Κορμός με κρέμα κάστανου / Chestnut Yule Log


 
 
For English, scroll down
 
Καλή χρονιά φίλοι μας! Υγεία, ευτυχία για εσάς και τους αγαπημένους σας! Με γλυκό ξεκινάμε το νέο χρόνο μήπως και τον καλοπιάσουμε και είναι καλύτερος από τους δυο προηγούμενους. Δεν έχουμε πολλές ελπίδες βέβαια έτσι όπως πάνε τα πράγματα αλλά ας προσπαθήσουμε να είμαστε αισιόδοξοι.

Γλυκό με κάστανο δεν υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει στα γιορτινά τραπέζια μας.  Κρέμα κάστανου είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που αγοράζω μόλις πλησιάζουν οι γιορτές. Έχω κάνει διάφορα γλυκά με αυτή την καταπληκτική κρέμα, φέτος έκανα άλλον ένα κορμό. Πολύ εύκολο! Ακόμη και αν δεν έχετε την κρέμα μπορείτε να τη φτιάξετε μόνοι σας. Υπάρχουν διάφορες συνταγές στο ίντερνετ.
 
 

Κορμός με κρέμα κάστανου

Print Friendly and PDF
Ένας πολύ εύκολος, γιορτινός κορμός, με γέμιση κρέμας κάστανου
Μερίδες:10-12
Συστατικά:
για το παντεσπάνι
  • 6 αυγά
  • 125 γρ άχνη ζάχαρη
  • 50 γρ κακάο κοσκινισμένο

για τη γέμιση

  • 150 γρ κρέμα γάλακτος
  • 250 γρ κρέμα κάστανου

για την επικάλυψη

  • 200 γρ κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 100 γρ βούτυρο
  • 1 κ. σ. μελι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1.  Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια να γίουν μαρέγκα.
  2. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη να γίνουν μια κρέμα, προσθέτουμε το κακάο και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  3. Ρίχνουμε μέσα τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με προσοχή να ενσωματωθεί η μαρέγκα στο μείγμα.
  4. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί 23 χ33 εκ περίπου, που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
  5. Ψήνουμε το παντεσπάνι στους 180β για 20 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το αναποδογυρίζουμε σε μια επιφάνεια που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίσει με λίγη άχνη.
  6. Βγάζουμε το χαρτί που το ψήσαμε και τυλίγουμε το ρολό από τη στενή πλευρά με τη βοήθεια του αντικολλητικού. Το αφήνουμε στην άκρη.
  7. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ και την ανακατεύουμε με την μισή κρέμα κάστανου.
  8. Ξετυλίγουμε το ρολό, απλώνουμε την κρέμα κάστανου και μετά τη σαντιγύ. Προσέχουμε να μη βάλουμε τη σαντιγύ μέχρι την άκρη για να μη τρέξει έξω όταν το διπλώσουμε. Το διπλώνουμε σε ρολό.
  9. Για την επικάλυψη, σε ένα κατσαρολάκι, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, ή σε μπεν μαρί λιώνουμε το βούτυρο με την κουβερτούρα και το μέλι ανακτεύοντας συχνά μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο γλάσο. Το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και το απλώνουμε επάνω στο ρολό.
  10. Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει και με ένα πιρούνι κάνουμε γραμμές για να φαίνεται σαν κορμός.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μη σας τρομάξει αν όπως τυλίγετε το ρολό σπάσει κάπου ελαφρά. Με την επικάλυψη θα είναι μια χαρά.
 
Η συνταγή είναι προσαρμοσμένη από ένα εγγλέζικο περιοδικό, έχω αλλάξει τις ποσότητες στη γέμιση και στο γλάσο σύμφωνα με τις δικές μας προτιμήσεις. Στο περιοδικό ή γέμιση ήταν η διπλάσια και το γλάσο πολύ υγρό. Όποιος θέλει βάζει περισσότερη γέμιση πάντως.


 
 
 
 
Happy New Year, dear friends! We wish you and your loved ones health and happiness! We're starting off the new year with something sweet, hoping this year will be much better than the two previous ones.
We don't have high hopes the way things are going but we can at least try being optimistic.

We always have a chestnut dessert on our holiday table. One of the first things I always buy as holidays are approaching is chestnut cream. I have made several desserts with this amazing cream, this year I made another yule log. Very easy. Even if you don't have chestnut cream, you can make it at home.
There are various recipes on the internet.




Chestnut Yule Log

Print Friendly and PDF
A very easy and festive yule log, filled with chestnut cream.
Yield: 10-12 portions
INGREDIENTS:
for the sponge cake
  • 6 eggs
  • 4 1/6 oz icing sugar
  • 1 2/3 oz sifted cocoa powder

for the filling

  • 5 oz whipping cream
  • 8 1/3 oz chestnut cream

for the frosting

  • 6 2/3 oz baking chocolate, finely chopped
  • 3 1/3 butter
  • 1 Tbsp honey
INSTRUCTIONS:
  1. Separate egg yolks from egg whites. Beat egg whites to a meringue.
  2. In another bowl, beat egg yolks with sugar until creamy, then add cocoa and continue beating.
  3. Fold meringue in, carefully stirring, until well blended.
  4. Turn mixture onto a 9X13 inch greased, parchment paper layered baking sheet.
  5. Bake for 20 minutes at 350 F . Allow to cool slightly, then turn onto a surface layered with parchment paper, sprinkled with icing sugar.
  6. Carefully remove the parchment paper it was baked on, then start rolling the cake from the narrow side, with the aid of the new parchment paper. Set aside.
  7. Beat whipping cream until thick, then fold in half of the chestnut cream.
  8. Unfold cake and spread remaining chestnut cream, then whipping cream over it, leaving some space all around the border, so the filling will not overflow once the yule log is rolled. Roll cake again.
  9. In a small pot (or a bain marie), melt baking chocolate, butter and honey over very low heat, stirring continuously until glaze is smooth. Let slightly cool and spread over log. 
  10. Once completely cool, use a fork to make lines, to give it a bark-like look.

NOTES
Don't worry if the log breaks during rolling, it will look fine once you glaze.

This recipe is from an English magazine. I have changed the filling and glaze quantities according to our taste. In the magazine, the filling was double and the glaze more watery. You can put more filling if you wish.






2 σχόλια: