Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2011

Shepherd's Pie/πίτα του βοσκού

Hello friends! I've been enjoying the exceptionally good weather we've been having lately and I've been feeling somehow sad at the same time, looking at the last round of leaves falling...Winter is not far away...That means more time spent indoors, more time in the kitchen, to be more precise...I hope you'll like my choice for today, "shepherd's pie" the way we have it at home.

we need
3 cups frozen peas
3 cups frozen corn kernels
1 tsp sugar
3 Tbsps butter
2 lbs ground beef
6 Tbsps olive oil
1 medium onion, finely chopped
3 stalks of celery, finely chopped
3 cups beef broth
3 Tbsps flour
6 medium potatoes
1/4 cup butter
1 cup 35% cream
2-3 cups reserved liquid from boiled potatoes
2 tsps garlic powder
2 cups shredded cheddar cheese
salt and pepper, to taste

In large pot of salted boiling water, add frozen peas and corn and let cook for 5-7 min. Remove from heat and drain. Melt 3Tbsps of butter in the pot, add vegetables and sugar, season with pepper. Layer on bottom of 10X15 in (or larger) pan and set aside. In the meantime, brown ground beef with 6 Tbsps of olive oil in another pot, add chopped onion and celery and keep stirring for 2-3 min, then add beef broth, season with salt and pepper and let cook at medium high temperature. When liquid is absorbed , mix in 3 Tbsps of flour, then layer over the cooked vegetables. In another pot of boiling water, add peeled and chopped potatoes and let cook till tender. Drain potatoes and reserve 2-3 cups of the liquid. Return them to the pot  with 1/4 cup of butter and mash, adding the cream and as much liquid necessary to obtain favourite consistency. Season with garlic powder and salt and layer over the ground beef. Bake at 350F preheated oven (or 325F if using a glass pan as I did) for about 40-50 min. Remove from oven, sprinkle shredded cheese on top and return to oven, changing the setting to "grill", until cheese is all melted. Remove from oven and let cool for at least 15 min before cutting. Serve with ketchup and enjoy!!
Γεια σας φίλοι! Απολαμβάνω τον πολύ καλό καιρό που έχουμε αυτές τις μέρες, αλλά την ίδια στιγμή λυπάμαι που βλέπω τα τελευταία φύλλα να πέφτουν... Ο χειμώνας δεν είναι πολύ μακρυά... Αυτό φυσικά σημαίνει, περισσότερο χρόνο μέσα στο σπίτι, περισσότερο χρόνο στην κουζίνα για να είμαι πιο ακριβής... Ελπίζω να σας αρέσει η επιλογή μου για σήμερα"πίτα του βοσκού" όπως τη φτιάχνω εγώ.

χρειαζόμαστε
3 φλιτζάνια κατεψυγμένο αρακά
3 φλιτζάνια κατεψυγμένο καλαμπόκι
1 κουταλάκι ζάχαρη
3 κουταλιές βούτυρο
900 γρ μοσχαρίσιο κιμά
6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 κοτσάνια σέλερυ ψιλοκομμένο
3 φλιτζάνια ζωμό από μοσχάρι
3 κουταλιές αλεύρι
6 μεσαίες πατάτες
1/4 φλιτζάνι βούτυρο
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 35%
2-3 φλιτζάνια υγρό από τις βραστές πατάτες
2 κουταλάκια σκόνη σκόρδου
2 φλιτζάνια τριμμένο τσένταρ
αλάτι-πιπέρι

Σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, ρίχνουμε τον αρακά και το καλαμπόκι και βράζουμε για 5-7 λεπτά. Σουρώνουμε. Λιώνουμε 3 κουταλιές βούτυρο στην κατσαρόλα και προσθέτουμε τα λαχανικά, τη ζάχαρη, το πιπέρι και τα ανακατεύουμε. Τα στρώνουμε σε ένα ταψί 25Χ40εκ περίπου (ή και μεγαλύτερο). Σε άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τον κιμά με 6 κουταλιές λάδι, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σέλερυ, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά, προσθέτουμε το ζωμό, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία. Μόλις απορροφηθούν τα υγρά, ρίχνουμε 3 κουταλιές αλεύρι, ανακατεύουμε και το στρώνουμε πάνω από τα λαχανικά. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια τις πατάτες και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σουρώνουμε αλλά κρατάμε 2-3 φλιτζάνια από το νερό που τις βράσαμε. Τις βάζουμε στην κατσαρόλα με 1/4 φλιτζάνι βούτυρο και τις λιώνουμε. Προσθέτουμε την κρέμα και όσο υγρό από τις βρασμένες πατάτες χρειάζεται για να κάνουμε τον πουρέ όπως μας αρέσει. Ανακατεύουμε την σκόνη σκόρδου και αλάτι και στρώνουμε πάνω από τον κιμά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β (ή στους 165β αν χρησιμοποιήσουμε πυρέξ όπως εγώ) για 40-50 λεπτά περίπου. Βγάζουμε από το φούρνο, καλύπτουμε με το τριμμένο τσένταρ και το βάζουμε πάλι στο φούρνο στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί. Αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά τουλάχιστον πριν το κόψουμε. Σερβίρουμε με κέτσαπ!

21 σχόλια:

  1. ΜΜ !!!!! ΩΡΑΙΑΑ! ΕΓΩ ΔΕΝ ΘΑ ΒΑΛΩ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ, ΘΑ ΒΑΛΩ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ. ΠΕΙΡΑΖΕΙ; ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΣΑΛΑΤΕΣ. ΠΑΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΩΡΑΙΑ ΛΥΣΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ ΠΟΥ ΑΝΑΡΩΤΙΩΜΑΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΙ ΝΑ ΦΑΜΕ!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται υπέροχη..θα τη δοκιμάσω σίγουρα..φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ωραια φαινεται! Για την κετσαπ πρωτη φορα το βλεπω, αλλα πρεπει να ταιριαζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαρά μου πρίν δώ όλη την συνταγή προσπαθούσα να καταλάβω τί σόι μουσακάς είναι, αλλά διαβάζοντας είδα οτι είναι ένα ωραιότατο φαγητό που άνετα μπορεί κανείς να το βάλει και σε γιορτινό τραπέζι(λόγο των γιορτών που έρχονται).Να είσαι καλά φιλιά Ροδάνθη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γλυκιά μου Χαρά, ωραία θα είναι και τον χειμώνα μέσα στο σπίτι, θα έχουμε χρόνο να ασχοληθούμε περισσότερο με το σπιτι και να μαγειρέψουμε, να δουμε ταινίες, να διαβάσουμε βιβλία και τα λοιπά.. την βλέπω παντού αυτη την πίτα αλλά δεν την έχω φτιάξει ποτέ, ειναι ευκαιρία τώρα!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νοστιμότατο και πολύ ωραία ιδέα για παιδιά σαν και την κόρη μου που είναι περίεργη με το φαγητο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τις πιο παραδοσιακές εγγλέζικες συνταγές. Πολύ ωραία σου έγινε Χαρά, ο πουρές φαίνεται τόσο αφράτος!! Από τα αγαπημένα πιάτα του άντρα μου αλλά όχι και δικό μου λόγω του αρνίσιου κιμά που η αυθεντική πίτα του βοσκού προστάζει... περί ορέξεως όμως... Καλό βράδυ:-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν θα αντισταθώ με τίποτα σε ένα μεγάαααλο κομμάτι, τέλεια σου έγινε!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. επιτρέπετε..μου μύρισε κατι πολύ καλό....μμμμ...θα μου επιτρέψετε...υπέροχη ιδέα..και νόστιμη ναστε καλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Xara-I haven't made shepherd's pie in a long time, now, I get inspired by your comforting and super delicious pie, made exactly the way I make it. Love the nice golden top of the potatoes. So yummy!
    xoxo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. I forgot to mention that I really appreciate your encouraging words, re: some not so nice bloggers. It was a little uncomfortable, and on the most part, everyone else were really very nice, and friendly. You can find rude people everywhere; the only difficult problem is, when they make a rude remark like like that particular person did! Thanks for your kind support!
    Hugs,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μια πίτα που λίγες φορές έχω φτιάξει (ίσως όχι πάνω από δύο) αλλά προσωπικά μου αρέσει ιδιαίτερα. Πρέπει κάποια στιγμή να την βάλω στο πρόγραμμα... αν και φοβάμαι ότι θα την φάω και πάλι μόνη μου μιας και τα λαχανικά της δεν αρέσουν στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
    Πάντω όπως και να 'ναι παραμένει πάντα νόστιμη και λαχταριστή. Ευχαριστούμε που μας την θύμισες καλή μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Wow, this is defiantly a delicious looking comfort food! I"ve never made Shepherd's Pie but yours is quite enticing!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χαρά μου αυτή η πίτα σου είναι όνειρο! Όσο για το χειμώνα ίσως είναι και ωραίο να είσαι περισσότερο καιρό μέσα στο σπίτι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Oh, this just looks delicious and perfect for the cool weather we are having. I love it. Blessings, Catherine xo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μια χαρά είναι κι ο χειμώνας, όλες οι εποχές έχουν τις χάρες τους!! νοστιμότατο φαίνεται κορίτσια, μας ανοίξατε την όρεξη!!! Φιλιαααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν την έχω δοκιμάσει αλλά την έχω ακούσει αυτή την κυρία.... λες να ήρθε η ώρα της;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δεν έχω φτιάξει ποτέ τέτοιου είδους πίτα αλλά αυτή εδώ δείχνει εξαιρετικά λαχταριστή! Καλή Εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή