδα ροδάκινο (την αγαπημένη μας) και μαρμελάδα δαμάσκηνο φυσικά (που έγινε η αγαπημένη μας) αλλά είπα να δοκιμάσω και ένα βαζάκι μαρμελάδα ροδάκινο-δαμάσκηνο μαζί. Έγινε πολύ ωραία, με ωραίο χρώμα, νόστιμη και αρωματική!

για ένα βαζάκι των 450 γρ χρειάστηκα
2 ροδάκινα
15 δαμάσκηνα
χυμό από 1 μικρό πορτοκάλι
150 γρ ζάχαρη
χυμό από μισό λεμόνι

Καθαρίζουμε τα ροδάκινα και τα βάζουμε στο μπλέντερ. Στην οικογένεια δεν αρέσουν τα μεγάλα κομμάτια φρούτα στις μαρμελάδες, οπότε το δουλεύουμε 1-2 φορές ίσα ίσα να γίνουν τα ροδάκινα ψιλοκομμένα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε τα δαμάσκηνα με το χυμό πορτοκαλιού σε χαμηλή φωτιά, για 15 λεπτά περίπου. Βγάζουμε τα κουκούτσια και βάζουμε τα δαμάσκηνα στο μπλέντερ. 1-2 φορές και έτοιμα και αυτά. Η ποσότητα και από τα δυο φρούτα είναι περίπου 500 γρ.Τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα ροδάκινα και τα βάζουμε να βράσουν ανακατεύοντας συχνά. Προς το τέλος ρίχνουμε το λεμόνι.
Μπορούμε να μη βράσουμε τα δαμάσκηνα, να βγάλουμε τα κουκούτσια, να τα ψιλοκόψουμε και αυτά και να τα βάλουμε όλα μαζί να βράσουν. Απλώς εμένα μου αρέσει το ελαφρύ άρωμα σαν πικραμύγδαλο που αφήνουν όταν βράσουν λίγο με τα κουκούτσια.
Για να δούμε αν έγινε η μαρμελάδα βάζουμε ένα πιατάκι στην κατάψυξη για 5 λεπτά. Βάζουμε ένα κουταλάκι μαρμελάδα στο πιάτο και το χωρίζουμε με το κουτάλι στα δυο. Αν δεν τρέξει η μαρμελάδα και μείνει το χώρισμα, είναι έτοιμη. Τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Εγώ για να αποστειρώσω, βάζω τα βάζα πλυμένα στο φούρνο, στον αέρα, στους 150β για 15 λεπτά.
Η ζάχαρη που βάζω στις μαρμελάδες μου, είναι λιγότερη από ότι συνήθως. Από ότι ξέρω η ζάχαρη βοηθάει και στη συντήρηση της μαρμελάδας αλλά εγώ δεν κάνω μαρμελάδες για παραγωγή, μόνο για την οικογένεια ή κανένα φίλο. Οπότε τα λίγα βαζάκια που κάνω, μια χαρά διατηρούνται στο ψυγείο!
I have previously mentioned my hubby's love for specials. There is nothing better for him than to come home having bought anything that was on special. In the old days (prior to the economic crisis), when the super markets held their promotions, especially during Saturdays, it was party time for him!!!
Anyway, he has cut down a lot since then but, he always finds a way..Just like the other day, when he went to the open market and came back with (among other things) almost 11 lbs of really nice prunes, just because he was given a very good price!!!
Last weekend therefore was dedicated to jam. I made both peach jam (our favourite) and prune jam naturally (which also became a favourite) and then I decided to make a jar of the two combined. It turned out really good, with a very nice colour, flavourful and fragrant!

for a 15 oz jar I used
2 peaches
15 prunes
juice of 1 small orange
5 oz sugar
juice of 1/2 a lemon

Peel peaches and place in blender. My family does not like chunks of fruit in the jam so I pulsed once or twice, until they were chopped. Add sugar and set aside.
Boil prunes with orange juice over low heat, for about 15 min. Pit prunes, place in blender, pulse once or twice and they are done. The quantity of both fruit is about 17 oz. Place prunes and peaches in a pot and bring to a boil, stirring frequently. Add lemon juice towards the end.
We can skip the prune boiling process, we can simply pit, then chop in blender and boil fruit together.
I simply like the slight almond fragrance they give when they boil with the pit.
In order to test whether the jam is set, place a small plate in the freezer for 5 min. Place a tsp of jam in the plate and divide in two. If the jam is not runny, it is ready. Transfer to sterilized jars.
I usually sterilize them by washing them and putting them in the oven, on air, at 300F, for 15 min.
The amount of sugar I use in my jams is much less than recommended. As far as I know, sugar helps preserve jam, however, I am not into mass production, I only make them for home consumption or for friends. Naturally, the jars I make keep really well in the fridge!

15 σχόλια:

  1. Μαράκι η μαρμελάδα σου πρέπει να είναι υπέροχη! Να χαίρεσαι τον κουβαλητή σου που σου δείνει ευκαιρίες για τέτοιες γλύκες!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουν πολύ πλάκα οι άντρες μας όταν γυρίζουν από το σούπερ φορτωμένοι με 10 κιλά από "κάτι" που κατά πάσα πιθανότητα δεν τους είχαμε ζητήσει! Και είναι και τόσο περήφανοι!
    Ωραία η ιδέα της μαρμελάδας και ο συνδυασμός των συγκεκριμένων φρούτων μου αρέσει πολύ!
    Φιλιά Μαράκι και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μαράκι την περασμένη εβδομάδα κουβάλησα από την λαϊκή ένα σωρό δαμάσκηνα και ροδακινα, γιατί τα βρήκα κι εγώ σε ευκαιρία, σαν τον αντρούλη σου χα χα χαα
    Εκανα μαρμελάδα δαμάσκηνο (πρώτη φορά) και μαρμελάδα ροδάκινο.
    Ωραία ιδέα ο συνδυασμός τους, είμαι σίγουρη ότι θα έδωσε εξαιρετική μαρμελάδα, και θα τον δοκιμάσω!
    Φιλάκια, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όμορφο συνδυασμό φρούτων έκανες Μαρία,καλοφαγωτη να ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι κι εγώ βρε παιδί μου! μην βρώ ευκαιρία τρέχω ολοταχώς!!
    Πάντως καλά έκανε ο σύζυγος, πολύ ωραία μαρμελάδα έφτιαξες!!
    Φιλιά πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φοβερή ιδέα πάω αύριο λαϊκή!!όπως ξέρεις δε χάνω ευκαιρία.
    Ευχαριστώ για την αναφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτή τη μαρμελάδα συμπτωματικά βάζω αυτές τις μέρες στα πρωινά..Την έφτιαξε πέρσι ο άνδρας μου που συνηθίζει να μη πετάποτέ φρούτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χαχαχα Πολυ πλακα οι ανδρες!! Ηταν ομως η αφορμη να βγει κατι πρωτοτυπο και πολυ νοστιμο! Οφειλεις να το παραδεχθεις Μαρια μου!! Υπεροχο χρωμα!!!

    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Νοστιμότατη και λαχταριστή!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καταπληκτική μαρμελάδα με νοστιμότατο συνδυασμό και πανέμορφη φωτό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καταπληκτική η μαρμελάδα σου Μαρία, γεμάτη γεύσεις και αρώματα!!!!! και υπέροχο χρώμα!!!!!
    Μα γιατί ο δικός μου δεν ανήκει σ΄αυτήν την κατηγορία; δεν αγοράζει τίποτα πέρα απο τα ζητηθέντα!!!!!
    Καλό βράδυ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η μαρμελάδα ροδάκινο και το δαμάσκηνο μ αρέσουν πολύ.
    Συνδύασες τις δυο ωραίες γεύσεις και έγινε τέλεια η μαρμελάδα σου Μαρία.

    Από χρώμα είναι εξαιρετκή και σίγουρα από γεύση.
    Κι εγώ δεν βαζω πολύ ζάχαρη στις μαρμελάδες. Αλλωστε και το φρούτο έχει και τη δική του γλύκα.

    Καλοφάγωτη :)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αυτό τον συνδυασμό. Φαίνεται πολύ ωραίος. Και το χρώμα υπέροχο. Μπράβο και σε σένα και στον καλό σου που έφερε όλα αυτά τα δαμάσκηνα σπίτι!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και συνήθως λέω στον κουβαλητή : να πάρεις ότι σου είπα, ή ότι σου έγραψαα. Δεν θα μου φέρεις 10 κιλά φρούτα, 5 κιλά φασολάκια, 3 κιλά χόρτα ... ας πούμε για να ψάχνω να δω τι θα τα κάνω μετά :-)))
    Οπότε σε καταλαβαίνω καλά Μαρία μου.

    Ως συνδυασμός φρούτων για μαρμελάδα πολύ καλός. Και σίγουρα αξιοποιήσιμος και σε άλλα πράγματα πέραν του κλασσικού πρωϊνού.
    Καλοφάγωτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Σας ευχαριστώ πολύ! Πάντως μπορεί να γκρινιάζω αλλά μου αρέσουν αυτά τα ξαφνικά του καλού μου.......τις περισσότερες φορές!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή