Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

Ευκολάκι

Το φαγητό που σας έφτιαξα σήμερα είναι πολύ ελαφρύ, εύκολο και νόστιμο. Η ιδέα δεν είναι δική μου, την είχα δει πριν πολλά χρόνια σε ένα περιοδικό, ούτε θυμάμαι ποιό, ούτε θυμάμαι τη συνταγή ακριβώς, με τα χρόνια όμως εγώ κατέληξα σε αυτά τα υλικά και σε όλους αρέσει πολύ. Στην πραγματικότητα ούτε το όνομα δε θυμάμαι, ας το πούμε λοιπόν ντομάτες ογκρατέν με ψωμί!


χρειαζόμαστε
μπαγιάτικο ψωμί σε φέτες
ντομάτες σε ροδέλες
σκόρδο
φρέσκο βασιλικό
λάδι
αλάτι, πιπέρι
τριμμένη φρυγανιά
τριμμένη παρμεζάνα

Μη μου θυμώσετε αλλά οι ποσότητες που βάζω είναι πάντα με το μάτι, ανάλογα το ταψί και τα υλικά.
Αυτή τη φορά το έφτιαξα σε μικρό πυρέξ με ψωμί του τοστ κομμένο.
Ανακατεύω τη φρυγανιά με την παρμεζάνα. Στο μπλεντεράκι βάζω λάδι, βασιλικό, σκόρδο και κάνω μια αραιή σαλτσούλα. Με το πινέλο αλείφω το πυρέξ με αυτή τη σάλτσα. Στρώνω ψωμί και ντομάτες εναλλάξ, τοποθετώντας τες έτσι που η μία φέτα να ακουμπάει την άλλη. Αλείφω από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα και αλατοπιπερώνω. Υπολογίστε πως η σάλτσα πρέπει να είναι αρκετή για να είναι νόστιμο. Αυτό σημαίνει αρκετό λαδάκι αλλά τι να κάνουμε, έχει και αυτό τη νοστιμιά του! Για να μην μπερδευτείτε, στο ταψί που έκανα εγώ έβαλα 1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ, λάδι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 για 20 λεπτά περίπου, το βγάζουμε, το πασπαλίζουμε με το μίγμα της φρυγανιάς και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλο ένα δεκάλεπτο μέχρι να πάρει το φαγητό ένα ωραίο χρυσό χρώμα. Σερβίρουμε χλιαρό.

21 σχόλια:

  1. η νοστιμιά της απλότητας!!!
    ένας υπέροχος τρόπος να αξιοποιηθεί το μπαγιάτικο ψωμί (αν τύχει κι έχουμε), κι η φέτα θα του ταιριάζει πολύ, γενικά είναι συνταγή που σηκώνει πολλες τροποποιησεις για όλα τα γούστα,
    φιλάκια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραίο φαίνεται! Νόστιμο , απλό και καλοκαιρινό κι όπως αναφέρεται στο προηγούμενο σχόλιο είναι ένας καλός τρόπος να αξιοποιήσουμε μπαγιάτικο ψωμί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το πως μου αρέσουν τούτα τα "ευκολάκια" που είναι και γευστικά, δεν λέγεται!!
    Και με μπόλικο τρυμμένο τυράκι, ε, τι να συζητάμε τώρα :-)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ευκολάκι ναι αλλά γευστικούλη και όμορφο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. μμμμμμμ! πανευκολο και πεντανοστιμο με τις καλοκαιρινες ντοματουλες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ωραίο, νόστιμο κ γρήγορο!!!
    Το έφτιαξα κι εγώ πριν ήμερες αλλά με μια διαφορά, έψησα τα ντοματακια πρωτα στην σχάρα. Είπαμε το καλοκαιρι μαγειρευω εξω απο την κουζινα. Καλο σου βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τί ωραία που θα συμπληρώσει αύριο το left over του κοτόπουλουυυυ...
    thanks mama..:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ νόστιμη συνταγή και πολύ αγαπητή στα παιδιά (μικρά και μεγάλα).
    Εγώ τους βάζω μοτσαρέλλα και ρίγανη και δίνει και του πάει πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. τι νόστιμη συνταγή είναι αυτή! Πηγή έμπνευσης είσαι big mama! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ευκολάκι αλλά και νοστιμάκι!!
    Έχω την αίσθηση οτι ο βασιλικός θα το απογειώνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. νοστιμότατο πρεπει να ειναι!!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φαίνεται και είμαι σίγουρη ότι είναι πεντανόστημο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μπορεί να είναι ευκολάκι αλλά προσωπικά το βρίσκω τελειάκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η ντομάτα με το σκόρδο και τον βασιλικό είναι ίσως ο αγαπημένος μου γευστικός συνδυασμός. Πραγματικό ευκολάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μόνο εύκολο??? Τέλειο φαίνεται και πολύ καλοκαιρινό!!!
    φιλάκιααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. γεια χαρά, συγγνώμη που χρησιμοποιώ τον χώρο των σχολίων για το παρακάτω αλλά περνάω απο όλα τα φιλικά blog και προτείνω το ίδιο:

    Αν θέλεις γράψε ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΣΟΚΛΗ ή διέδωσε το (δες την δική μου ανάρτηση ή κάνε google "Τσόκλης ΒΙΑΣΜΟΣ" και θα καταλάβεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Kαταπληκτική στην απλότητα της και πρέπει να είναι και νόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΡΚΕΤΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΔΙΑΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΕΙΠΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΩ ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΚΑΙ ΚΑΛΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ.ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΣΕ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Το έφτιαξα και φαγώθηκε στη στιγμή! Πεντανόστιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή