Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου 2013

bagels


Τα bagels τα γνωρίσαμε την τελευταία φορά που είχαμε πάει στο Μόντρεαλ και φυσικά ξετρελαθήκαμε. Με blueberries, με τυρί cheddar, με κανέλα, με σταφίδες ή με ότι άλλο φανταστείτε, θα το βρείτε. Στο περιοδικό Olive του Μαΐου βρήκα αυτή τη συνταγή. Αν έχω καταλάβει καλά, αυτή η συνταγή είναι για bagels της Νέας Υόρκης, τα bagels του Μόντρεαλ έχουν μέσα μέλι και βράζουν σε νερό με μέλι. Εδώ είναι η συνταγή που έχει βάλει η Αγγελική.

χρειαζόμαστε 
500 γρ αλεύρι σκληρό
300 ml νερό
2 κουταλιές ζάχαρη
2 κουταλάκια αλάτι
7 γρ ξηρή μαγιά (τα 3/4 από το φακελάκι)
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 κουταλιά καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά σόδα μαγειρική
1 αυγό
σουσάμι, αλάτι, παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα

Ζεσταίνουμε το νερό, όχι καυτό, λίγο πιο ζεστό από χλιαρό, το ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, το λάδι και το μισό αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι λίγο λίγο και ζυμώνουμε με τα χέρια ή με το γάντζο του μίξερ μέχρι να γίνει μια απαλή και ελαστική ζύμη που αν την πιέζουμε με το δάχτυλο μας, να βουλιάζει αλλά να επανέρχεται. Φτιάχνουμε τη ζύμη σε μια μπάλα και τη βάζουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ. Το καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220β στον αέρα. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δέκα μπαλίτσες και τις βάζουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Πλάθουμε στρογγυλές μπάλες. Με το χερούλι μιας ξύλινης κουτάλας κάνουμε μια τρύπα και τη μεγαλώνουμε στριφογυρίζοντας τη ζύμη μέχρι να έχει η τρύπα διάμετρο περίπου 3 εκ. Καλύπτουμε το κάθε bagel μέχρι να τα ετοιμάσουμε όλα. Βάζουμε μπόλικο νερό σε μια κατσαρόλα, το αφήνουμε να βράσει και ρίχνουμε τη σόδα. Προσοχή αφρίζει. Ρίχνουμε σε νερό που βράζει, ένα ένα τα bagels, όχι πάνω από τέσσερα κάθε φορά, για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, να φουσκώσουν ελαφρά. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Τα απλώνουμε σε λαδωμένο ταψί, τα αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι, χοντρό αλάτι (λίγο, αλλιώς θα βγουν πολύ αλμυρά), ή παπαρουνόσπορο. Τα ψήνουμε για 15-18 λεπτά να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και φτιάχνουμε σάντουιτς με υλικά που μας αρέσουν. Έγιναν υπέροχα, φυσικά τελείωσαν σε μια μέρα :(

 
We were introduced to bagels during our last visit to Montreal and we just loved them!!! Blueberry, cheddar cheese, cinnamon, raisin, you name it, they had it!!! I found this recipe in a magazine; if I understood correctly, this is the recipe for New York bagels, Montreal bagels contain honey and are boiled in water with honey. This is the recipe that Angeliki has posted.

we need
1 lb and 2 oz flour
10 oz water
2 Tbsps sugar
2 tsps salt
1/4 oz dry yeast
1 Tbsp olive oil
1 Tbsp light brown sugar
1 Tbsp baking soda
1 egg
sesame seeds, salt, poppy seeds for topping

Heat water to a touch hotter than lukewarm, turn into a big bowl and add salt, sugar, olive oil, yeast and half the flour. Mix well, adding remaining flour little by little and kneading at the same time, or using an electric mixer with the kneading attachment, until dough is soft and pliable (when we press it to make an indentation it should spring back). Form dough into a ball and place in a slightly greased bowl. Cover with towel and let sit until it doubles. Preheat oven to 425F, on air setting. Divide dough in ten smaller parts and place on floured surface. Shape dough into balls and, with the aid of a wooden spoon handle, pierce a 1 1/4 in. hole in the middle of each ball. Cover each bagel until all done. In large pot, bring water to boil, then add soda carefully, it will foam. Pace bagels, one by one, in boiling water, no more than four at a time and let boil for 1 min on each side, until slightly risen. Remove with slotted spoon and place on absorbent paper. Layer on greased cookie sheet, brush with beaten egg and sprinkle with sesame seeds, coarse salt (just a touch, otherwise they will turn out very salty), or poppy seeds. Bake for 15-18 min, or until golden. Allow to cool, then make sandwiches with the ingredients of your choice. They were amazing and of course vanished the same day :(
                                                                                                                      

22 σχόλια:

  1. Πω πω! Σε παρακαλω στειλε μου αυριο το πρωι μερικα κατα τις 9 χα χα :)

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαράκι τι μου θύμησες! Το περσινό ταξίδι στον Καναδά και τα υπέροχα μπέγκελς! Θα δοκιμάσω την πρότασή σου! Φαίνονται υπέροχα!
    Σ ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα τι συνταγή είναι αυτή? Πάει για δοκιμή άμεσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπέροχη πρόταση, υπέροχη συνταγή!
    Καλή βδομάδα Μαράκι μου, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπέροχη συνταγή Μαρία μου και λατρεύω τα bagels!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα γίνουν το συντομότερο δυνατό, καθώς θέλω να τα δοκιμάσω ως πρώτη εμπειρία, εκεί στο στάδιο με το βράσιμο εννοώ...

    Και αφού τους πάρω το "κολλάϊ" να τα έχουμε για το κολατσιό του σχολείου :-)))

    Καλή εβδομάδα Μαρία μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λίγο μπελαλίδικη η εκτέλεση τους, αλλά φαίνονται υπέροχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αρέσουν πολύ στην κόρη και είναι εδώ τώρα να της τα φτιάξω!!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτά τα ψωμάκια τα τσακίζω!!! Είναι τρελή εξάρτηση. Όταν τα βρίσκω τα τρώω σκέτα. Δεν μου πάει η καρδιά να τα συνοδεύσω με τίποτα για να μην χαθεί η γεύση.

    Ωραία συνταγή Μαρία!! Και σου έγιναν όμορφα τόσο σε σχήμα όσο και σε ψήσιμο!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Que rico se ve muy lindo y muy bien hecho especial para mi fiesta,abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ, πολύ μου αρέσουν! Ειδικά για πρωινό! Αλλά και ως συνοδευτικό σε σούπα!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πεντανόστιμα δείχνουν! Σούπερ πρόταση για σούπερ πρωινό!!
    Καλή σου ημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Από τις φωτογραφίες και την περιγραφή πείνασα!
    Πρέπει οπωσδήποτε να τα δοκιμάσω αυτά τα ψωμάκια πρέπει να είναι θεϊκά!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα θέλω επειγόντως! Είναι τέλεια! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τέλεια σου έγιναν!!!!!!!!!!!!!! Τρελλαίνομαι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εξαιρετικά σε εμφάνιση! Δεν εχω φάει ποτέ bagels. Αναρωτιέμαι αν μπορώ να βάλω πιο πολύ ζαχαρη για να τρώγονται σαν μπισκότα, εσύ τι λες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ λαχταριστά φαίνονται και η περιγραφή σου Μαρία είναι τόσο κατατοπιστική που δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη δυσκολία!!!!! Θα τα δοκιμάσω σίγουρα!!!!
    Καλό βράδυ! Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Αμα τελειώνουν από την πρώτη μέρα τότε θέλω διπλή δόση.
    Πολύ ωραία καιμ αρέσουν τα bagels είναι για όλες τις ώρες.

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σας ευχαριστώ όλους. Όποιος το φτιάξει να μου πει εντυπωσεις. Και μη σας τρομάξει όταν μετά το βράσιμο βγαίνουν σαν βλογιοκομμένα! Στο ψήσιμο γίνονται αφράτα και φουστωτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. πόσο καιρό έψαχνα συνταγή για bagels?!θα τα δοκιμάσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Πρέπει να τα δοκιμάσετε και με πασπαλισμένο παπαρουνόσπορο ή βρώμη, είναι ακόμα πιο νόστιμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή