Greetings,heat wave suffering friends!!! (LOL)Today I would like to honor our fellow blogger Maria Verivakis from Organically Cooked and to thank her for the cookbook that she sent me, titled "Cretan Cookery". I had a hard time choosing a recipe to post because they were simply all amazing! I decided to make this Semolina Halva just because it's always been one of my most favorite Greek desserts AND one I learnt how to make from a very young age. Starting with the ingredients, I'll just copy the recipe for you..
1 cup semolina
1/2 cup oil
100 gr (3 1/3 oz) blanched almonds
cinnamon
For the syrup
1 1/2 cups sugar
2 1/2 cups of water
Zest of a lemon
Heat the oil in a pan and add the semolina. Mix well untl the semolina begins to roast and take on a dark brown color. In another pan, boil the water with the sugar, stirring it for about 5 minutes until the sugar has dissolved and then add the lemon zest. When the syrup is ready add it slowly to the pan containing the halva, and let it boil for a little while until the semolina has absorbed it. At the same time add the almonds. Remove pan from heating element, cover the halva with a clean tea towel and let it cool. Serve dusted with the cinnamon. Have a great week everyone!!
Καλημέρα θερμόπληκτοι φίλοι!!!(LOL) Σήμερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τη φίλη μπλόγκερ Μαρία Βερυβάκη με το αγαπημένο μπλογκ Organically Cooked για το βιβλίο που μου έστειλε. Είναι αφιερωμένο στην κρητική κουζίνα και έχει τίτλο "Cretan Cookery". Δυσκολεύτηκα πολύ να διαλέξω μια συνταγή να γράψω γιατί ήταν πραγματικά όλες εξαίσιες. Αποφάσισα να φτιάξω τον σιμιγδαλένιο χαλβά γιατί είναι από τα πιο αγαπημένα μου ελληνικά γλυκά και γιατί είναι αυτό που έμαθα να φτιάχνω από πολύ μικρή ηλικία.
χρειαζόμαστε
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
1/2 φλιτζάνι λάδι
100γρ αμύγδαλα ασπρισμένα
κανέλα
για το σιρόπι
1 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια νερό
ξύσμα λεμονιού
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε μέχρι το σιμιγδάλι να πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα. Σε άλλη κατσαρόλα βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη ανακατεύοντας για 5 λεπτά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Όταν το σιρόπι είναι έτοιμο, το προσθέτουμε σιγά σιγά στο σιμιγδάλι και το αφήνουμε να βράσει για λίγο μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, καλύπτουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει. Το σερβίρουμε με τριμμένη κανέλα.
Καλή εβδομάδα σε όλους!
Λατρεμένος ο χαλβάς!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕφη
Μμμμμμμμμμμ... και σε ποιον δεν αρέσει...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή εβδομάδα κορίτσια
This is a new dish for me. It looks beautiful.
ΑπάντησηΔιαγραφήKι έχω καιρό να φτάξω ένα χαλβαδάκι, που αρέσει σε όλους μας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια!!
I would love to try this scrumptious dessert! It is so different - in a good way - from the ones I am used to.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιαχρονική αξία, πολυαγαπημένη γεύση!! Σοφότατη η επιλογή σου χαρά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΛαχταριστός ο χαλβάς σου!!θα τον τιμήσω δεόντως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά
Never had Semolina Halva...the closest to a halva I tasted was the halva in the refrigerated section at the supermarket. Your dessert is so unique and delicious, would love to try it:DDD
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπέροχο γλυκό, τόσο απλό και τόσο νόστιμο!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραία επιλογή! Και επιπλέον μου αρέσει που δεν έχει πολύ λάδι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλάκια
Ο ΧΑΛΒΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΓΛΥΚΟ!!!!! ΕΓΩ ΤΟΝ ΠΡΟΤΙΜΩ ΜΕ ΠΑΓΩΤΟ ΒΑΝΙΛΙΑ!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦΙΛΑΚΙΑ!!!
Αχ ησουν από τις τυχερές κι εσύ; Δεν είναι πολύ ωραίο βιβλάράκι; Και το χαλβάς από τα αγαπημένα μου!
ΑπάντησηΔιαγραφήhalva is a timeless dish, eaten throughout the ages in greece - you couldnt have made a better choice!
ΑπάντησηΔιαγραφήI love semolina halwa, I never realized it was eaten outside of the Indian culture though. We use cardamom instead of cinnamon...and its one of my favorites :)
ΑπάντησηΔιαγραφήMmmmm I love halvas. The last time I made it was when I was staying with some relatives in Tripoli... delicious!
ΑπάντησηΔιαγραφήwow this looks really interesting, i have never tried a dessert like it.
ΑπάντησηΔιαγραφή