αλμυρό κέικ υπερπαραγωγή/ Veggie-Ham-Cheese Loaf

Χρόνια πολλά σε όλους, ελπίζω να περάσατε όμορφα!
Ξέρω, ξέρω ένα αλμυρό κέικ ακόμα! Mα είναι τόσο νόστιμα κι τόσο εύκολα αυτά τα κέικ που δεν μπορώ να πω όχι. Το συγκεκριμένο έχει μέσα και λαχανικά και αυτό το κάνει υγρό και αφράτο, είναι πεντανόστιμο και τρώγεται άνετα και ζεστό και κρύο. Ότι πρέπει για το πασχαλινό τραπέζι! .........ε ναι ήταν να μπει πριν το Πάσχα, δεν το προλάβαμε..........:)
Η συνταγή είναι από παλιό περιοδικό Gourmet με μερικές αλλαγές, για να έρθει πιο πολύ στα δικά μας γούστα. Επίσης στο περιοδικό η συνταγή είχε μαγιά! Πείτε μου τώρα εσείς γιατί έβαλε μαγιά σε ένα κέικ που δεν το ανακατεύει με τίποτα υγρό, δεν το αφήνει καθόλου να φουσκώσει και το ψήνει σαν κανονικό κέικ. Την πρώτη φορά που το έφτιαξα, το έκανα έτσι. Είπα κάτι θα ξέρουν παραπάνω! Έγινε πολύ νόστιμο αλλά λίγο "λαστιχένιο". Με το baking powder έγινε εξαιρετικό! Οι φωτογραφίες είναι και από τις δυο προσπάθειες :)

χρειαζόμαστε
1 κολοκυθάκι
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κουταλιές άνηθο
4 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα
4 αυγά
2 κουταλιές τριμμένο καρύδι
5 φέτες ψιλοκομμένο ζαμπόν
100 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι
3 κουταλιές ελαιόλαδο
2 κουταλάκια baking powder
αλάτι-πιπέρι

Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder. Ψιλοκόβουμε το κολοκυθάκι, τα κρεμμυδάκια, το ζαμπόν και τον άνηθο. Τα ρίχνουμε στο αλεύρι, προσθέτουμε το καρύδι και το τυρί και ανακατεύουμε καλά. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αυγά, με το γάλα και το ελαιόλαδο. Τα ρίχνουμε στο μείγμα με το αλεύρι και τα λαχανικά, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 45-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει πάρει ένα χρυσαφί χρώμα από πάνω. Αφήνουμε να κρυώσει για λίγο πριν το κόψουμε.
Hello friends, I hope you all had a great Easter break!
I know, I know, another loaf!! These loaves are so easy and so tasty, I can't say no! This one is made with veggies as well, so it is moist and fluffy as well as delicious, and may be served both hot and cold.
It would have been perfect for our Easter gathering, we just didn't have enough time to post it :)
The original recipe is from Gourmet magazine, adjusted to our taste. Their recipe called for yeast and, when I followed their instructions, the cake turned out "chewy". When I used baking powder in a subsequent try, it was amazing! The pictures are from both attempts!

we need
1 zucchini
2 green onions
2 Tbsps dill
4 cups flour
1 cup milk
4 eggs
2 Tbsps ground walnuts
5 slices ham
3 1/3 oz kefalotyri or romano cheese, grated
3 Tbsps olive oil
2 tsps baking powder
salt and pepper, to taste

Blend flour with baking powder. Finely chop zucchini, onions, dill and ham. Add to flour, along with walnuts and cheese, and stir well. In a bowl, beat eggs with milk and olive oil. Turn into flour and veggie mixture, season and stir well.
Bake in preheated oven, at 350F, for 45-50 min, or until golden. Allow to cool prior to slicing.

19 σχόλια:

  1. Ναι, ναι, εξαιρετικό!!!!
    Σε όλα του!!!
    Μαγιά???????
    Κάποιο λάθος πρέπει να είχε γίνει. Δεν μπορεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι υπερπαραγωγη... μόνο εγω δεν έχω μπει εκει μέσα χα χα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταστικό! Όλα τα υλικά γευστικότατα!
    Και ναι, δε χορταίνουμε αλμυρά κέικ, δώσε μας κι άλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαράκι μου πιστεύω πως με την μαγιά, θα έφερνε πιο πολύ σε ψωμάκι.
    Προσωπικά φτιάχνω συχνά ψωμάκια σε στυλ κέικ, και χρησιμοποιώ μαγιά.
    Βέβαια σε ένα αμιγώς αλμυρό κέικ δεν θα πολυταιριάζει πιστεύω, άλλο το κέικ και άλλο το ψωμάκι.
    Πάντως το δικό σου, είναι πραγματικά υπερπαραγωγή!
    Φιλάκια, καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ότι πρέπει το κεκάκι σου Μαρία μετά από τόσο κρέας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραιότατο κεκάκι!
    Για το πρωινό, το σνακ, τη φιλική συγκέντρωση ή το πάρτι!
    Μου αρέσει που έχει τόσα λαχανικά μέσα του, φιλικό και για τα παιδάκια λοιπόν!
    Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και υπερπαραγβγη και πεντανοστιμο φαινεται,Χριστος Ανεστη ,θα το δοκιμασω μιας και ειμαι πιο πολυ του αλμυρου,καλο βραδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πράγματι υπερπαραγωγή!
    Χρόνια πολλά κ ευλογημένα,κορίτσια!

    http://theveggiesisters.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χριστός Ανέστη κορίτσια! Μου αρέσουν και μένα τα αλμυρά κέικ! Έκανες άριστα που αντικατέστησες τη μαγιά με το μπείκιν! Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φαίνεται πεντανόστιμο και αφράτο!!!
    Αυτά τα άτιμα αλμυρά κέικ είναι το κάτι άλλο!!
    Χρόνια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!!!!
    Έχω ιδιαίτερη προτίμηση στα αλμυρά κέικ!!!!!!! Μου αρέσει που έχει λαχανικά, ξεγελάμε έτσι και τα παιδάκια που δεν τα προτιμούν στη διατροφή τους!!!!
    Καταπληκτικό!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπερπαραγωγή δεν λες τίποτα! Έχει πολλά υλικά που συνδυάζονται πολύ καλά μεταξύ τους!Χρόνια Πολλά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Χριστός Ανέστη Μαρία μου και χρόνια πολλά! Και του χρόνου με υγεία!!! Υπέροχο το κέικ... πράγματι έχει έναν φοβερό συνδυασμό υλικών και σου έγινε και πολύ αφράτο!!!! Όσο για τη μαγιά ...έχω ξαναδεί κέικ με μαγιά και μοιάζει με ψωμάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Oh my gosh! This sounds delicious and I want to make it soon. Love all the ingredients in it and your blog also!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Για να λες ότι έγινε καλύτερο με μπέκιν, θα σε εμπιστευθούμε :-*

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γειά σου Μαρία μου
    Χρόνια Πολλά & Χριστός Ανέστη.

    Πολύ ωραιο κεκάκι για σνακ. Με ωραία υλικά και νόστιμο.
    Υπερπαραγωγή όπως λες.

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σας ευχαριστώ κορίτσια! Νομίζω πως αν βάλει κανείς μαγιά θα πρέπει να αφήσει το μείγμα να φουσκώσει έτσι δεν είναι; Αυτό δεν το άφησα καθόλου και με τόσα λαχανικά δεν έγινε πολύ ωραίο! Με baking powder ήταν υπέροχο!
    trust me, χεχε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. I adore this savory bread with the ham, and zucchini! Xara dear, you have such unusual, and totally different recipes than we have here in the U.S. Love this delicious bread loaf!xoxo

    ΑπάντησηΔιαγραφή