Σουφλέ με τόνο/Tuna Souffle

Για όσους ασχολούνται με το blogging ακόμα και δεν έχουν αράξει σε καμιά μια παραλία, ορίστε ένα νόστιμο και ελαφρύ φαγητό!

χρειαζόμαστε
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/4 φλιτζάνι αλεύρι
1/4 κουταλάκι πάπρικα
1 φλιτζάνι γάλα
1 κονσέρβα (200γρ) τόνο σε νερό
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλιά κρεμμύδι τριμμένο
3 αυγά
2 καρότα σε κυβάκια βρασμένα (προαιρετικά)

Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε το αλεύρι, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει (καταλάβατε βέβαια ότι κάναμε μπεσαμέλ;-). Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον τόνο, το μαϊντανό, το καρότο και το κρεμμύδι. Χτυπάμε τους κρόκους και τους ρίχνουμε στο μείγμα ανακατεύοντας συνέχεια. Αφήνουμε να κρυώσει λιγουλάκι. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ανακατεύουμε με ελαφρές κινήσεις στο μείγμα.
Ρίχνουμε σε αβουτύρωτη φόρμα για σουφλέ (όχι πολύ μεγάλη, τα υλικά είναι για 4 άτομα περίπου). Η δική μου φόρμα είναι μεγαλούτσικη και έτσι δεν φούσκωσε μέχρι επάνω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170β για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να βάλουμε μαχαίρι στο κέντρο και να βγαίνει καθαρό. Σερβίρουμε αμέσως κατά προτίμηση με σάλτσα άνηθου.

σάλτσα άνηθου
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές αλεύρι
1 φλιτζάνι ζωμό ή νερό
1 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι άνηθο
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
λίγο αλάτι

Λειώνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε το αλεύρι. Ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον άνηθο,  το λεμόνι και λίγο αλάτι. Σερβίρουμε ζεστό.
For those of you who are still blogging and are not soaking up some sun at the beach, here's a light as well as tasty recipe!

we need
3 Tbsps butter
1/4 cup flour
1/4 tsp paprika
1 cup milk
1 6 2/3 oz tuna can (in water)
1 Tbsp parsley, finely chopped
1 Tbsp ground onion
3 eggs
2 carrots, cubed and boiled (optional)
Melt butter in saucepan and blend in flour, paprika, salt and pepper. Add milk and keep stirring until the bechamel sauce thickens. Remove from heat and add tuna, parsley carrots and onion. Beat egg yolks and add to mixture, stirring continuously. Let cool for a while. In the meantime, beat egg whites to a meringue, and fold gently into the mixture. Turn into non greased souffle dish (not too large, the ingredients are for 4 people). The one I used was large, so the souffle didn't reach the top. Bake in preheated oven at 340F for about 40 min, or until inserted toothpick comes out clean. Serve immediately accompanied by a dill sauce.
dill sauce
2 Tbsps butter
2 Tbsps flour
1 cup broth or water
1 tsp sugar
1 tsp dill
1 tsp lemon juice
salt, to taste
Melt butter and mix in flour. Add broth or water and stir till it thickens. Add sugar, dill, lemon juice and some salt. Serve hot.

19 σχόλια:

  1. υπέροχο ,νόστιμο και ελαφρύ πρέπει να είναι ε;φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όπως ξέρεις είμαστε εδώ όρεξη για μαγείρεμα δεν έχουμε.
    Αυτό που προτείνεις όμως είναι εύκολο.
    Πολύ πρωτότυπη η σάλτσα.
    Ίσως την άλλη βδομάδα να τα πούμε από κοντά.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μμμμμ ωραίο φαγάκι, δεν το έχω κάνει ποτέ με τόνο!!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ απλό φαίνεται τούτο το φαγητάκι, φτιάχνεται στο λεπτάκι!!!!!!
    Έχω διαγωνισμό στο blog μου, άφησε σχόλιο και μπορεί να κερδίσεις το βιβλίο της Martha Stewart "Cupcakes"!!!

    http://nostimia.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. απιθανο φαγητο!!! εγω σαν βαση βαζω φρυγανιες και γινεται πιο χορταστικο!!!! α! του πανε πολυ και οι πιπεριες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ νόστιμο ακούγεται και δείχνει!
    Καλό Δεκαπενταύγουστο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. fortounata πραγματικά είναι ελαφρύ και νοστιμότατο. Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ξανθή, είναι πολύ εύκολο, ποιός έχει διάθεση να μαγειρεύει τώρα; Κανόνισε να τα πούμε! Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Asteri δοκίμασε το ,εδώ μας αρέσει πολύ! Μουτς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. manousina το είδα και έχω κάτι στο μυαλό μου, απλώς πρέπει να ψάξω και κάτι άλλο να μη σου πω μόνο ένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. apinkdreamer, θα το δοκιμάσω με φρυγανιές γιατί για να πούμε την αλήθεια, άλλο τόσο να είχα θα το τρώγανε:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Λίλα μου ευχαριστώ πολύ. Καλό Δεκαπενταύγουστο και σε σένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ωραίο φαγητό! Ο τόνος μου αρέσει πολύ! Προλαβαίνω πριν φύγω για τις διακοπές μου να το δοκιμάσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τα σουφλέ είναι εύκολα κι ελαφριά φαγάκια, με τόνο είναι ωραίο, αλλά οι δικοί μου δεν το τρώνε, οπότε θα πάρω μεριδούλα από σένα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. αχ...τί μου κάνεις μάνα μου...
    θα το φτιάξω...
    και θα το βάλω σε ατομικά φορμάκια..μερσί..-:))

    καλό σου Σ/Κ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. να'χα μια κομματάρα!!!!κάτσε να κάνω τα τεσε για τις αλλεργίες και μετά θα τσακίσω τα πάντα :))))


    καλό βράδυ
    χχχ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ωωωω! Μ΄αρέσουν οι ιδέες σου! Κι αυτή θα τη σημειώσω προς εκτέλεση γιατί μου έκανε κλικ! Αν την είχα δει νωρίτερα, θα την ετοιμαζα για αύριο. Πάω να δω αν έχω τα υλικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή