Babka Με Σοκολάτα / Chocolate Babka

 
 
 
For English, scroll down
 
Πριν αρκετό καιρό ένα από τα πολυταξιδεμένα της Χαράς,  μας είχε φέρει από το Ισραήλ Babka. 
Φυσικά ήταν για μένα μια αποκάλυψη. Δεν είχα φάει ποτέ μου κάτι τόσο νόστιμο, ζουμερό και σοκολατένιο. Δεν είναι κέικ, δεν είναι τσουρέκι, η ζύμη του μοιάζει με μπριός και γεμάτο με σοκολάτα είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί. Φυσικά μου έμεινε αξέχαστο. 


 
Ήθελα τόσο καιρό να το φτιάξω, όμως διάφορα γεγονότα με εμπόδιζαν. Δεν είναι δύσκολο αλλά πώς να το κάνουμε, θέλει το χρόνο του και την ηρεμία του. 
Τελικά, όπως είναι τα πράγματα, συνειδητοποίησα πως ούτε χρόνο ούτε ηρεμία θα έχω ποτέ, οπότε αποφάσισα να το δοκιμάσω. Εννοείται πως έχω δοκιμάσει μερικές φορές και διάφορες συνταγές. Κατέληξα σε αυτή γιατί μου φάνηκε πως είναι πιο κοντά στο αξέχαστο babka που έχω φάει.
Κάποια φορά θα βάλω και τριμμένο καρύδι ή φουντούκι στη γέμιση αλλά αυτή τη φορά προτίμησα να μείνω πιο κοντά σε αυτό που εγώ θεωρώ κλασσικό.



Babka Με Σοκολάτα

Print Friendly and PDF
'Ενα νόστιμο και ζουμερό επιδόρπιο σαν μπριός, με πλούσια σοκολατένια γέμιση.
Μερίδες:2 ρολά
Συστατικά:
για τη ζύμη

  • 540 γρ αλεύρι γοχ
  • 100 γρ ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά 8 γρ
  • 4 αυγά
  • 115 ml γάλα
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • 140 γρ βούτυρο

για τη γέμιση

  • 110 γρ βούτυρο
  • 120 ml κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ κουβερτούρα
  • 90 γρ άχνη ζάχαρη
  • 30 γρ κακάο

για το σιρόπι

  • 60 γρ ζάχαρη
  • 80 ml νερό
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1. Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά. Ανακατεύουμε.
  2. Σε ένα μικρό μπολάκι χτυπάμε ελαφρά τα αυγά και το γάλα, τα ρίχνουμε στο μπολ του μίξερ και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για δυο λεπτά να ενσωματωθούν τα υλικά.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο μια μια κουταλιά τη φορά, περιμένοντας να ενσωματωθεί και μετά προσθέτουμε το επόμενο.
  4. Συνεχίζουμε το χτύπημα για δέκα λεπτά μέχρι να γίνει μια όμορφη, ελαστική ζύμη.
  5. Λαδώνουμε με τα χέρια μας ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη μας μέσα. Τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για όλο το βράδυ ή τουλάχιστον για 8 ώρες.
  6. Δυο ώρες πριν να είναι έτοιμο για ψήσιμο ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα με το βούτυρο μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
  7. Ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την άχνη και το κακάο. Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε να κρυώσει και να πήξει ελαφρά ώστε να μπορούμε να το απλώσουμε καλύτερα. 
  8. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη και μέχρι να φτιάξουμε το ένα, βάζουμε το άλλο στο ψυγείο. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ένα ορθογώνιο 30Χ40 εκ περίπου και απλώνουμε τη μισή γέμιση. Κάνουμε ρολό από τη στενή πλευρά. 
  9. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη στα δύο οριζόντια, στρίβουμε τα δύο μέρη σαν κοτσίδα, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω και το βάζουμε σε μακρόστενη φόρμα που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
  10. Κάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη. Σκεπάζουμε τις φόρμες και τις αφήνουμε να φουσκώσουν για 2 ώρες περίπου.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 30 λεπτά περίπου.
  12. Όσο ψήνουμε τα babka ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε το νερό με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει η ζάχαρη τελείως. 
  13. Αμέσως μόλις βγουν τα babka μας τα αλείφουμε με το σιρόπι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
 Τα υλικά για τη ζύμη μας πρέπει να είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου.

Αν δούμε ότι η η γέμισή μας δεν προλαβαίνει να πήξει, τη βάζουμε στο ψυγείο. Πρέπει να προσέξουμε να μην πήξει πολύ για να απλώνεται, αλλά ούτε να είναι αραιή για να μη μας τρέχει. 

Όσο πιο σφιχτά τυλίξουμε το ρολό τόσο πιο πολλές θα είναι οι στρώσεις σοκολάτας που θα βγούνε.

Αφού κρυώσει εντελώς μπορούμε να το καταψύξουμε, ολόκληρο ή σε φέτες. Το τυλίγουμε με μεμβράνη και αλουμινόχαρτο και όταν θέλουμε να το βγάλουμε, το αφήνουμε να ξεπαγώσει 2-3 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή όλο το βράδυ στο ψυγείο.
 
 

A while ago, one of Hara's sons brought us Babka from his trip to Israel. Naturally, that was a whole new experience for me! I had never had anything so tasty, moist and chocolatey.
It is neither a cake or an Easter bread, its dough reminds me of a brioche and the amount of chocolate in it makes it really irresistible. It was only normal I couldn't get it off my mind.
 
 
I have wanted to make it for such a long time but one thing led to another and I never did. It is not difficult to make, it just needs its time, without other distractions.
I finally thought about it and decided to make it, because the way things are, I will neither have the time nor be free from distractions any time soon.
Of course I have tried making several recipes but this is the one I decided is the closest to the one I had initially tasted.
Some other time I will also add ground walnuts or hazelnuts to the filling, this time around I decided to stick to the recipe I consider classic.
 



Chocolate Babka

Print Friendly and PDF
A tasty, moist, brioche-like dessert with a rich chocolate filling.
Yield: 2 Babkas
INGREDIENTS:
for the dough
  • 18 oz all purpose flour
  • 3 1/3 oz sugar
  • 1 envelope dry yeast (2 2/3 oz)
  • 4 eggs
  • 4 oz milk
  • 1 tsp salt
  • 4 2/3 oz butter

for the filling
  • 3 2/3 oz butter
  • 4 oz whipping cream
  • 6 2/3 oz baking chocolate
  • 3 οz icing sugar
  • 1 oz cocoa

for the syrup
  • 2 oz sugar
  • 2 2/3 oz water
INSTRUCTIONS:
  1. In a mixer bowl, turn flour, sugar, salt and yeast. Stir.
  2. In a small bowl, whisk eggs and milk lightly, then add to dry ingredients and beat with mixer on low speed for two min, until well incorporated.
  3. Add butter, a spoonful at a time, while beating, waiting for each spoonful to be incorporated before adding the next one.
  4. Continue beating for 10 min, until a pliable dough forms.
  5. Transfer dough to a greased bowl. Cover with sheer plastic wrap and refrigerate overnight or for at least 8 hours.
  6. Two hours prior to baking, prepare filling. Turn cream and butter in a small pot and heat until butter is melted. 
  7. Add chocolate and continue stirring until it melts. Remove pot from element, add icing sugar and cocoa. Stir well and let cool and thicken a bit so that it can be spread  better.
  8. Divide dough in two and refrigerate one part while preparing the other. Roll dough out in a12X16 in. rectangle and spread half of the filling. Start rolling the dough from the narrow side.
  9. Using a sharp knife, cut dough horizontally in two pieces, twist them together like a tress, cut side facing up. Place in a rectangular, parchment paper covered baking pan
  10. Repeat with remaining dough. Cover baking pans and allow dough to rise for about 2 hours.
  11. Bake in a preheated oven, at 350F, for about 30 min.
  12. While Babkas are being baked, prepare syrup. In a small pot, heat water and sugar until sugar dissolves completely.
  13. Once Babkas are out of the oven, brush with syrup. Allow to cool and serve.

NOTES
All ingredients for dough need to be at room temperature.

If the filling doesn't thicken we can refrigerate it until it does. We don't want it too thick so that it can be spreadable, we don't want it runny either for the same reason.

The tighter we roll the Babka, the more chocolate layers we will have,

When completely cool, we can freeze the Babka whole or sliced. Wrap with clear plastic wrap, then aluminum foil before freezing.. When ready to thaw, allow it to stay for 2-3 hours at room temperature, or in the fridge overnight.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου