For English, scroll down
Υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου ψωμιού και ιδιαίτερα του σπιτικού; Από τότε που ξεκίνησα να κάνω σπιτικά ψωμάκια δεν έχω σταματήσει να ψήνω.
Αυτό το ψωμί το έχω φτιάξει και το έχω ξαναφτιάξει και με το μίξερ και με τον αρτοπαρασκευαστή αλλά ποτέ δεν είχα καταφέρει να το φωτογραφίσω.
Και τώρα δηλαδή, με τον περιορισμένο μου χρόνο, αναγκάστηκα να το κόψω χωρίς να κρυώσει τελείως, φαίνεται και στις φωτογραφίες νομίζω, αλλά αυτό καθόλου δεν μας εμπόδισε να το γευτούμε και να το χαρούμε όπως του πρέπει.
Ψήστε ψωμί, ζυμώστε, δε φαντάζεστε τι ψυχοθεραπεία που είναι! Αφού το κάνω εγώ που δεν είμαι και καμία αυθεντία στα ψωμιά, δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα 😜
Ψωμί Με Ελιές Και Ηλιόσπορους
Εύκολο σπιτικό ψωμί με ελιές και ηλιόσπορους.
Μερίδες: 1 καρβέλι
Συστατικά:
- 300 γρ αλεύρι για ψωμί
- 200 γρ αλεύρι ολικής
- 8 γρ ξερή μαγιά
- 1 1/2 φλ. χλιαρό νερό
- 1 κ. γλ. ζάχαρη
- 1 1/2 κ.γλ αλάτι
- 2 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ ελιές κομμένες σε ροδέλες
- 3 κ. σ. ηλιόσπορο και επιπλέον για το πασπάλισμα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
- Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε 1/2 φλ. χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, 2 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε στην άκρη για ένα τεταρτάκι περίπου.
- Βάζουμε στο μπολ του μίξερ ή σε μια λεκάνη τα δυο αλεύρια και ρίχνουμε το λάδι, το αλάτι και το μείγμα με τη μαγιά. Τα ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά το υπόλοιπο νερό μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για δυο ώρες τουλάχιστον ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προσθέτουμε τις ελιές και τους ηλιόσπορους, διπλώνουμε τη ζύμη μας ελαφρά μέχρι να ενσωματωθούν και πλάθουμε το καρβέλι μας. Το αφήνουμε σκεπασμένο με μια πετσέτα για μια ώρα ακόμη ή μέχρι να φουσκώσει.
- Το ραντίζουμε με νερό, το πασπαλίζουμε με ηλιόσπορους και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170β στον αέρα για 40-45 λεπτά περίπου.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Για να δούμε αν έχει γίνει το ψωμί το χτυπάμε με τα δάχτυλά μας στη βάση
του ψωμιού. Αν ακούγεται ένας κούφιος ήχος είναι έτοιμο. Αν έχετε αρτοπαρασκευαστή, βάζετε όλα τα υλικά εκτός από τις ελιές και τους ηλιόσπορους μαζί στον κάδο, πρώτα τα υγρά, και το βάζετε στο πρόγραμμα της ζύμης. Αφού τελειώσει προσθέτετε τις ελιές και τους ηλιόσπορους και συνεχίζετε τη διαδικασία όπως όταν το κάνουμε στο χέρι.
There is nothing better than the aroma of fresh, home baked bread!
Ever since I started baking bread, I haven't been able to stop.
Ever since I started baking bread, I haven't been able to stop.
I have made this bread over and over again, both with a mixer and a bread maker, but I have never had the opportunity to take pictures.
Even today, in my limited time, I had to slice it and take pictures before it had cooled off. It shows I think in some of the pictures, but that was not a deterrent from tasting and enjoying it to the fullest.
Bake bread, knead, it is an amazing form of psychotherapy! If I can do it, not being a bread expert, you have nothing to fear😜
Olive And Sunflower Seed Bread
Easy home baked bread with olives and sunflower seed.
Yield: 1 loaf
INGREDIENTS:
- 10 oz bread flour
- 6 2/3 oz whole wheat flour
- 3 oz dry yeast
- 1 1/2 cups lukewarm water
- 1 tsp sugar
- 1 1/2 tsps salt
- 2 Tbsps olive oil
- 1/2 cup olives, sliced
- 3 Tbsps sunflower seed plus extra for topping
INSTRUCTIONS:
- In a small bowl, add 1/2 cup lukewarm water, yeast, sugar, 2 Tbsps flour and stir to blend. Cover and set aside for about 15 min.
- Turn both the bread and the whole wheat flour in a large bowl and add olive oil, salt and yeast mixture. Start kneading and gradually adding remaining water, until dough is very pliable but doesn't stick to the hands. If necessary, you can add more flour.
- Cover dough with a towel and leave in a warm place for about 2 hours or until it doubles in volume.
- Add olives and sunflower seed, fold dough gently to incorporate them and shape loaf. Cover with a towel and let loaf rise for 1 more hour.
- Sprinkle loaf with water, top with sunflower seed and bake in a preheated oven, at 325F, on air setting, for 40-45 min.
NOTES
In order to test whether loaf is ready, tap bottom with your fingers. If it makes a hollow sound, it is ready.
If using a bread maker, add all ingredients but olives and sunflower seed into the bread pan, adding liquids first, then press on dough setting. Once it is done, turn in olives and sunflower seed and proceed as by hand.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου