For English, scroll down
Ρολάκια σας έχω σήμερα. Με υλικά που θυμίζουν φθινόπωρο, πολύ πλούσια σε υλικά και πολύ λαχταριστά. Να ξεφύγουμε λίγο και από τα αγαπημένα ρολάκια κανέλας που βλέπω παντού αυτή την εποχή.
Τη συνταγή την έχω από ένα βιβλίο με γερμανικές συνταγές και το πρώτο πράγμα που μου έκανε εντύπωση είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται τη ζύμη. Τα υλικά τα προσάρμοσα λίγο στις δικές μας ελληνικές γεύσεις, πολύ λίγο όμως, η συνταγή από μόνη της ήταν πεντανόστιμη.
Ρολά Με Σταφίδες Και Καρύδια
Ρολά με σταφίδες και καρύδια, πολύ λαχταριστά και πλούσια σε υλικά, που θυμίζουν φθινόπωρο.
Μερίδες: 14-16
Συστατικά:
για τη ζύμη
- 220 γρ αλεύρι
- 120 γρ βούτυρο
- 2 κ. σ. λάδι
- 1 αυγό
- 3 κ. σ. ζάχαρη
- 1/4 κ. γλ. αλάτι
- 1 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 10 γρ ξηρή μαγιά
- 2 κ. σ. χλιαρό γάλα
για τη γέμιση
- 150 γρ καρύδια τριμμένα
- 100 γρ μαύρες σταφίδες
- 50 γρ βούτυρο λιωμένο
- 3 κ. σ. ζάχαρη
για την επικάλυψη
- 2 κ. σ. γάλα
- 150 γρ άχνη ζάχαρη
- 4 κ. σ. όποιο λικέρ σας αρέσει ή κονιάκ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
- Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε το χλιαρό γάλα με μια κουταλιά από τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη για 5 λεπτά
- Χτυπάμε το αλεύρι, το αλάτι, το αυγό, το βούτυρο, το λάδι και τη μαγιά μέχρι να γίνει το μείγμα μια μπάλα.
- Βάζουμε σε ένα μπολ κρύο νερό και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Την αφήνουμε μέχρι να ανέβει η ζύμη στην επιφάνεια (Σε εμένα πήρε περίπου μια ώρα)
- Αφού ανέβει στην επιφάνεια την αφήνουμε πέντε λεπτά ακόμα στο νερό και μετά τη βγάζουμε και τη βάζουμε πάλι στο μίξερ.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάμε λίγο ακόμα να ενσωματωθούν στη ζύμη.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της γέμισης.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε σε φύλλο τη ζύμη και απλώνουμε τη γέμιση.
- Τυλίγουμε σε ρολό, κόβουμε σε φέτες 3 εκ. περίπου και τα τοποθετούμε σε μια στρογγυλή φόρμα που ανοίγει.
- Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για μισή με μια ώρα.
- Ψήνουμε στους 170 β για μισή ώρα. Ανακατεύουμε την άχνη με το λικέρ και αλείφουμε τα ρολά όσο είναι ζεστά.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αντί για καρύδια μπορείτε να βάλετε όποιον ξηρό καρπό θέλετε, η συνταγή είχε φουντούκια.
Το λικέρ για το γλάσο καλύτερα να είναι χωρίς πολύ χρώμα για να γίνει σχεδόν λευκό. Αν έχετε παιδιά μπορείτε να το κάνετε και με γάλα ή χυμό πορτοκαλιού
Today's recipe will be rolls, very yummy and very rich in ingredients, that remind us of Fall.
These will be different from the beloved classic cinnamon rolls that I mostly see around this time of year.
The original rolls are from a German recipe book. What caught my eye is the way the dough was made. I slightly tweaked the ingredients to our Greek taste but, even the original recipe was delicious.
Raisin-Walnut Rolls
Very yummy and rich in ingredients, these raisin-walnut rolls remind us of Fall.
Yield:14-16
INGREDIENTS:
for the dough
- 7 1/3 oz flour
- 4 oz butter
- 2 Tbsp oil
- 1 egg
- 3 Tbsp sugar
- 1/4 tsp salt
- 1 tsp vanilla
- 1/3 oz dry yeast
- 2 Tbsp lukewarm water
for the filling
- 5 oz walnuts, ground
- 3 1/3 oz black raisins
- 1 2/3 oz butter, melted
- 3 Tbsp sugar
for the glaze
. 2 Tbsp milk
. 5 oz icing sugar
. 4 Tbsp of your preferred liqueur
INSTRUCTIONS:
- In a small bowl, stir warm milk, 1 Tbsp sugar and the yeast, Set aside for 5 min.
- Using a mixer, beat flour, salt, egg, butter, oil and yeast mixture, until they form a ball.
- Place ball of dough in a bowl of cold water and let sit until it rises to the surface. (It took me about an hour).
- Once the dough rises, let it sit 5 more min in the cold water, then transfer it back to the mixer bowl.
- Add vanilla and remaining sugar and beat, until incorporated.
- In another bowl, combine all filling ingredients.
- Roll out dough on a floured surface and spread with filling.
- Roll rough and cut into 1 1/5 inch slices (approximately), then place in a round springform pan.
- Cover with a towel and let sit at room temperature for 30 min to 1 hour.
- Bake at 340C for 30 min. Prepare glaze and brush rolls, while still hot.
NOTES
You can use the nuts of your choice. The original recipe was made with hazelnuts.
It is best to use a light coloured liqueur in the glaze, so that it stays white. If the rolls are meant to be consumed by children, milk or orange juice may be used instead.

0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου