Κέικ Με Μήλα / Apple Cake


For English, scroll down

Καλό γιορτινό μήνα φίλοι μας 🎄 Ναι εντάξει, θα αρχίσουμε και τα γιορτινά. Θα πρέπει όμως πρώτα να βάλουμε αυτό το κέικ που περιμένει παραπονεμένο τη σειρά του εδώ και και καιρό.


Άλλο ένα κέικ με μήλα θα πείτε, σιγά το πράγμα. Δεν είναι έτσι όμως. Το συγκεκριμένο κέικ δεν είναι άλλο ένα μήλο κέικ, η υφή είναι πιο "σφικτή " από ένα κανονικό κέικ και η γεύση φυσικά είναι διαφορετική. Φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη δηλαδή και τη γεμίζουμε με μήλα. Τώρα που το σκέφτομαι είναι σαν shortcake, αλλά και δεν είναι...τι να πω, σταματάω εδώ την προσπάθεια να το περιγράψω 😊

Δε θα πω ψέματα, δεν είναι πολύ εύκολο. Όχι πως είναι τίποτα δύσκολο δηλαδή αλλά θέλει το χρόνο του, την προετοιμασία του και το "κανάκεμα" του για να γίνει λαχταριστό.


Κέικ Με Μήλα

Print Friendly and PDF
Ένα διαφορετικό κέικ μήλου, από μαλακή ζύμη γεμιστή με μήλα.
Συστατικά:
για τη ζύμη
    • 200 γρ τυρί mascarpone
    • 50 γρ ζάχαρη
    • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
    • 180 ml σπορέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
    • 75 ml γάλα
    • 2 αυγά
    • 500 γρ αλεύρι γοχ
    • 20 γρ baking powder
    για τη γέμιση
    • 200 γρ marzipan (γλύκισμα από αμύγδαλο-αμυγδαλόπαστα)
    • 600 γρ ξινόμηλα
    • 150 ml χυμό πορτοκάλι
    • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
    • 2 κ.σ. ζάχαρη
    • 1/2 κ. γλ. κανέλα 
    • 50 γρ σταφίδες
    • 1 κ. σ. corn flour
    για τη διακόσμηση
    • 150 γρ άχνη ζάχαρη
    • 3-4 κ. σ. χυμό πορτοκαλιού
    • κοπανισμενοι ξηροί καρποί
     
    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
    1. Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. 
    2. Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 100 ml από το χυμό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τις σταφίδες και τα βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, με κλειστό καπάκι μέχρι να μαλακώσουν για 10 λεπτά περίπου.
    3. Ανακατεύουμε το corn flour με τον υπόλοιπο χυμό και το ρίχνουμε στα μήλα. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει.
    4. Χτυπάμε το μασκαρπόνε με τη ζάχαρη, το λάδι, τα αυγά και το γάλα.
    5. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το baking powder το ρίχνουμε στο μείγμα και ζυμώνουμε. 
    6. Τρίβουμε την αμυγδαλόπαστα και ζυμώνουμε λίγο ακόμη. Η ζύμη είναι μαλακή και κολλάει ελαφρά.
    7. Τη σκεπάζουμε και τη βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον.
    8. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια σε μέγεθος 30 Χ 45 περίπου. Απλώνουμε τα μήλα αφήνοντας από γύρω γύρω ένα εκατοστό κενό
    9. Τυλίγουμε τη ζύμη και την γυρίζουμε να σχηματιστεί ένα στεφάνι. Με προσοχή την στρώνουμε σε μια βουτυρωμένη φόρμα για κέικ.
    10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 50 λεπτά περίπου.
    11. Το αφήνουμε να κρυώσει και απλώνουμε το γλάσο που έχουμε φτιάξει με την άχνη και το χυμό. Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς.
    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
    Τα μήλα πρέπει να έχουν κρυώσει τελείως όταν θα τα απλώσουμε στη ζύμη για να μη μαλακώσει και δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε.


    Yes, we will eventually start posting holiday recipes! In the meantime though, we need to post this cake that has waited for its turn for quite a while.


    Just another apple cake, you'll say, what's so special about it? Well, this particular cake is not like the others, it has a different texture, more dense, and the taste is also different. We make a soft dough and wrap it around an apple filling. I think it might be like a shortcake, then again, it might not...I will just stop here, no more effort to describe it 😊

    I won't lie, it is not that easy to make. It is not very difficult either, it just takes time and some preparation to make it delicious.


    Apple Cake

    Print Friendly and PDF
    A different apple cake, a soft dough wrapped around an apple filling.
    INGREDIENTS:
    for the dough
    • 6 2/3 oz mascarpone cheese
    • 1 2/3 oz sugar 
    • rind from one orange
    • 6 oz vegetable oil or light olive oil
    • 2 1/2 oz milk
    • 2 eggs
    • 1 lb 1 oz AP flour
    • 2/3 oz baking powder
    • for the filling
    • 6 2/3 oz marzipan
    • 10 oz sour apples
    • 5 oz orange juice
    • rind from one orange
    • 2 Tbsps sugar
    • 1/2 tsp cinnamon
    • 1 2/3 oz raisins
    • 1 Tbsp corn flour
    • for the topping
    • 5 oz icing sugar
    • 3-4 Tbsps orange juice
    • mixed nuts, coarsely chopped
    INSTRUCTIONS:
    1. Peel and cube apples.
    2. Turn apples in a pot, with 3 1/3 oz of orange juice, sugar, cinnamon and raisins, and bring to a boil covered, over medium heat, for 10 min or until soft.
    3. Dilute corn flour in remaining juice and add to apples. Stir and let come to a boil. Turn in orange rind and remove from heat. Let cool.
    4. Whip mascarpone with sugar, oil, eggs and milk.
    5. Blend flour and baking powder in a bowl, add to mixture and knead.
    6. Crumble marzipan in the dough and knead again. Dough will be soft and sticky.
    7. Cover and refrigerate for at least 30 min.
    8. Roll out dough on floured surface to 12X18 in, approximately. Spread apples over dough, allowing 1/2 in. around dough.
    9. Roll dough and join ends to make a wreath. Carefully transfer to greased cake pan.
    10. Bake in a preheated oven, at 350F, for about 50 min.
    11. Allow to cool and glaze with prepared glaze (icing sugar and orange juice), sprinkle with nuts. 

    NOTES
    Allow apples to cool completely, because if dough becomes too soft and sticky, we won't be able to work with it.

    6 σχόλια:

    1. Συνδυασμός απο αρωματα πορτοκαλιού και μήλου!
      Τρομερό και λαχταριστό.
      Καλό μηνα!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Σε ευχαριστώ πολύ Αριάδνη. Είναι πολύ ωραίο πραγματικά.

        Διαγραφή
    2. Wow, υπερπαραγωγή αυτό το κέικ! Πολύ πλούσια η ζύμη του αλλά και η γέμιση, εμένα μου φαίνεται πολύ γιορτινό πάντως :) Καλό μήνα!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Τώρα που το ξαναβλέπω, δίκιο μου φαίνεται ότι έχεις Εφη μου. Τι καλύτερο από ένα κομμάτι για τον γιορτινό καφέ μας!

        Διαγραφή
    3. Λίγο δύσκολο αλλά φαίνεται τέλειο!
      Θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω!!
      Καλή συνέχεια!!
      Καλό μήνα!!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Αν το δοκιμάσεις ελπίζω να σου αρέσει Μάχη μου. Εμάς μας άρεσε πολύ!

        Διαγραφή