For English, scroll down
Της εποχής η σημερινή μας συνταγή. Είναι και χειμωνιάτικη, την κάναμε και γιορτινή τι άλλο θέλουμε.
Εύκολο και νόστιμο ψωμί με ξερά φρούτα. Εγώ στη γέμιση έβαλα ξερά βερύκοκα και cranberries αλλά μπορείτε να βάλετε και όποια ξερά φρούτα θέλετε.
Δεν είναι αφράτο το ψωμί μας, έχει... πως να το πω... ψωμένια σύσταση και είναι σίγουρο ότι θα ευχαριστήσει όλους σας όπως εμάς. Δεν γίνεται πάρα πολύ μεγάλο (φαίνεται από το αλεύρι άλλωστε) δε νομίζω όμως ότι υπάρχει τίποτα καλύτερο για τα γιορτινά πρωινά μας ή συνοδευτικό με τον καφέ μας.
Γλυκό Ψωμί Με Ξερά Φρούτα
Ένα εύκολο, γιορτινό γλυκό ψωμί, γεμιστό με ξερά φρούτα.
Συστατικά:
για τη ζύμη
- 250 γρ. αλεύρι γοχ
- 1 πρέζα αλάτι
- 60 γρ ζάχαρη
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά 7-8 γρ
- 6 κ.σ. γάλα χλιαρό
- 60 γρ. βούτυρο λιωμένο
- 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για τη γέμιση
- 25 γρ βούτυρο λιωμένο
- 250 γρ ξερά φρούτα ψιλοκομμένα
- 50 γρ καρύδια ψιλοκομμένα
- 50 γρ ζάχαρη
- 1 κ. γλ. κανέλα
- για την επικάλυψη
- 6 κ. σ. άχνη ζάχαρη
- 3 κ. γλ. νερό
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
- Στο μπολ του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, και τη μαγιά.
- Ανακατεύουμε το βούτυρο, το αυγό και το γάλα και τα ρίχνουμε στο αλεύρι.
- Τα χτυπάμε για λίγο μέχρι να ενωθούν τα υλικά και ζυμώνουμε το μείγμα για 10 λεπτά.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα φύλλο με διάσταση 30Χ20 εκ. περίπου.
- Αλείφουμε με το βούτυρο το φύλλο αφήνοντας 2 εκ. από την μια μακρυά πλευρά.
- Ανακατεύουμε τα φρούτα με τη ζάχαρη και την κανέλα και τα απλώνουμε απάνω στο βουτυρωμένο φύλλο.
- Αλείφουμε με λίγο νερό την άκρη και τυλίγουμε το φύλλο όσο μπορούμε πιο σφιχτά .
- Ενώνουμε τις δυο άκρες και σχηματίζουμε ένα δαχτυλίδι με την ένωση προς τα κάτω. Με ένα μαχαίρι κάνουμε χαρακιές επάνω στη ζύμη.
- Βάζουμε το ψωμί σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και το σκεπάζουμε με μεμβράνη που έχουμε αλείψει με λίγο λάδι για να μην κολλήσει.
- Αφήνουμε το ψωμί μας σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180β στον αέρα και ψήνουμε για 35-40 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Ανακατεύουμε την άχνη με το νερό για να γίνει ένα γλάσο και ρίχνουμε γραμμές επάνω στο κέικ.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο χρόνος που χρειάζεται να φουσκώσει το ζυμάρι εξαρτάται από τη
θερμοκρασία του χώρου. Στο δικό μου σπίτι παίρνει αιώνες. Αλλά έχω βρει
το κόλπο με το φούρνο. Τον ανάβω πριν ξεκινήσω για 5 λεπτά και τον
σβήνω. Όταν έρθει η ώρα να βάλω μέσα το ζυμάρι είναι απλώς πολύ ελαφρά
ζεστός και είναι ότι χρειάζεται.
Η συνταγή με μικρές παραλλαγές είνα από ένα παλιό Χριστουγεννιάτικο περιοδικό Woman & Home
This is a festive winter recipe: an easy as well as tasty sweet bread with dried fruits.
I used dried apricots and cranberries but any other dried fruit can be used.
This is not a fluffy bread, the consistency is more dense, however I am sure you will love it as much as we all did.
It is not a large bread {as you can assume from the amount of flour used), it is though very nice on a festive table, great to accompany our coffee.
It is not a large bread {as you can assume from the amount of flour used), it is though very nice on a festive table, great to accompany our coffee.
Sweet Bread With Dried Fruits
An easy, festive sweet bread, stuffed with dried fruits.
INGREDIENTS:
for the dough
- 9 oz all purpose flour
- A pinch of salt
- 2 1/2 oz sugar
- 1 envelope quick rise yeast
- 6 Tbsp warm milk
- 2 1/2 oz butter melted
- 1 egg beaten
- for the filling
- 1 oz butter melted
- 9 oz mixed dried fruit
- 2 oz walnuts, finely chopped
- 2 oz sugar
- 1 tsp ground cinnamon
- for the glaze
- 6 Tbsp icing sugar
- 3 tsp water
INSTRUCTIONS:
- In a bowl, combine flour, salt, sugar and yeast..
- In a small bowl, stir milk, butter and egg, then pour into the flour mixture. Μix well and knead for about 10 minutes.
- Roll out on a floured surface to a rectangle 12X8 in.
- Brush butter over the dough, leaving a 3/4 in. area of one of the long edges unbuttered.
- Mix dried fruit, walnuts, sugar and cinnamon and spread over the buttered area.
- Brush water on the unbuttered edge and roll up the dough towards the edge with water to seal the dough.
- Shape into a ring and place on a baking sheet with the join underneath. Score the dough a few times, cover with oiled plastic wrap and leave it in a warm place until doubled in size.
- Bake in preheated oven, convention setting, at 180F, for 35-40 min. Let cool.
- Mix icing sugar with water and drizzle over the ring.
NOTES
The time needed for dough to rise depends on the temperature of the
ambiance. In my house it takes forever but I have a trick. I turn my
oven on for 5 min, then turn it off. When I'm ready for the dough to
rise, the oven is just slightly warm, exactly as needed.
The recipe is from an old Christmas issue of Woman & Home magazine.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου