For English, scroll down
Σκέφτομαι καμιά φορά ότι το αχλάδι είναι λίγο αδικημένο από τα φρούτα του χειμώνα. Νομίζω ότι δεν έχει τη θέση που του ταιριάζει, στο σπίτι μας τουλάχιστον. Θέλω να πω...ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα, το πορτοκάλι έχει βιταμίνη C, το καημένο το αχλάδι τόσο νόστιμο και περνάει κάποιες φορές απαρατήρητο (σε εμάς τουλάχιστον, το ξαναλέω).
Όχι πως δεν έχω κάνει γλυκά με αχλάδι και είναι πράγματι νοστιμότατα, αλλά πως να το πω, δεν είναι πολλές οι φορές που μου μένουν αχλάδια και πριν χαλάσουν πρέπει κάτι να τα κάνω γιατί πολύ απλά ....δεν έχω αχλάδια :)
Όποτε όμως συμβαίνει αυτό κάνω νοστιμιές. Από τα πιο αγαπημένα μας η τάρτα με αχλάδια και σοκολάτα και τώρα αυτό. Νόστιμο μυρωδάτο κεκάκι με καραμελένια κρέμα και καραμελωμένο αχλάδι που σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σας.
Cupcakes Mε Aχλάδι
Νόστιμο μυρωδάτο κεκάκι με αχλάδι και υπέροχη καραμελένια κρέμα.
Μερίδες:12
Συστατικά:
για τα cupcakes
- 1 αχλάδι
- 110 γρ βούτυρο μαλακό
- 150 γρ ζάχαρη
- 2 αυγά
- 200 γρ αλεύρι
- 100 γρ γιαούρτι
- 1 1/2 κ.γ. baking powder
- 1/4 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. υγρό άρωμα καραμέλας ή βανίλιας για την επικάλυψη
- 80 γρ βούτυρο
- 120 γρ. μαύρη ζάχαρη
- 50 ml γάλα
- 1/4 κ.γ. υγρό άρωμα καραμέλας ή βανίλιας
- 150 γρ άχνη ζάχαρη
- 1 αχλάδι σε λεπτές φέτες
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. βούτυρο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking powder και το αλάτι.
- Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το αχλάδι. Το ανακατεύουμε με μια κουταλιά από το αλεύρι.
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι εναλλάξ με το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε και το ψιλοκομμένο αχλάδι και ανακατεύουμε.
- Στρώνουμε τις χάρτινες θηκούλες στο μαφινοταψί και γεμίζουμε τα 3/4 με το μείγμα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 20-25 λεπτά.
- Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε τη μαύρη ζάχαρη, το γάλα και το άρωμα. Τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν μια κρέμα. Αφήνουμε να κρυώσει.
- Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, τη χτυπάμε με το μίξερ και ρίχνουμε σιγά σιγά την άχνη συνεχίζοντας το χτύπημα. Βάζουμε το γλάσο στο ψυγείο να κρυώσει.
- Ζεσταίνουμε τη μια κουταλιά βούτυρο με τη 1 κουταλιά ζάχαρη, ρίχνουμε και τις φέτες του αχλαδιού και τα αφήνουμε όλα μαζί να καραμελώσουν.
- Στολίζουμε τα κεκάκια με το γλάσο και τα καραμελωμένα αχλάδια.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Η σάλτσα με το καραμελωμένο αχλάδι δεν είναι απαραίτητη, η κρέμα από μόνη της είναι αρκετή, αν θέλετε μπορείτε να την παραλείψετε.
Η άχνη ζάχαρη στην κρέμα είναι στο περίπου, εμένα δε μου αρέσει πολύ και γι αυτό βάζω όσο γίνεται λιγότερο. Αν δε σας βγαίνει η κρέμα όσο παχιά θέλετε βάζετε παραπάνω.
Η άχνη ζάχαρη στην κρέμα είναι στο περίπου, εμένα δε μου αρέσει πολύ και γι αυτό βάζω όσο γίνεται λιγότερο. Αν δε σας βγαίνει η κρέμα όσο παχιά θέλετε βάζετε παραπάνω.
I sometimes think that pears are the most underestimated winter fruit. I feel it doesn't receive the proper attention in our household, that is. I mean...an apple a day keeps the doctor away, an orange is full of vitamin C, a poor pear is so tasty and yet sometimes it goes unnoticed (in our household, I repeat ).
This doesn't mean I haven't made any pear desserts (which by the way were delicious), it's just that I never have to use pears going bad because... I simply never have any pears :)
When I do though, the outcome is delicious. Among our top favorites, the chocolate and pear tart and now this one. A flavorful, fragrant, frosted pear cupcake, topped with a caramelized pear glaze.
Pear Cupcakes
A flavorful, fragrant, frosted pear cupcake, topped with a caramelized pear glaze.
Yield: 12 cupcakes
INGREDIENTS:
for the cupcakes
- 1 pear
- 3 2/3 oz butter, softened
- 5 oz sugar
- 2 eggs
- 6 2/3 oz flour
- 3 1/3 oz yogurt
- 1 1/2 tsp baking powder
- 1/4 tsp salt
- 1 tsp liquid caramel or vanilla flavoring
- for the frosting
- 2 2/3 oz butter
- 4 oz brown sugar
- 1 2/3 oz milk
- 1/4 tsp liquid caramel or vanilla flavoring
- 5 oz icing sugar
- 1 pear, finely sliced
- 1 tsp sugar
- 1 tsp butter
INSTRUCTIONS:
- In a bowl, combine flour with baking powder and salt.
- Peel and finely chop pear. Sprinkle with 1 Tbsp of the flour.
- In another bowl, beat butter with sugar, add eggs and continue beating.
- Slowly add flower and yogurt alternately, beating well. Stir in chopped pear.
- Line muffin pan with paper liners and fill with batter up to 3/4.
- Bake in a preheated oven, at 350F, for 20-25 min.
- In a small pot, melt butter over low heat. Add brown sugar, milk and flavoring. Stir until creamy, let cool.
- Transfer cream to a bowl, beat with a mixer, slowly adding icing sugar. Refrigerate frosting until cool.
- In a pot, heat 1 Tbsp butter with 1 Tbsp sugar and sliced pear, and let pear caramelize.
- Decorate cupcakes with frosting and caramelized pears.
NOTES
The caramelized pear sauce is optional, it could be omitted, plain glaze is enough.
Η αλήθεια είναι κι εμείς με τα αχλάδια δεν τα παμε καλά (οχι ότι τα πάμε και με τα άλλα φρούτα..χαχα).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι είναι ωραίο φρούτο.
Πάντως μια χαρά τα αξιοποιείς. Και είναι φανταστικά έτσι και με την κρέμα και τα καραμελωμένα αχλάδια
Σλουρπ!!!
Καλά κι εμείς δεν το έχουμε και πολύ με τα φρούτα. Τα γλυκά με τα φρούτα όμως τα θέλουμε πολύ χαχαχα.
Διαγραφήπλακα πλακα το αχλαδι ειναι περιφρονημένο ! εμεις ευτυχως το εχουμε στην ιδια θεση με το μηλο . υπεροχη ιδεα για κεικ και με την καραμελα θα ταιριαζει απιστευτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι το μήλο μη νομίζεις στην ίδια θέση το έχουμε χαχα :)
Διαγραφή