Ham And Cheese Strata/Σουφλέ Με Καπνιστό Χοιρινό Και Τυριά


Η συνταγή και στα Ελληνικά, πιο κάτω

I always tend to cook a lot of food for Christmas and, as a result, I tend to have a lot of leftovers... I find that ham wins first place among the leftovers because my favorite brand is sold in pieces that exceed our ability of consumption. Once the Christmas feast is over, I divide the ham that was not consumed among freezer-safe bags and freeze them for a later use.
I used quite a bit of "my stash" today to make this strata-soufflé-like dish, since I also had some old bread. It started out as an experiment but, I have to say, we were all pleasantly surprised :) It was very tasty and very moist! The carnivores were happy with the meat quantity, I was happy with the bread and cheese content, I consider it an overall success!

we need
6 cups day old bread, cubed
4 cups ham, chopped
2 1/2 cups Italian cheese mix, shredded (divided)
5 eggs
2 cups evaporated milk
1/4 cup butter, melted
2 tsps Dijon mustard
pepper and a bit of salt (the ham is already quite salty)

Toss bread, ham and 1 1/2 cups of cheese in a bowl. In another bowl, whisk eggs, then add milk mustard, butter, pepper and salt and stir well. Add liquid ingredients to dry and stir, until most liquid is absorbed. Turn into greased rectangular Pyrex, level and top with remaining 1 cup of cheese.
Using a fork or slotted spatula, press mixture down to ensure that liquids are evenly absorbed.
Cover with aluminum foil and bake in a preheated oven, at 325F, for about 40 min, then uncover and continue baking until cheese has a nice color. Remove from oven, let cool for 10 min and serve.
Πάντα έχω την τάση να μαγειρεύω πολλά πράγματα για τα Χριστούγεννα και, σαν αποτέλεσμα, μου μένει πολύ φαγητό. Το καπνιστό χοιρινό βρίσκεται πάντα στην πρώτη θέση των περισσευμάτων γιατί η αγαπημένη μου μάρκα πουλιέται σε συσκευασίες μεγαλύτερες των δυνατοτήτων κατανάλωσης της οικογένειας. Μετά το Χριστουγεννιάτικο γεύμα, χωρίζω το χοιρινό που περίσσεψε σε σακούλες κατάλληλες για την κατάψυξη και το καταψύχω για μετέπειτα χρήση.
Σήμερα χρησιμοποίησα αρκετή από την ποσότητα χοιρινού που είχα για να φτιάξω αυτό το "ψεύτικο σουφλέ" ή "ψεύτικη στράτα", επειδή είχα και αρκετό ψωμί. Ξεκίνησε σαν πείραμα, πρέπει όμως να πω ότι το αποτέλεσμα μας ενθουσίασε όλους :) Ήταν πολύ νόστιμο και διατήρησε την κατάλληλη υγρασία μετά το ψήσιμο. Τα σαρκοφάγα μου ήταν ικανοποιημένα με την ποσότητα κρέατος, εγώ με την αναλογία ψωμιού και τυριού και το κατατάσσω στις επιτυχίες!

χρειαζόμαστε
6 φλ. μπαγιάτικο ψωμί, κομμένο σε κύβους
4 φλ. καπνιστό χοιρινό, ψιλοκομμένο
2 1/2 φλ. διάφορα Ιταλικά τυριά, ξυσμένα
5 αυγά
2 φλ. γάλα εβαπορέ
1/4 φλ. βούτυρο, λιωμένο
2 κ.γ. μουστάρδα Dijon
πιπέρι και λίγο αλάτι (το χοιρινό είναι ήδη αρκετά αλμυρό)

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ψωμί, το χοιρινό και 1 1/2 φλ. από το τυρί. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά με αυγοδάρτη, έπειτα προσθέτουμε το γάλα, τη μουστάρδα, το βούτυρο, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το περισσότερο υγρό. Αδειάζουμε σε μακρόστενο βουτυρωμένο Pyrex, ισιώνουμε την επιφάνεια και ρίχνουμε το υπόλοιπο 1 φλ. τυριών.
Χρησιμοποιώντας ένα πιρούνι ή μια τρυπητή σπάτουλα, πιέζουμε το μείγμα προς τα κάτω για να σιγουρευτούμε ότι τα υγρά απορροφήθηκαν ομοιόμορφα.
Καλύπτουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 165C, για 40 περίπου λεπτά, έπειτα ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρει το τυρί ωραίο χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

10 σχόλια:

  1. στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται τόσο λαχταριστό!
    πολύ εύκολο και σίγουρα πολύ νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο έγινε Χαρά.
    Τέτοια φαγητά με τα περισσεύματα γίνονται πολύ νόστιμα.
    Και με τα τυριά...τέλειο.

    Φιλιά πολλά :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. πωπω τελειο!! ζεστο ζεστο οπως βγαινει απ το φουρνο θα εξαφανιζεται αμεσως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. My whole family would love this strata. It looks delicious.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάτι τέτοια φαγάκια, στο δικό μας σπίτι, έχουν πολύ μεγάλη πέραση Χαρά.
    Πραγματικά νόστιμο και απολαυστικό φαίνεται το σουφλέ σου με όλα τα ωραία υλικά του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πω πω Χαρά, αυτό δεν είναι φαγητό ανακύκλωσης αλλά ένα πραγματικά θεσπέσιο πιάτο.
    Ο συγκεκριμένος συνδυασμός υλικών δε γίνεται να αφήσει κανέναν ανικανοποίητο!
    Η τελευταία φωτογραφία στην οποία φαίνονται και τα τυράκια λιωμένα πολύ με λαχτάρησε :)
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και μόνο που βλέπεις αυτά τα τυράκια να λιώνουν, και τα φαντάζεσαι συνδυασμένα με το καπνιστό χοιρινό, φτάνει!
    Τέλειο φαγητό Χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή