Πίτες με κολοκύθα και φινόκιο / Pumpkin And Fennel Pies



 For English, scroll down

Σας έχει τύχει σε τραπέζι που κάνατε να υπάρχει κάποιος που δεν τρώει κρέας; Πριν χρόνια, να πούμε την αλήθεια δεν ήμασταν πολύ συνηθισμένοι αλλά τώρα πια οι άνθρωποι που έχουν σταματήσει να τρώνε κρέας είναι πια πολλοί. Να μη σας πω για όλους αυτούς που μπορεί να μην είναι vegan αλλά το κρέας δεν είναι στις πρώτες προτιμήσεις τους (εμείς ας πούμε όπως έχετε καταλάβει 😉)
Μια πεντανόστιμη συνταγή σας έχω σήμερα που μπορείτε άνετα να τη βάλετε στο γιορτινό σας τραπέζι και για αυτούς που δε θέλουν κρέας αλλά και για ένα διαφορετικό ορεκτικό.


Πίτες με κολοκύθα και φινόκιο


Print Friendly and PDF
Μια συνταγή λαχανικών που μπορείτε άνετα να τη βάλετε στο γιορτινό σας τραπέζι και για αυτούς που δε θέλουν κρέας αλλά και για ένα διαφορετικό ορεκτικό.
Μερίδες:3-4
Συστατικά:

  • 500 γρ κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κομματάκια
  • 300 γρ φινόκιο καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
  • 200 γρ κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα (εγώ έβαλα κατεψυγμένα)
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. cornflour
  • 250ml ζεστό ζωμό λαχανικών
  • 3 κ.σ. βαλσαμικό ξύδι
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. garam masala
  • 1/2 κ.γ. μπούκοβο γλυκό
  • 1 κ.σ. ηλιόσπορο καθαρισμένο
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • πιπέρι-αλάτι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200β.
  2. Βάζουμε σε ένα ταψί, την κολοκύθα, το φινόκιο, τα κρεμμυδάκια. πασπαλίζουμε με το αλάτι, το μπούκοβο και το garam masala. Προσθέτουμε 2 κουταλιές από το λάδι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά καλά.
  3. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι μαλάκωσαν τα λαχανικά μας ανακατεύοντας 2-3 φορές. Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τα λαχανικά να κρυώσουν λίγο.
  4. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κορν φλάουρ για ένα λεπτό.
  5. Προσθέτουμε το ζωμό, το βαλσαμικό, τον πελτέ και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να δούμε ότι η κρέμα μας έχει αρχίσει να πήζει. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα λαχανικά, τον ηλιόσπορο και τα ανακατεύουμε ελαφρά.
  6. Απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας και κόβουμε με το πάνω από τα πυρίμαχα μπολάκια τα καπάκια.
  7. Χωρίζουμε το μείγμα σε 3-4 μπολάκια ανάλογα με το μέγεθος. Σκεπάζουμε τα μπολ με τη σφολιάτα και αλείφουμε με το χτυπημένο αυγό
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το garam masala είναι μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιούν στην Ινδία και περιέχει μεταξύ άλλων, μαύρο πιπέρι, κανέλα, γαρίφαλα, μοσχοκάρυδο και κάρδαμο. Μπορείτε να αλλάξετε τα μπαχαρικά στο φαγητό και να χρησιμοποιήσετε κάποια από αυτά, κανένα ή και όλα.





Have you ever been in a situation where one of your dinner guests is vegetarian? This was unheard of years back, nowadays though it occurs very frequently. Many times, they are not necessarily vegan or vegetarian, it's just that meat is not first on the preference list (we could fit the description, as you may have understood 😉)
Here's a delicious recipe for your holiday table, for those who don't eat meat, or simply as an appetizer.

 Pumpkin And Fennel Pies

Print Friendly and PDF
This is a vegetable recipe that can be served on the holiday table, for those who don't eat meat, or simply as a appetizer.
Yield:3-4 portions
INGREDIENTS:

  • 1 lb 1 oz pumpkin, peeled and cubed
  • 10 oz fennel, rinsed and sliced
  • 6 2/3 oz pearl onions (I used frozen ones)
  • 4 Tbsps olive oil
  • 1 Tbsp corn flour
  • 8 oz hot vegetable broth
  • 3 Tbsp balsamic vinegar
  • 1 Tbsp tomato paste
  • 1 tsp salt
  • 1/4 tsp garam masala
  • 1/2 tsp sweet pepper flakes
  • 1 Tbsp sunflower seed, shelled
  • 1 puff pastry sheet
  • 1 egg, whisked
  • salt and pepper, to taste
INSTRUCTIONS:
  1. Preheat oven at 400F.
  2. Turn pumpkin, fennel and onions in a baking pan, season with salt, pepper flakes and garam masala. Add 2 Tbsps of the olive oil and stir all ingredients well.
  3. Bake for 20-30 min, or until vegetables are soft, stirring 2-3 times. Remove pan from oven and allow to cool.
  4. In a pot, heat remaining olive oil and stir in corn flour for one min.
  5. Add broth, balsamic vinegar and tomato paste to corn flour and simmer for 2-3 min, until it starts to thicken. Season with salt and pepper, add vegetables and sunflower seed and stir gently.
  6. Spread puff pastry on a flat surface and cut out circles with the bowls we will use to bake the vegetable blend.
  7. Divide vegetables among 3-4 oven proof bowls (depending on their size). Cover bowls with puff pastry and brush with egg wash.
  8. Bake in a preheated oven, at 400F, for 15-20 min, or until the puff pastry looks golden. Remove from oven, let cool and serve.

NOTES
Garam Masala is a spice blend used in India and contains among other spices black pepper, cinnamon, cloves, nutmeg and cardamom. You can choose to either omit or change the spices used , if you prefer.

5 σχόλια:

  1. Μου αρέσουν τα ατομικά μπολάκια.
    Είναι πολύ βολικά και ευπαρουσίαστα σε ένα τραπέζι.
    Ωραία γέμιση γεμάτη αρώματα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εσύ πιτούλες ... εγώ ψωμάκια κολοκύθας!
    Μου αρέσει τελικά τούτη η ιδέα χρήσης της κολοκύθας σε διάφορες παρασκευές.

    Όσο για το κρέας, πρέπει να πω ότι δεν το έχω βγάλει τελείως από την ζωή μου, αλλά δεν με συναρπάζει η ιδέα εδώ και χρόνια για μεγάλες ποσότητες και πολλά ψησίματα μέσα στην εβδομάδα σε αντίθεση με τον άντρα μου που αν δεν έχει κρέας σε οποιαδήποτε μορφή, θεωρεί ότι είναι νηστικός.

    Ωραία η ιδέα πάντα του ατομικού σερβιρίσματος.

    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο περνάει ο καιρός Πηνελόπη μου τόσο περισσότερο εκτιμώ την κολοκύθα που παλιότερα δεν είχα σε εκτίμηση.
      Καλό ΣΚ και σε σένα!

      Διαγραφή
  3. τι ωραια ιδεα!! κατι διαφορετικο απ το συνιθισμενο και μ αρεσει που ειναι σε ατομικα μπολακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή