Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

Τάρτα με μπρόκολο/ Broccoli Tart

Σας έλειψα πουλάκια μου; Χωρίς ίντερνετ για μια εβδομάδα περίπου, πόσο να αντέξω η καημένη;-)
Τέλος πάντων τώρα είμαι πάλι εδώ με μια πολύ εύκολη τάρτα με μπρόκολο που τώρα τελευταία έχει γίνει το αγαπημένο μου λαχανικό. Αχ μανούλα μου, τι είχες τραβήξει για να το δοκιμάσω μόνο, όταν ήμουνα μικρή!!!

χρειαζόμαστε
για τη ζύμη
150 γρ βούτυρο
250 γρ αλεύρι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 αυγό
1-2 κουταλιές νερό
για τη γέμιση 
1 κουταλιά ελαιόλαδο
τις φουντίτσες από το μπρόκολο (300γρ περίπου) μισοβρασμένο
1 κρεμμύδι
1 ντομάτα ψιλοκομμένη χωρίς σπόρους και ζουμιά
1/2 κουταλάκι θυμάρι
4 αυγά
2/3 φλιτζάνι γάλα
1 1/2 φλιτζάνι τριμμένα τυριά (γκούντα, γραβιέρα)
αλάτι-πιπέρι

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να ανακατευτούν και να φαίνεται το μείγμα ότι έχει σβολιάσει. Ρίχνουμε το αυγό και το νερό και κάνουμε μια ζύμη που θα είναι αρκετά μαλακή. Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστο για μισή ώρα ή μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το μπρόκολο κομμένο σε μικρές φουντίτσες, τη ντομάτα, το θυμάρι και το αλατοπίπερο. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσουν και να φύγουν ότι υγρά υπάρχουν 5-7 λεπτά περίπου και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και το γάλα, ρίχνουμε 1 φλιτζάνι τυρί και το μπρόκολο και ανακατεύουμε ελαφρά.
Στρώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και απλώνουμε το μείγμα. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190β για 40 λεπτά περίπου μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσει κανένα δεκάλεπτο πριν την κόψουμε.
Καλή εβδομάδα σε όλους (λέμε τώρα:)

Have you missed me, dear ones? I've been internet-LESS for almost a week, how can I take this anymore?:) Anyhow, I'm back again with a very easy broccoli tart...Broccoli has recently become my favourite vegetable. Poor mom, the things you went through only to make me taste it when I was young...

we need
for the dough
5 oz butter
8 oz flour
1/2 tsp salt
1 tsp sugar
1 egg
1-2 Tbsps water
for the filling
1 Tbsp olive oil
About 10 oz broccoli florets, half boiled
1 onion
1 tomato, chopped, seeded and strained
1/2 tsp  thyme
4 eggs
2/3 cup milk
1 1/2 cups grated cheese (gouda, gruyere), divided
Salt and pepper, to taste

Beat butter, flour, sugar and salt with mixer until blended and mixture resembles coarse crumbs. Fold in eggs and water and knead into a very soft dough. Shape into a ball, cover with plastic wrap and refrigerate for at least 30 min, or until ready to use.
In large, non-stick frying pan, heat oil, then add onion, broccoli florets, tomato, thyme, salt and pepper. Cook, stirring until soft and liquid is absorbed, 5-7 min, then remove from heat. In a bowl, beat eggs and milk, add broccoli mixture and 1 cup of cheese and stir lightly.
Arrange dough in tart pan and spread filling. Top with remaining cheese and bake in preheated oven at 375F for about 40 min, or until golden brown. Let cool for about 10 min before cutting.

28 σχόλια:

  1. Τα μπρόκολα στον κήπο μας άρχισαν να φουντώνουν, οπότε κάθε συνταγή που τα αφορά καταγράφεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!Φανταστική!Αχ και μου αρέσει το μπρόκολο πολύ...Σίγουρα θα τη δοκιμάσω!!!Φιλιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τελεια φαινεται η ταρτα σου! Κι εμενα τωρα τελευταια μ αρεσει το μπροκολο, μικρη ουτε να το δω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραία ιδέα για τα μικρά μου που δεν συμπαθούν και τόσο το μπρόκολο. Να υποθέσω οτι δεν θα είναι πολύ αντιληπτή η γεύση από το μπρόκολο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κρατιέται για φτιάξιμο άμεσα! Μου αρέσει πολύ! Καλές Απόκριες Μαράκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα και καλή εβδομάδα.
    Παλιότερα έλεγαν αυτή η λέξη δεν υπάρχει για το μπρόκολο.Τώρα όμως το ζητάνε κι αυτή την τάρτα τη φτιάχνω συχνά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έχω κι εγώ στον κήπο μου μπρόκολα που μεγαλώνουν, οπότε πολύ χρήσιμη η συνταγή.
    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εννοείται ότι μας έλειψες Μαράκι μου! τι πρωτότυπη συνταγούλα είναι πάλι αυτή! εμένα ανέκαθεν μου άρεζε το μπρόκολο οπότε θα δοκιμαστεί στάνταρ! καλή εβδομάδα! σε φιλώωωω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Μα που χάθηκες βρε κορίτσι;; Τουλάχιστον έκανες δυναμική επιστροφή με αυτή την τάρτα! Πεντανόστιμος τρόπος για να φάμε λαχανικά! Φιλάκια Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γενικα το μπρόκολο και το κουνουπίδι όταν γίνονται ετσι αλλάζουν τελείως και τρώγονται και από τους δύσκολους.
    Τέλεια η τάρτα σου Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραία συνταγή και ευκαιρία να φάει η μικρή μου μπρόκολο που δεν θέλει ούτε να το δει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. είδες τι τραβάνε τα παρεξηγημένα λαχανικά, μόλις μεγαλώσουμε μια χαρά βρίσκουμε τρόπους να τα πασσάρουμε καλυμμένα στα δικά μας παιδιά κι ας τα τρώγαμε εμεις με το ζόρι!!!!!
    μούρλια η τάρτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπέρα...καλή εβδομάδα..τέλεια φαίνεται και μου αρέσουν και τα μπρόκολα...μπράβο!!! θα την φτιάξω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Και βέβαια μας έλειψες, αλλά μας αποζημίωσες με νόστιμη ταρτούλα!
    Φιλιά, καλή βδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. η ντοματα κανει τη διαφορα εδω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. λατρευω το μπρόκολο και κάθε καινούργια συνταγή είναι αποδεκτή! Και οι τάρτες είναι έστι και αλλιώς οι αγαπημένες μου! Μόνο μια ερώτηση..και προβρασμένο το μπρόκολο και 40 λεπτά ψήσιμο..δεν είναι πολύ; φυσικά είναι και θέμα γούστου γιατί εμένα μου αρέσουν όλα λίγο κριτσανιστά οπότε ...περί ορέξεως... φιλιά πολλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Υπέροχες τάρτες ..οπως και να είναι ...αλλά και με μπροκολάκι αγαπημένο...φιλάκι mia maria

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καλά δεν το πιστεύω!!! Πριν λίγο έβλεπα μια συνταγή με τάρτα μπρόκολου και να ...ξαφνικά μπροστά μου η δική σου λαχταριστή τάρτα!!!! Θα την φτιάξω για το Σ/Κ!!! καλό βράδυ και φιλιά, Μαράκι μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Πραγματικά το μπρόκολο δεν φαίνεται πολύ, έφαγε μέχρι και η κόρη μου που δεν το τρώει με τίποτα.
    Royal μπορείς και να μη το βράσεις, έτσι κι αλλιώς μαγειρεύεται και λίγο στο τηγάνι! Εδώ τα κριτσανιστά δεν παίζουν ,οπότε...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. How strange is that some food we don't like as a kid will become our favour when we grow up! My kids love broccoli and hope they'll still like it when they grow up!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Such a delicious, and healthy tart, Xara. I did wonder why I have not heard from you for a short while, but then I do understand. It's either the Internet problem, or the problem of not having time to go on the Internet!
    Your tart is very delicious, and I love the recipe:DDD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Έβλεπα μπρόκολο μικρή και έπαιρνα μαύρο δρόμο! Τώρα το λατρεύω. Η τάρτα είναι super, ευχαρίστως θα έτρωγα ένα ή και δύο κομμάτια μπορώ να σου πω. Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Μαράκι μου γεια σου, και εγώ βάζω μπροκολο στις τάρτες μου και εχω καταλήξει σε εναν συνδιασμό μαζι με κοτόπουλο και αμύγδαλα. Ειναι όνειρο αλλά και η δική σου με αυτα τα υλικά θα ειναι πεντανοστιμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλή βδομάδα Μαράκι.
    Εξαιρετική η τάρτα σου
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. I love μπρόκολο όπως I love επίσης κέικ καρύδας! ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φανταστικό δέσιμο!!! Εκπληκτική τάρτα!!!
    Κι εγώ του τραγανού είμαι, οπότε ένα ζεμάτισμα στο μπρο, είναι αρκετό :)
    Γεια στα χέρια σου!!!!!!!!!
    Πολλά φιλιά
    καλησπέρα Μαρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΠΑΝΕΜΟΡΦΗ Η ΤΑΡΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΗ!!!!!ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΡΟΚΟΛΟ!!!!!ΜΠΡΑΒΟ!!!!
    ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή