For English, scroll down
Σήμερα ξεκινάμε επισήμως τις αναρτήσεις που σχετίζονται με τον διαγωνισμό Food Blog Awards 2016 που διοργανώνεται και φέτος από το Βήμα Gourmet.
To CookandFeed είναι υποψήφιο στην κατηγορία Best family cooking με χορηγό το ΙΚΕΑ και αν θέλετε να μας ψηφίσετε πατήστε εδώ.
Προετοιμαζόμενη για το διαγωνισμό,έκανα μερικά ταξίδια στα καταστήματα ΙΚΕΑ και εφοδιάστηκα με τα απαραίτητα "εργαλεία" για τη φωτογράφιση των αναρτήσεων που θα ακολουθήσουν.
Εννοείται ότι στο μεταξύ οι πειραματισμοί συνταγών δίνουν και παίρνουν, προς μεγάλη ικανοποίηση των παμφάγων μου. Επειδή έχω επανειλημμένα αναφέρει την αδυναμία μας στα γλυκά, η έναρξη των αναρτήσεων είναι φυσικά με ένα κέικ... Λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, πιο "γεμάτο", αρκετά υγρό και όσο πρέπει γλυκό, γεμάτο άρωμα και γεύση. Το στολίζουμε με καραμελένιο γλάσο και το πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι. Εγώ το πασπάλισα με νιφάδες από οργανικό σιρόπι σφενδάμου που μου έχει στείλει η Χαρά και μας έχει ξετρελάνει.
χρειαζόμαστε
2 1/2 φλιτζάνια και 2 κουταλιές αλεύρι
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κουταλάκι σκόνη τζίντζερ
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1/2 κουταλάκι αλάτι
50 γρ τριμμένο καρύδι
250 γρ καστανή ζάχαρη
130 γρ βούτυρο μαλακό
3 αβγά
400 γρ πουρέ γλυκοπατάτας (από 2 μεγαλούτσικες γλυκοπατάτες)
100 γρ γιαούρτι
100 γρ γάλα
200 γρ μήλο τριμμένο
για το γλάσο
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
4 κουταλιές γάλα
60 γρ βούτυρο
1 1/2 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
τριμμένο καρύδι
Φτιάχνουμε πρώτα τον πουρέ γλυκοπατάτας. Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και τις κάνουμε πουρέ. Ανακατεύουμε 2 κουταλιές αλεύρι με τον πουρέ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το γιαούρτι με το γάλα.
Ανακατεύουμε τα 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι με τη σόδα, το baking powder, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, το αλάτι και το καρύδι.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και τον πουρέ γλυκοπατάτας. Προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με το γιαούρτι και γάλα. Στο τέλος προσθέτουμε το μήλο και ανακατεύουμε. Το μείγμα μας είναι λίγο πιο πυκνό από όπως είναι στα κέικ.
Στρώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα 25 εκ. για κέικ ή σε φόρμα σιλικόνης. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να βάλουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέικ και να βγει καθαρή. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την καστανή ζάχαρη, το γάλα και το βούτυρο να βράσουν για δυο λεπτά. Βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά για 5 με 10 λεπτά . Ρίχνουμε σιγά σιγά την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μέτρια πηχτό γλάσο. Το ρίχνουμε επάνω στο κέικ και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
💡Όταν χρησιμοποιούμε φόρμα κέικ, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 15 περίπου λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε, ενώ με τη φόρμα σιλικόνης πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει εντελώς.
Ευχαριστούμε πολύ το ΙΚΕΑ για την ευγενική χορηγία όλων των props που χρησιμοποιήθηκαν στη σημερινή συνταγή.
Today we officially start posting recipes relevant to our participation in the Food Blog Awards 2016 contest, organized by Vima Gourmet.
CookandFeed is a contestant in the Best family cooking category, sponsored by IKEA. If you like to vote for us, press here.
In order to start getting ready for the contest, I made a few "trips" to IKEA to get the necessary supplies, to prepare and take pictures of the posts that follow. In the meantime, naturally, I am experimenting with new recipes and everyone at home is ecstatic. Since I have repeatedly mentioned our "sweet tooth" weakness, we start our series of posts with a cake... One that is slightly different than the ones we usually make, more dense and quite moist, with just the perfect amount of sweetness, flavorful and fragrant. It is coated with a caramel glaze and sprinkled with ground walnuts. I decided to sprinkle it with our favorite maple flakes that Xara has sent us all the way from Canada.
we need
2 1/2 cups plus 2 Tbsps flour
1 tsp baking soda
1 tsp baking powder
1 tsp cinnamon
1/2 tsp ground nutmeg
1/4 tsp powdered ginger
1/4 tsp ground cloves
1/2 tsp salt
1 2/3 oz ground walnuts
8 1/3 oz brown sugar
4 1/3 oz butter, softened
3 eggs
13 1/3 oz sweet potato purée (2 large sweet potatoes)
3 1/3 oz yogurt
3 1/3 oz milk
6 2/3 oz grated apple
for the glaze
1/2 cup brown sugar
4 Tbsps milk
2 oz butter
1 1/2 cups icing sugar
ground walnuts
Prepare sweet potato purée. Peel sweet potatoes, cut in chunks and boil in a pot of water until soft. Drain water and mash. Combine purée with 2 Tbsps flour and set aside to cool.
In a glass, blend milk with yogurt.
In a bowl, combine 2 1/2 cups flour with baking soda, baking powder, cinnamon, nutmeg, ginger, cloves, salt and walnuts.
In another bowl, beat butter with sugar, add eggs one by one and sweet potato purée. Add flour alternately with milk and yogurt. Add apple and stir well. Batter will be slightly thicker than cake batter.
Turn batter into a 10 in. greased cake pan or silicon form. Bake in a preheated oven, at 350C, for 1 hr and 20 min approximately, or until a toothpick inserted in the cake comes out clean.
In a small saucepan, combine brown sugar, milk and butter and bring to a boil for 2 min. Retrieve from element and allow to cool for 5-10 min. Blend in icing sugar and stir well until glaze has a medium thick consistency. Pour over cake and sprinkle with ground walnuts.
💡When we use a baking pan, we allow cake to cool for about 15 min in the pan before inverting it. With a silicon form, we need to allow the cake to cool completely before inverting it.
We would like to thank IKEA, our sponsor, for providing all the props used in this post.
Προετοιμαζόμενη για το διαγωνισμό,έκανα μερικά ταξίδια στα καταστήματα ΙΚΕΑ και εφοδιάστηκα με τα απαραίτητα "εργαλεία" για τη φωτογράφιση των αναρτήσεων που θα ακολουθήσουν.
Εννοείται ότι στο μεταξύ οι πειραματισμοί συνταγών δίνουν και παίρνουν, προς μεγάλη ικανοποίηση των παμφάγων μου. Επειδή έχω επανειλημμένα αναφέρει την αδυναμία μας στα γλυκά, η έναρξη των αναρτήσεων είναι φυσικά με ένα κέικ... Λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, πιο "γεμάτο", αρκετά υγρό και όσο πρέπει γλυκό, γεμάτο άρωμα και γεύση. Το στολίζουμε με καραμελένιο γλάσο και το πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι. Εγώ το πασπάλισα με νιφάδες από οργανικό σιρόπι σφενδάμου που μου έχει στείλει η Χαρά και μας έχει ξετρελάνει.
χρειαζόμαστε
2 1/2 φλιτζάνια και 2 κουταλιές αλεύρι
1 κουταλάκι σόδα
1 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι κανέλα
1/2 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κουταλάκι σκόνη τζίντζερ
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1/2 κουταλάκι αλάτι
50 γρ τριμμένο καρύδι
250 γρ καστανή ζάχαρη
130 γρ βούτυρο μαλακό
3 αβγά
400 γρ πουρέ γλυκοπατάτας (από 2 μεγαλούτσικες γλυκοπατάτες)
100 γρ γιαούρτι
100 γρ γάλα
200 γρ μήλο τριμμένο
για το γλάσο
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
4 κουταλιές γάλα
60 γρ βούτυρο
1 1/2 φλιτζάνι άχνη ζάχαρη
τριμμένο καρύδι
Φτιάχνουμε πρώτα τον πουρέ γλυκοπατάτας. Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες, τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και τις κάνουμε πουρέ. Ανακατεύουμε 2 κουταλιές αλεύρι με τον πουρέ και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα ποτήρι ανακατεύουμε το γιαούρτι με το γάλα.
Ανακατεύουμε τα 2 1/2 φλιτζάνια αλεύρι με τη σόδα, το baking powder, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, το αλάτι και το καρύδι.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά και τον πουρέ γλυκοπατάτας. Προσθέτουμε το αλεύρι εναλλάξ με το γιαούρτι και γάλα. Στο τέλος προσθέτουμε το μήλο και ανακατεύουμε. Το μείγμα μας είναι λίγο πιο πυκνό από όπως είναι στα κέικ.
Στρώνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη φόρμα 25 εκ. για κέικ ή σε φόρμα σιλικόνης. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να βάλουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέικ και να βγει καθαρή. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την καστανή ζάχαρη, το γάλα και το βούτυρο να βράσουν για δυο λεπτά. Βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρά για 5 με 10 λεπτά . Ρίχνουμε σιγά σιγά την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μέτρια πηχτό γλάσο. Το ρίχνουμε επάνω στο κέικ και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι.
💡Όταν χρησιμοποιούμε φόρμα κέικ, αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για 15 περίπου λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε, ενώ με τη φόρμα σιλικόνης πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει εντελώς.
Ευχαριστούμε πολύ το ΙΚΕΑ για την ευγενική χορηγία όλων των props που χρησιμοποιήθηκαν στη σημερινή συνταγή.
In order to start getting ready for the contest, I made a few "trips" to IKEA to get the necessary supplies, to prepare and take pictures of the posts that follow. In the meantime, naturally, I am experimenting with new recipes and everyone at home is ecstatic. Since I have repeatedly mentioned our "sweet tooth" weakness, we start our series of posts with a cake... One that is slightly different than the ones we usually make, more dense and quite moist, with just the perfect amount of sweetness, flavorful and fragrant. It is coated with a caramel glaze and sprinkled with ground walnuts. I decided to sprinkle it with our favorite maple flakes that Xara has sent us all the way from Canada.
we need
2 1/2 cups plus 2 Tbsps flour
1 tsp baking soda
1 tsp baking powder
1 tsp cinnamon
1/2 tsp ground nutmeg
1/4 tsp powdered ginger
1/4 tsp ground cloves
1/2 tsp salt
1 2/3 oz ground walnuts
8 1/3 oz brown sugar
4 1/3 oz butter, softened
3 eggs
13 1/3 oz sweet potato purée (2 large sweet potatoes)
3 1/3 oz yogurt
3 1/3 oz milk
6 2/3 oz grated apple
for the glaze
1/2 cup brown sugar
4 Tbsps milk
2 oz butter
1 1/2 cups icing sugar
ground walnuts
Prepare sweet potato purée. Peel sweet potatoes, cut in chunks and boil in a pot of water until soft. Drain water and mash. Combine purée with 2 Tbsps flour and set aside to cool.
In a glass, blend milk with yogurt.
In a bowl, combine 2 1/2 cups flour with baking soda, baking powder, cinnamon, nutmeg, ginger, cloves, salt and walnuts.
In another bowl, beat butter with sugar, add eggs one by one and sweet potato purée. Add flour alternately with milk and yogurt. Add apple and stir well. Batter will be slightly thicker than cake batter.
Turn batter into a 10 in. greased cake pan or silicon form. Bake in a preheated oven, at 350C, for 1 hr and 20 min approximately, or until a toothpick inserted in the cake comes out clean.
In a small saucepan, combine brown sugar, milk and butter and bring to a boil for 2 min. Retrieve from element and allow to cool for 5-10 min. Blend in icing sugar and stir well until glaze has a medium thick consistency. Pour over cake and sprinkle with ground walnuts.
💡When we use a baking pan, we allow cake to cool for about 15 min in the pan before inverting it. With a silicon form, we need to allow the cake to cool completely before inverting it.
We would like to thank IKEA, our sponsor, for providing all the props used in this post.
Ιδιαίτερη η προσθήκη γλυκοπατάτας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλή επιτυχία
Ευχαριστώ πολύ Ξανθή!
ΔιαγραφήΙδιαίτερο κέικ μου αρέσει η προσθήκη γλυκοπατάτας!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ωραίες φωτογραφίες!!
Καλή σου μέρα και καλή επιτυχία!
Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές, να είσαι καλά!
ΔιαγραφήΠρέπει να είναι ιδιαίτερα νόστιμος ο συνδυασμός!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω αυτή την φόρμα και δεν είχα σκεφτεί ποτέ να κάνω διώροφο κέικ!
Καλή επιτυχία!!
Χαχα, εγώ πάλι δε σκέφτηκα να κάνω τα κέικ χωριστά!
ΔιαγραφήΕυχαριστώ :)
Ιδιαίτερο κέικ και πιστεύω με ιδιαίτερη γεύση. Καλή επιτυχία εύχομαι στο διαγωνισμό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ Κατερίνα. Ναι, το κέικ είναι ιδιαίτερο!
ΔιαγραφήΠρέπει να είναι νοστιμότατο αυτό το κέικ αλλά έχει και ωραία παρουσίαση!!! Καλή επιτυχία στον διαγωνισμό!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦιλιά!
Ευχαριστώ Κική μου για τα καλά σου λόγια! Φιλιά!
ΔιαγραφήΠολύ θα με ενδιέφερε να το δοκιμάσω αυτό το κέικ με γλυκοπατάτα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠες πότε έρχεσαι να σου φτιάξω :)
ΔιαγραφήΔεν έχω δοκιμάσει ποτέ γλυκοπατάτα μέσα σε κέικ και θα ήθελα πολύ! Ωραίο έτσι όπως το έφτιαξες με δύο ορόφους. Θα μπορούσε να είναι τούρτα γενεθλίων με έναν άλλο παιχνιδιάρικο στολισμό!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔίκιο έχεις Χρυσαυγή μου κι εγώ τη μπεμπούλα είχα στο μυαλό μου όταν την έπαιρνα..χιχι!
ΔιαγραφήΤο γλάσο από πάνω με πέθανε λέμε!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΦανταστικο Μαρία. Πολύ αρωματικό και η γλυκοπατάτα πρέπει να το κανει πολύ νόστιμο.
Πολύ ευπαρουσίαστο έτσι διώροφο, η φόρμα τέλεια ;)
Φιλια
Το γλάσο είναι αρκετά γλυκό και ταιριάζει με το κέικ που δεν είναι τόσο. Φιλάκια!
ΔιαγραφήΚαλή επιτυχία στο διαγωνισμό. ΠΟλύ πρωτότυπο το βρίσκω το κέικ σου, δεν έχω ξαναδοκιμάσει κάτι αντίστοιχο. Οι φόρμες σιλικόνης είναι από το ΙΚΕΑ?Θα συμφωνήσω με τη Χρυσαυγή για την ιδέα με την τούρτα
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ για τις ευχές, καλή επιτυχία και σε σένα! Από το ΙΚΕΑ είναι οι φόρμες, κάτι διαφορετικό δε συμφωνείς;
Διαγραφήεννοείιιιιιιιται!!!
Διαγραφήεξαιρετικο!!! ο συνδυασμος των υλικων πρωτοτυπος λογο της γλυκοπατατας! δε τη φανταζομουν σε κεικ! ολα τα υλικα παντως θυμιζουν κατι απο χριστουγεννιατικη μαγεια! καλη επιτυχια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΚάτι Χριστουγεννιάτικο ε; Ισως λόγω των υλικών που σίγουρα είναι χειμωνιάτικα! Ευχαριστώ πολύ!
ΔιαγραφήΕίναι από τα υλικά που δεν έχω χρησιμοποιήσει πολύ και θέλω να μαθαίνω νέες συνταγές. Καλή επιτυχία!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχει διαφορετική υφή από τα κέικ αλλά είναι ζουμερό και νόστιμο. Ευχαριστώ πολύ, καλή επιτυχία και σε σένα.
ΔιαγραφήΤέλεια είναι η γλυκοπατάτα! Από τις πιο όμορφες τροφές και έξυπνα μπαίνει και στα γλυκά ;) Ευχαριστούμε Μαρία για την όμορφη πρόταση!
ΑπάντησηΔιαγραφή