μπάλα με καφέ/Coffee Bombe

Ήρθε λοιπόν και η παγκόσμια ημέρα κέικ! Με ντροπή σας λέω ότι ούτε που ήξερα πως υπήρχε μέχρι πριν λίγο καιρό! Οι υπεύθυνοι του Βιτάμ λοιπόν, είχαν την ιδέα να στείλουν σε εμένα και άλλους φίλους bloggers το "πακέτο των τολμηρών" με υλικά για να φτιάξουμε ένα όμορφο κέικ! Τους ευχαριστώ πολύ γι αυτό και παρόλο που είχα πει ότι θα σταματήσω τα γλυκά για λίγο (θυμάστε που θα μου παίρνανε τις ζάχαρες;) έφτιαξα αυτό το πολύ νόστιμο γλυκό! Την ιδέα την είχα αλλά για να καταφέρω να την εφαρμόσω έψαξα το αγαπημένο μου βιβλίο με σοκολατένια γλυκά του Canadian living και με διάφορους συνδυασμούς και δικές μου αλχημείες βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Βέβαια η ιδέα που είχα, στην πράξη δεν ήταν το ίδιο πράγμα.....τέλος πάντων τα κατάφερα! Τώρα αυτό κέικ δεν το λες, αλλά ψήσιμο είχε οπότε είμαι μέσα στο θέμα ;)
Το γλυκό παγώνει πολύ ωραία και τρώγεται και σαν ωραιότατο semifreddo αν το έχουμε στην κατάψυξη και το αφήσουμε να μισοξεπαγώσει. Στην πραγματικότητα, με τέτοια ζέστη και εμείς έτσι προτιμήσαμε να το κάνουμε!
Μπορεί κάποιος φυσικά για πιο εύκολα, να φτιάξει μια ωραία βάση με σοκολατένια μπισκότα και βούτυρο και να βάλει από πάνω αυτές τις δυο πολύ νόστιμες κρέμες.

χρειαζόμαστε
για το παντεσπάνι
1 κουταλιά βούτυρο
100 γρ κουβερτούρα
1 κουταλάκι κόκκοι καφέ στιγμής
3 κουταλιές νερό
3 αυγά
100 γρ ζάχαρη
για την κρέμα
1 κουταλάκι καφέ σε σκόνη
1/4 φλ. ζεστό νερό
250 γ κουβερτούρα
175 γρ  ζάχαρη
150 γρ βούτυρο
6 κρόκοι αυγών
300 γρ κρέμα γάλακτος για σαντιγί
 για το στόλισμα
100 γρ κουβερτούρα
καραμελωμένα αμύγδαλα

Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι. Διαλύουμε τον καφέ στο ζεστό νερό. Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα, με το βούτυρο προσθέτουμε τον καφέ και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε τα ασπράδια και μόλις αρχίζει να πήζει προσθέτουμε λίγο λίγο 2-3 κουταλιές ζάχαρη. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη, προσθέτουμε τη σοκολάτα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε το ένα τρίτο από τα ασπράδια, ανακατεύουμε καλά και σιγά σιγά με μια σπάτουλα ενσωματώνουμε στο μείγμα της σοκολάτας την υπόλοιπη μαρέγκα.  Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί και απλώνουμε το μείγμα.Το στρώνουμε στην επιφάνεια και το ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 25 λεπτά στους 180β. Αφήνουμε να κρυώσει και το καλύπτουμε με μεμβράνη.

Ετοιμάζουμε την κρέμα.  Διαλύουμε τον καφέ στο ζεστό νερό. Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο λιώνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία τη σοκολάτα. Προσθέτουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και τον καφέ και το χτυπάμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να γίνει λείο το μείγμα. Προσθέτουμε τους κρόκους και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά να πήξει ελαφρά. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μπολ, το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να γίνει σαντιγί και προσθέτουμε το 1/2 της σοκολατένιας κρέμας στη σαντιγί συνεχίζοντας το χτύπημα. 

Και τώρα το στόλισμα. Λιώνουμε την κουβερτούρα. Καλύπτουμε ένα γυάλινο μπολ με διαφανή μεμβράνη και με την κουβερτούρα κάνουμε διάφορα σχέδια σε όλη την επιφάνεια του μπολ. Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο μέχρι να πήξει η σοκολάτα. Ρίχνουμε το μείγμα με τη σαντιγί στο μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε από πάνω το υπόλοιπο μείγμα σοκολάτας.
Κόβουμε ένα στρογγυλό δίσκο από το παντεσπάνι όσο χρειάζεται και το βάζουμε επάνω από τη σοκολατένια κρέμα. Το παντεσπάνι μας έχει υφή και γεύση brownie οπότε αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο αλλά και να σπάσει δε μας πειράζει καθόλου γιατί είναι στη βάση και το φορμάρουμε όπως θέλουμε. Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε την κατάψυξη 4 ώρες τουλάχιστον.
Το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και αν θέλουμε το πασπαλίζουμε με καραμελωμένα αμύγδαλα. Το φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρουμε.

So here we are, on World Baking Day! I'm ashamed to admit that, until recently, I had no idea such a day existed. The people in charge of the company that manufactures " Vitam" had the idea to approach me, as well as other fellow bloggers, and sent each one of us a package, to encourage us make a beautiful cake.
I would like to thank them a lot for it and, though I had announced I would stop making sweets for a while (remember when it was declared my sugar would be taken from me?), I ended up making this delicious dessert!
I had a vague idea about what I was going to make but, in order to be able to materialize it, I did go through my favourite book of chocolate recipes from Canadian Living and, after a series of combinations and experimentations I came up with this result..which is not really a cake, but, part of it is baked, so.. I've still kept the concept..
It also freezes very well and can be served as a delicious semifreddo if it's defrosted half way.
we need 
for the cake
1 Tbsp butter
3 1/3 oz baking chocolate
1 tsp instant coffee granules
3 Tbsps water
3 eggs
3 1/3 oz sugar
for the cream
1 tsp powdered coffee
1/4 cup hot water
8 1/3 oz baking chocolate
6 oz sugar
5 oz butter
6 egg yolks
10 oz whipping cream
for the decoration
3 1/3 baking chocolate
caramelized almonds

Prepare cake. Dilute coffee in water. Melt chocolate in double boiler, add butter and diluted coffee and stir. Let cool.
In a bowl beat egg whites until soft peaks form, then slowly add 2-3 Tbs sugar.
In another bowl beat egg yolks with remaining sugar, fold in chocolate mixture and continue beating.
Add 1/3 of the egg whites, stir with a spatula and slowly blend in remaining meringue.                             Layer bottom of springform pan with parchment paper and turn in cake batter. Smooth surface with spatula.
Bake at 350F for 25 min. Remove from oven, allow to cool and cover with plastic wrap.

Prepare cream. Dilute coffee in hot water. Melt chocolate in pot with thick bottom, at very low temperature.
Add butter, sugar and coffee and beat with egg beater until smooth.
Add egg yolks and continue beating for 2-3 min until it's slightly thickened.
Turn into  bowl, cover with plastic wrap and refrigerate for at least 1 hour.
Whip cream, fold in 1/2 of the chocolate cream and continue beating.

And now the decoration. Melt chocolate. Cover interior of glass bowl with plastic wrap and make chocolate designs. Refrigerate until chocolate hardens.
Turn  whipped cream mixture into bowl and freeze until solid.
Remove from freezer and cover with remaining cream.
Trim cake to fit on top of the cream. The cake has a brownie texture and it might break...nothing to worry about, it will be the bottom of the dessert, so we can shape it anyway..Cover with plastic wrap and freeze for at least 4 hours.
Invert on serving plate and decorate with caramelized almonds, if desired.
Keep refrigerated until ready to serve.

19 σχόλια:

  1. Ωωωωω! Τι ωραίο αποτέλεσμα Μαράκι μου! Μπράβο για τη συμμετοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εξαιρετικό το κέικ σου να σαι καλά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο Μαράκι, και σαν σεμιφρέντο θα είναι ακόμη καλύτερο!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Happy World Baking Day λοιπόν και μας σερβίρεις ωραιότατο γλυκάκι! Την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φοβερή ιδέα ειδικά για τώρα που καλοκαιριάζει (δηλαδή που καλοκαίριασε ήδη :)
    Επίσης βρίσκω σούπερ και το tip για τα σοκολατένια σχέδια!
    Πολύ ωραία όλα, μπράβο και καλοφάγωτη η "βόμβα"! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κέικ τούρτα, δυο σε ένα,τέλειο αποτέλεσμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί με ντροπή; Ούτε εγώ τη θυμόμουν, είναι από τις γιορτές που δημιουργούνται για να έχουμε κάτι να ασχολούμαστε.
    Υπέροχα κρεμώδες το γλυκό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καταπληκτικό Μαράκι μου, μπράβο σου!!!
    Φιλιά πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και πόσο μου αρέσουν τα μισοπαγωμένα δε λέγεται!!!!!!!!!!!!! Σλουρπ!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Vaya bomba la haré explotar en mi boca una exquisitez,abrazos y abrazos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μαράκι μπράβο σου για την σοκο-βόμβα,και χωρίς αστεία και κέικ να μην το πείς ειναι λαχταριστός πειρασμός η συνταγή αυτή!το οτι είναι ψημένο κι απο την άλλη λίγο παγωμένο είναι η ιδανική ιδέα όταν σου έρχονται φίλοι για παρεούλα στην βεράντα..delicious!!πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπέροχη η βόμβα σου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κόλαση!!!! Φαίνεται τέλειο! Μπράβο!
    Πολλά φιλάκια, Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πανέμορφο επιδόρπιο με καφέ και σοκολάτα που αμφότερα λατρεύω!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μην ανησυχείς Μαρία μου..ούτε κι εγώ την ήξερα αυτή την μέρα..χιχι..

    Πάντως πολυ ωραίο γλυκό.. τέλειο.
    Και ωραία παρουσίαση.
    Μπράβο σου

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ όμορφη καφέ μπαλίτσα Μαρία μου! Ούτε και γω ήξερα για την ημέρα. Αλλά έτσι και αλλιώς ψήνω σχεδόν καθημερινά! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή