Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

ανοικτή πίτα με θαλασσινά/Seafood Pie

For English, scroll down
Δυο σε ένα η συνταγή μου σήμερα! Είχα ένα σακουλάκι ανάμεικτα θαλασσινά κατεψυγμένα και ψάχνοντας, βρήκα στα αμερικάνικα περιοδικά της Χαράς μια συνταγή για γκρατέν θαλασσινών. Σκεπτόμενη την οικογένεια και ότι κάτι τέτοιο δεν θα τους ικανοποιούσε, έβαλα όλα τα υλικά του ογκρατέν σε πίτα. Ιδού το αποτέλεσμα:

My recipe for today is actually two in one ! I had a bag of frozen mixed seafood and I found a recipe for seafood au gratin. Having in mind that such a thing would not be pleasing to my family, I decided to bake the ingredients folded with a sheet of puff pastry. Here it is:

χρειαζόμαστε
1 σακουλάκι κατεψυγμένα θαλασσινά (450 γρ)
250 γρ μανιτάρια σε φέτες
1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ελαφριά (εγώ έβαλα γάλα)
1 φλιτζανάκι του καφέ γλυκό κρασί
2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές βούτυρο
2 φλιτζάνια τριμμένο γκούντα ή άλλο μαλακό τυρί
1/2 κουταλάκι εστραγκόν
αλάτι-πιπέρι
1 φύλλο σφολιάτας

we need
1 lb frozen mixed seafood
8 oz mushrooms, sliced
1/2 cup green onions, finely chopped
1 cup light cream (I used milk)
2 shots sweet wine
2 Tbsps flour
2 Tbsps butter
2 cups gouda or any other soft cheese, grated
1/2 tsp tarragon
salt and pepper, to taste
1 puff pastry sheet

Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε τα θαλασσινά με το εστραγκόν, αλάτι, πιπέρι. Μαγειρεύουμε  μέχρι να δούμε ότι γίνανε, ανακατεύοντας συχνά. Βγάζουμε τα θαλασσινά σε ένα πιάτο και στο τηγάνι ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Tσιγαρίζουμε για 4-5 λεπτά, ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να βράσουν για ένα λεπτό περίπου. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την κρέμα με το αλεύρι και το ρίχνουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε δυνατά, βράζουμε για ένα λεπτό μέχρι να αρχίσει  να πήζει. Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι τυρί, τα θαλασσινά και ανακατεύουμε. Στρώνουμε σε ένα μακρόστενο πυρέξ ένα φύλλο σφολιάτας και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Κλείνουμε με τη σφολιάτα που έχει περισέψει γύρω γύρω όσο πάει και ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β μέχρι να πάρει χρώμα, περίπου 40-45 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει αρκετά για να την κόψουμε.

Melt butter in a skillet, add seafood, tarragon, salt, pepper and stir. Continue cooking until done, stirring often. Transfer to a plate and add mushrooms and onions to skillet. Saute for 4-5 min, add wine and let simmer for 1 min. In a bowl, dilute flour in cream and add to skillet. Stir vigorously and boil for 1 min, until it starts to thicken. Add 1 cup of cheese, seafood and stir. Layer a rectangular glass dish with puff pastry and turn in mixture. Fold pastry around mixture and top with remaining cheese. Bake in a preheated oven, at 350F, until golden brown, about 40-45 min.
Allow to cool before cutting.

38 σχόλια:

  1. Αχ ήρθα κι εγώ μια φορά πρώτη!!! Θα πάρω τη γωνίτσα στα γρήγορα και φεύγω...

    Φιλάκιααααααααααααααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και γω την άλλη γωνίτσα και θα μείνω όμως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εεεεεε λοιπόν κι εγώ θα πάρω την 3η γωνίτσα και θα κάτσω ήσυχη...ήσυχη να την φάω!
    :))))))))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά έχετε βαλθεί όλες σήμερα να με ξελιγώσετε!!
    Εγώ η καημένη μια μακαρονάδα με λαχανικά θαααα
    φάω.
    Αυτό όμως το φαγητό θα προγραμματιστεί άμεσα μιας κι έχω ένα φύλλο σφολιάτας στα αζήτητα που λέει κι ο γιος μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. παλιά έλεγα "θαλασσινα με τυρί;;;".Μετα έφαγα πιτσα με αντσούγιες κα μοτσαρέλα κι άλλαξα γνώμη!!!

    καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. και χωρίς την κρέμα ή το γάλα θα την έτρωγα πιο ευχάριστα, αλλά για να μη σε προσβάλω θα πάρω μια γωνίτσα....χιχι!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και εγώ για γωνίτσα πήγαινα αλλά μου τις πήρατε!!!!!
    Θα κεραστώ κι εγώ λοιπόν από ότι έμεινε.
    Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός αλλά που...να την κάνω εγώ αυτή την πιτούλα στους ''βάρβαρους''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπέροχη τάρτα.Πρωτότυπη συνταγή.Δεν έχω αντίστοιχη (εγώ τουλάχιστον)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα!!
    Εγώ απλά θα πάρω το πυρέξ και θα φύγω. Θα πρέπει να έγινε τέλεια, γι' αυτό και θα φτιαχτεί άμεσα.
    Γεια στα χεράκια σου.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πίτα με θαλασσινα δεν εχω ξαναφάει... οπότε μπαινει στη λίστα!
    Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αντε εγω θα παρω την μεση γιατι απ'ο,τι βλεπω τετοια ωρα που ηρθα οι γωνιες εχουν εξαφανιστει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. mmmmmmmmm! Knao mia paromoia alla mono me mydia. Opos kai na xei omos h dikh sou einai kataplhktikh! kalh sas oreksh (pou thn eixate sigoura)!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγω παλι θελω την απο κατω πιατελα γιατι μου λείπει ενα γλυκακι τωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ιδιαιτερη πιτα , καμωμενη την ημερα των γενεθλιων μου, ειμαι σιγουρη πως για μενα την εκανες ε????? καλο φθινοπωρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. painter, πάρε και γωνίτσα και μέση και ότι θέλεις:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Taste Advisor εσύ όπως είσαι σήμερα, άστο καλύτερα:) περαστικούλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Asteri, έτσι μπράβο, ήσυχο μου κοριτσάκι εσύ:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ξανθή, και εμένα με το φύλλο σφολιάτας στα αζήτητα μου ήρθε η ιδέα να το συνδιάσω. Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Και λοιπόν;E allora? καλημέρα! Πράγματι έτσι λέγαμε παλιά, τώρα δεν ισχύει, ξέρω και γω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ και εσύ γωνίτσα; Αφήστε και για μένα βρε παιδιά:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Εφη που είσαι βρε "γειτόνισσα";-)
    Αχ, ευτυχώς ή δυστυχώς στους δικούς μου αρέσουν κάτι τέτοια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. τελικά εδώ στην ελλάδα φτιάχνουμε υπέροχες πίτες! χεχεχε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Vita πράγματι, έτσι το είδα και εγώ. Και η ίδια συνταγή χωρίς το φύλλο γίνεται ογκρατέν θαλασσινών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Λίνα, αν το φτιάξεις πες μου εντυπώσεις. Εδώ στην οικογένεια άρεσε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ελπινίκη, ελπίζω να το φτιάξεις και να σας αρέσει! Καλή σου μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Δημιουργία, ναι άργησες αλλά δεν πειράζει και η μέση καλή είναι:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Royal Coconut, σιγά μην δεν είχαμε όρεξη, τι big θα ήμασταν άλλωστε:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. πουαντερι, πάρε το γλυκάκι και έρχεται και άλλο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΜΙΑ ΑΝΑΠΟΔΗ, Χρόνια πολλά! Που είσαι και εσύ; Καλό Φθινόπωρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. eatgreek.net φυσικά, από το τίποτα που λένε:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ωπς!!! Από ανοικτές πίτες άλλο τίποτε. Ειδικότητα "κτηθείσα εν τω στρατεύματι" :-)
    Αλλα με μείγμα θαλασσινών μάλλον μου έχει ξεφύγει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Οι γωνίτσες όλες εξαφανίστηκαν βλέπω, ευτυχώς έχουν μείνει οι ... μέσες!
    Να μια πρωτότυπη πίτα!!!
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. ΓΕΙΑ ΣΟΥ big mama, ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΠΙΤΑ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΛΕΠΩ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΑ!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Αυτό κι αν είναι προχώ Μαρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. big mama για πέρνα από το blog μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ♥ Olá, amiga!
    Passei para uma visitinha...♥♥
    Hummmmmm!...
    Torta de mariscos... isso é tudo de bom!!!♥
    Beijinhos.
    ♥ Bom fim de semana!
    ♥♥ Itabira, que hoje completa mais uma primavera...
    Brasil♥♥
    ✿ܓܓ✿ܓ✿ܓ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Δεν έχω κάνει ποτέ πίτα με θαλασσινά!
    Πρέπει να τη δοκιμάσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. big mamaaaaaa δεν μου έστειλες τα στοιχεία σου για να σου στείλω το δωράκι σου :))))))) (στο email μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή