κέικ αμυγδάλου με πορτοκάλι/Almond Orange Cake

Καλή εβδομάδα σε όλους! Το σημερινό είναι ευγενική προσφορά και των δυο "mia".....τη συνταγή την έδωσε η Χαρά και το έφτιαξε η Μαρία:)
Είναι πολύ αρωματικό και ζουμερό κέικ, θυμίζει λίγο τα αμυγδαλωτά, τα γλυκάκια που φτιάχνουν στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας!
Όταν το ξαναφτιάξω θα βάλω λιγότερο άρωμα αμυγδάλου γιατί ήταν πολύ για τα γούστα μου αλλά όπως είπαμε η συνταγή είναι της Χαράς, οπότε εγώ σαν εκτελεστικό όργανο ακολουθώ εντολές:)))

χρειαζόμαστε 
για το κέικ  
1 φλιτζάνι αμύγδαλο τριμμένο
2 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1/2 φλιτζάνι βούτυρο μαλακό
1 1/2 κουταλάκι άρωμα αμυγδάλου
2 κουταλάκια baking powder
1 κουταλάκι αλάτι
2 αυγά
για την επικάλυψη
1/2 φλιτζάνι μαρμελάδα πορτοκάλι
1/3 φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ

Σε ένα μικρό ταψάκι βάζουμε τα αμύγδαλα φιλέ και τα βάζουμε στο φούρνο στους 180β για πέντε λεπτά. Τα βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη μαρμελάδα και τα φιλέ αμύγδαλα. Χτυπάμε με το μίξερ για τρία λεπτά και στρώνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη φόρμα του κέικ που ανοίγει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 45-55 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει για ένα τεταρτάκι και και βγάζουμε το στεφάνι από τη φόρμα. Απλώνουμε τη μαρμελάδα επάνω από το κέικ. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα φιλέ. Αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον μια ώρα πριν το κόψουμε.
Today's cake is a contribution of both "mia"s.. Xara provided the recipe and Maria materialized it :)))
This is a very fragrant and moist cake, similar to the almond cookies they make in most of the Greek islands.
Next time I make it I will use less almond essence because this was really too much for my taste buds but, as I said, this recipe is Xara's and I'm just following orders :)))

we need
for the cake
1 cup ground almonds
2 cups flour
1 cup sugar
1 cup orange juice
1/2 cup butter, softened
1 1/2 tsps almond essence
2 tsps baking powder
1 tsp salt
2 eggs
for the topping
1/2 cup orange marmalade
1/3 cup sliced almonds

Place sliced almonds in pan and bake at 350F for 5min. Remove from oven and let cool.
Place cake ingredients into a bowl, beat with hand mixer for 3min, then turn into a greased spring form pan.
Bake in preheated oven, at 350F, for 45-55min.
Remove from oven and let cool for about 15min.
Remove ring and spread marmalade over cake. Sprinkle with almonds.
Allow to cool for 1 hour prior to cutting.

18 σχόλια:

  1. Ένα τόσο ωραίο κέικ, δεν το προορίζουμε μόνο για μια...Δευτέρα, αλλά και για μια Τρίτη, μια Τετάρτη....για κάθε ημέρα δηλαδή. Πολύ ωραία ιδέα, με πρωταγωνιστές τα αμύγδαλα, έναν ξηρό καρπό γευστικότατο, ίσως τον πιο αγαπημένο στην χώρα μας. Το άρωμα πορτοκαλιού, είναι εξαιρετική επιλογή για την συνταγή αυτή.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απλά τέλειο!! Η συνεργασία κορίτσια κάνει θαύματα!!

    Σήμερα η συνταγή σας μου αρέσει πάαααρα πολύ καθώς το αμύδαλο είναι η μεγάλη μου αγάπη. Ωραίο αυτό με την επικάλυψη μαρμελάδας, έτσι ώστε να κολλάνε και τα αμυγδαλάκια στην κορυφή!!

    Φιλιά πολλά κορίτσια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν θυμίζει αμυγδαλωτό, θα γίνεται υπέροχο! Πολύ ταιριαστή φαίνεται και η επικάλυψη με τη μαρμελάδα.
    Αρωματικό και ελαφρύ κέικ, κατάλληλο και για το καλοκαίρι!
    Καλή βδομάδα κορίτσια, καλά να περνάτε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα κέικ με τριμμένο αμύγδαλο με έχουν κερδίσει, εγώ βέβαια μπορεί να μην έβαζα καθόλου το άρωμα αμυγδάλου έχω κάποια θέματα.
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κορίτσια η συνεργασία σας πάντα είναι απολαυστική! Πολύ πολύ του γούστου μου το κεκάκι σας! Όνειρο!
    Καλή βδομάδα και πολλά φιλάκια και στις δυο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπημένος καρπός το αμύγδαλο, οπότε φαντάζομαι τι γεύση θα έχει το κέικ!
    Και η επικάλυψη πολύ καλή!
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα τι χρυσοχέρικα και νόστιμα κορίτσια είστε εσείς!!!!
    Μπράβο και στις δυο σας!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το κεκάκι σου φαίνεται λαχταριστό και ο συνδυασμός πορτοκαλιού με αμύγδαλο είναι πολύ πρωτότυπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Υποθέτω πως θα είναι υπέροχο!
    Θα το δοκιμάσω!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Mπράβο και στις δυό σας.
    Πολύ ωραίο, αρωματικό κεκάκι Μαρία

    Το στόλισες πολύ ωραία με το αμυγδαλάκι.

    ΦΙλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Για κάποιο λόγο το κέηκ αυτο με πάει στο χειμώνα, αλλά το'βαλα στην άκρη γιατί μ' άρεσε πολύ, μου'σπασε τη μύτη και θα το κάνω σε 3-4 μήνες! Τέλειο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απλο σχετικα και σούπερ μυρωδάτο, φαντάζομαι κέικ. Αν και η άνοδος της θερμοκρασίας έχει αρχίσει να μας αποτρέπει από πολλά ψησίματα, αξίζει τον κόπο να υπάρχει ένα τέτοιο γλυκάκι στο σπίτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φαίνεται πολύ αφράτο και ζουμερό κορίτσια! Νομίζω ότι η υπερατλαντική συμμαχία απέδωσε! Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ νόστιμο φαίνεται το κέικ σας,αφράτο και με όλα αυτα τα αμυγδαλάκια θα έχει υπέροχη γεύση,καλοφάγωτο,φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kai amygdala kai portokali!!!
    poli myrodato tha einai!!!
    Bravo sas!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχο! Είναι πολύ εμφανίσιμο και πρέπει να έγινε και πεντανόστιμο! Εύγε και στις δυο σας!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το θέλω για το απογευματινό καφεδάκι, με κούριερ σε 3 ώρες θα είναι εδώ!!!!
    Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπράβο κορίτσια φαίνεται απολαυστικό το κέικ σας και μπαίνει άμεσα σε λίστα για επόμενο κέικ...φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή