Τουρσί Λαχανικών / Pickled Vegetables



For English, scroll down

Το σημερινό μας ορεκτικό ήταν προορισμένο για την Καθαρή Δευτέρα που μας πέρασε αλλά καθυστέρησε λιγάκι.  Παραμένει όμως επίκαιρο για όλη τη διάρκεια της Σαρακοστής, να μη σας πω και για όλο το χρόνο. Το τουρσί λαχανικών είναι αγαπημένο όλων μας, έχει θέση στα νηστίσιμα τραπέζια μας και όχι μόνο.
Μπορούμε να το προσφέρουμε σαν ορεκτικό αλλά και σαν συνοδευτικό με τα φαγητά μας.


Τουρσί Λαχανικών

Print Friendly and PDF
Πικάντικο, αγαπημένο ορεκτικό για τα νηστίσιμα τραπέζια μας και όχι μόνο.
Μερίδες:2 βάζα των 500ml και 1 βάζο των 250ml
Συστατικά:

  • 400 γρ κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια
  • 150 γρ καρότο σε φετάκια
  • 100 γρ μικρά κρεμμυδάκια στιφάδου καθαρισμένα
  • 200 γρ σελινόριζα καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 2 πιπεριές κομμένες σε κομμάτια
  • 100 γρ χοντροκομμένο λάχανο
  • 150 γρ χοντρό αλάτι
  • 250 ml λευκό ξύδι
  • 250-300 ml νερό
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 2 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 1/2 κ.γ μπούκοβο γλυκό
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1. Καθαρίζουμε τα λαχανικά, τα πλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά.
  2. Τα πασπαλίζουμε με το χοντρό αλάτι, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε για 12 ώρες ή όλη τη νύχτα.
  3. Την επομένη ξεπλένουμε τα λαχανικά με μπόλικο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. 
  4. Βάζουμε τα λαχανικά σε αποστειρωμένα βάζα
  5. Ζεσταίνουμε το νερό με το ξύδι και ανακατεύουμε το αλάτι και τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
  6. Ρίχνουμε το υγρό στα βάζα με τα λαχανικά να τα σκεπάζει τελείως.
  7. Τα διατηρούμε σε δροσερό μέρος ή καλύτερα στη συντήρηση του ψυγείου για 20-μέρες περίπου.
  8. Τα ανοίγουμε και απολαμβάνουμε το τουρσί μας.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αν δε σας αρέσουν τα λαχανικά τραγανά όπως αρέσουν σε εμάς, μπορείτε να τα βράσετε στο νερό με το ξύδι για 2-3 λεπτά και μετά να τα βάλετε στα βάζα.

Για να αποστειρώσω τα βάζα, τα βάζω πλυμένα στο φούρνο, στον αέρα, στους 150β για 15 λεπτά.


At home, we all love these pickled vegetables. They are usually served during the period of Lent.
We usually serve it though throughout the year, either as an appetizer or as a side dish.


Pickled Vegetables

Print Friendly and PDF
A spicy, favorite appetizer.
Yield: 2 16 oz jars and 1 8 oz jar
INGREDIENTS:

  • 13 oz cauliflower florets
  • 5 oz carrot coins
  • 3 1/3 oz pearl onions, peeled
  • 6 2/3 oz celery root, peeled and chopped
  • 2 peppers, chopped
  • 3 1/3 oz cabbage, coarsely chopped
  • 5 oz coarse salt
  • 8 oz white vinegar
  • 8-10 oz water
  • 1 Tbsp salt
  • 2 tsps sugar
  • 1 1/2 tsps sweet red pepper flakes
INSTRUCTIONS:
  1. Peel and rinse vegetables, let drain.
  2. Sprinkle with coarse salt, place in a colander, cover with a towel and leave overnight or for 12 hours.
  3. Rinse vegetables thoroughly and let drain.
  4. Transfer to sterilized jars.
  5. Heat water with vinegar, add sugar and salt and stir until completely dissolved.
  6. Pour water solution in jars, making sure vegetables are fully immersed.
  7. Keep in a cool place or even better refrigerate, for about 20 days.
  8. Open jars and enjoy.

NOTES
If you don't like the vegetables to be crunchy, as we do, you can boil them for 2-3 min in the water and vinegar, then transfer them to the jars.

In order to sterilize jars, wash them and leave in a preheated oven, at 300F, for 15 min.


4 σχόλια:

  1. Το φτιάχνω αλλά δεν το τρώμε. Έτσι τα χαρίζω ή πάνε στα bazzar.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ Ξανθή αν δω και μου μένει καιρό το τρίβω στο multi και το βάζω σε σάλτσα για μακαρόνια.

      Διαγραφή
  2. Θυμάμαι η γιαγιά μου είχε ολόκληρα πήλινα με τουρσί στο πλυσταριό της. Τι μου θύμησες! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπημένο ορεκτικό για όσους το τρώνε Κατερίνα μου. Φιλάκια!

      Διαγραφή