Κοτόπουλο στο φούρνο σαν τηγανητό/Oven fried chicken

For English, scroll down
Καλή εβδομάδα σε όλους εύχομαι! Τη σημερινή συνταγή την έχω βρει σε ένα από τα περιοδικά Womans world που μου στέλνει κατά καιρούς η Χαρά. Είναι πολύ νόστιμη και σχετικά πιο ελαφριά από τηγανητό κοτόπουλο. Φυσικά την έχω προσαρμόσει για το δικό μας στομάχι:)

χρειαζόμαστε
8 κομμάτια κοτόπουλο (εγώ έβαλα 4 μπούτια και 4 φτερούγες)
1/2 φλιτζάνι ξινόγαλο
1 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
1/2 κουταλάκι θυμάρι
1 κουταλάκι σκόνη σκόρδου
1/2 κουταλάκι πιπέρι
1/4 φλιτζάνι σουσάμι
1/2 φλιτζάνι αλεύρι
1/2 φλιτζάνι τριμμένα κορν φλέικς
1 αυγό
3 κουταλάκια λάδι
για τη σάλτσα
2 κουταλιές μουστάρδα
2 κουταλιές μαγιονέζα
1 κουταλάκι μέλι
2 κουταλιές γιαούρτι
1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι


Ανακατεύουμε σε ένα φλιτζάνι το αλάτι, την πάπρικα, το θυμάρι, τη σκόνη σκόρδου, και το πιπέρι. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ξινόγαλο και τα μισά από τα μπαχαρικά που έχουμε ανακατέψει. (Συνήθως δεν έχω ξινόγαλο στο σπίτι. Όπως έχω ξαναπεί λοιπόν, βάζω  1 κουταλιά ξύδι μέσα στο απαιτούμενο γάλα της συνταγής και το αφήνω για 5 λεπτά. Ξινόγαλο μπορεί να μην είναι αλλά κάνει την ίδια δουλειά.) Προσθέτουμε το κοτόπουλο και το γυρίζουμε να πάει το υλικό παντού. Αφήνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. Σε ένα κατσαρολάκι καβουρντίζουμε το σουσάμι για 1 λεπτό σε μέτρια θερμοκρασία.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190β και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί μας. Σε ένα βαθύ πιάτο ενώνουμε το αλεύρι, το σουσάμι, τα τριμμένα κορν φλέικς και το υπόλοιπο μείγμα των μπαχαρικών. Σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με ένα κουταλάκι λάδι. Βγάζουμε ένα ένα τα κομμάτια του κοτόπουλου από τη μαρινάδα, το τινάζουμε λίγο να φύγει το πολύ ζουμί, το βουτάμε πρώτα στο αυγό και μετά το πανάρουμε. Βάζουμε τα κομμάτια στο ταψί και τα αλείφουμε με ένα πινέλο ελαφρά με το υπόλοιπο λάδι. Βάζουμε το ταψί στη μέση του φούρνου και ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Για να φτιάξουμε τη σάλτσα ανακατεύουμε τα υλικά να ενωθούν πολύ καλά. Εγώ δεν είχα φρέσκο κρεμμυδάκι και έβαλα τριμμένο ξερό.
Have a good week everyone! I found today's recipe in a Woman's World magazine that Xara sends me now and then. It's very tasty and fairly lighter than fried chicken. Naturally, I've adjusted it to our stomachs' sensitivity :)

We need
8 pieces of chicken( I used 4 drumsticks and 4 wings )
1/2 cup sour milk
1 tsp salt
1 tsp sweet paprika
1/2 tsp thyme
1 tsp garlic powder
1/2 tsp pepper
1/4 cup sesame
1/2 cup flour
1/2 cup coarsely ground corn flakes
1 egg
3 tsps oil
For the sauce
2 Tbsps mustard
2 Tbsps mayonnaise
1 tsp honey
2 Tbsps yogurt
1 Tbsp scallions, finely chopped

Blend salt, paprika, thyme, garlic powder and pepper in cup. Mix sour milk and half the amount of blended spices in bowl. Add chicken pieces and turn until well coated. Refrigerate for 30 min. Brown sesame seeds in small pot for 1 min, over low heat. Preheat oven at 375F and cover bottom of baking pan with parchment paper. Blend flour, sesame, corn flakes and remaining spice blend in deep plate. Beat egg with 1 tsp oil in bowl. Remove chicken pieces from marinade one by one, shake off excess liquid, dip first in egg and then flour mixture. Place chicken pieces in pan and lightly brush with remaining oil. Place pan in center of oven and bake for approximately 1 hour. Mix sauce ingredients well. I didn't have any scallions, so I used ground onion.
Σας κερνάω και ένα αγαπημένο τραγούδι από το 1981;-)
This 1981 favorite song is dedicated to you all ;-)

30 σχόλια:

  1. Τέλειο!!!!! έφερα και πιάτο να το γεμίσω χεχε
    Φιλάκια
    Καλή εβδομάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μμμ... τέλειο! Και το κοτόπουλο αλλά και η σαλτσούλα φαίνονται υπέροχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πεντανοστημο φαινεται και μπαινει στην ακρη για εφαρμογη!
    Καλημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. απο το πρωι μπαινω και ξαναμπαινω στο μπλογκ σου,βλεπω τη φανταστικη συνταγη ακουω τον αγαπημενο μου τραγουδοποιο ολων των εποχων...
    καλο μηνα γλυκια μου!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιαμ γιαμ!!! τι νόστιμο που φαινεται!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. υπέροχο φαγάκι, δίχως ενοχές θα πάρω 2 κομμάτια!!! καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κάτι μου λέει πως η δική σου εκδοχή είναι σίγουρα καλύτερη από την ξένη, ούτε που με ενδιαφέρει να δω την πρωτότυπη!
    Θα έχει τέλεια γεύση και υφή το κοτόπουλο αυτό, στα υπ' όψιν λοιπόν!
    Καλό μήνα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. That looks really delicious...especially with the sesame seeds - yum!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να δοκιμάσω 3-4 κομμάτια? φαίνεται για ΝΟΣΤΙΜΟ. Καλό μήνα και Καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μαράκι ωραιότατο το κοτόπουλο! Ώστε το μαρινάρεις σε ξινόγαλο! Θα πρέπει να γίνεται πολύ μαλακό και γευστικό! Θα το δοκιμάσω άμεσα! Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όντως, φαίνεται πολύ νόστιμο..:-)
    Nα έχεις μία όμορφη εβδομάδα..
    Πολλά φιλιά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχω ένα μικρό μπουφεδάκι τη Παρασκευή για τα γεννέθλια του Θ. Μου έδωσες πολύ καλή ιδέα Μαρία μου, μιας και τα μπουτάκια κοτόπουλου τα είχα ήδη συμπεριλάβει το μενού.
    Πολύ καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Maria-such perfect, crunchy, and flavorful chicken. These are my favorite pieces, the drumstick and the wings!
    Love the marinade, and also the sauce for dipping.
    I am putting your blog in my side-bar blogroll so I will not forget to check for your newest update.
    Hugs, to you!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Great flavor in the chicken and I love a cornflake coating, looks perfect! And what a nice sauce to go with it. Love it!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. That looks like great chicken - I love the addition of sesame. What great flavor that would add. Lovely song:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. What a lovely recipe.It really looks like a delicious chicken dish. I hope you had a great day. Blessings...Mary

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΜΑΡΙΑ ΜΟΥ
    ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΥΤΟ.... ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΟΥ!!!
    ΦΙΛΑΚΙΑ!!!

    ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Καταπληκτική συνταγή,αγαπημένο κοτόπουλο....πολύ ωραίο και το τραγουδάκι!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. The chicken looks wonderful - so crispy and crunchy! Love the sauce too!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Πεντανόστιμο φαίνεται το κοτοπουλάκι, και μου αρέσει πολύ η εκδοχή του ψησίματος στο φούρνο!!!
    Φιλάκια Μαράκι!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μαρία, νόστιμο φαγητάκι και περιορισμένες τύψεις!!! και χωρίς τηγανίλα!!!
    Υπέροχη χρονιά το 1981 !!!! (τότε γεννήθηκα!!! )
    φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Θεε μου τι μου κάνεις βραδιάτικα.... και να φανταστείς ότι ΄χω φάει ήδη.... Μου αρέσουν πολύ αυτά τα μυστικοπερίεργα και τα παράξενα! Μιαμ μιαμ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. So sorry about the mispelling, I don't know how it could have happened when all I did was copy the URL and paste it. There is no possible way for me to type anything into the side bar.
    Now, i am having problem with Google again, and it's not letting me copy and paste...telling me "service is unavailable"...I will try again.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Hi Maria-I'm back again, I solved the problem, as you can see, your blog is back on now the correct way, even with the photo showing.
    Have a nice Sunday!
    xo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Μαράκι το έφτιαξα και ο Γ. μου είπε: "πολύ νόστιμο, αλλά μη τρώμε τηγανιτά, όσο και να τα λαχταράμε!" Και δεν πίστευε ότι ήταν του φούρνου!!!!
    Μαρινάρισα περισσότερη ώρα το κοτόπουλο (είχα εξωτερικές δουλειές). Δεν έβαλα σκόρδο. Έβαλα μια ελαφριά μαγιονέζα, που έμαθα τελευταία, στην σως και τα απολαύσαμε με λίγες τύψεις! Σε ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τέλειο το φαγάκι σου!'Ασε που γλυτώνεις και την ορθοστασία πάνω από το τηγάνι. Και σίγουρα πιο ελαφρύ.
    Περάστε και από το blog μου " γλυκές και αλμυρές γεύσεις" στη διεύθυνση polyfreelance.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Επανερχομαι μετά από καιρό, για να γράψω πως και τα μπουτάκια στα γεννέθλια του γιού έγιναν ανάρπαστα αλλά και τα φιλέτα κοτόπουλου που έκανα το Σάββατο έγιναν πάρα πολύ νόστιμα, κάνοντας μικρές προσαρμογές σε ποσότητες υλικών. Αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε τον συνδυασμό των υλικών σε μαγείρεμα κοτόπουλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή