Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2016

Βελουτέ σούπα με φινόκιο/Cream Of Fennel Soup

Όσοι μας παρακολουθείτε ξέρετε πόσο πολύ μου αρέσει το φινόκιο, η μαραθόριζα επί το ελληνικότερον. Επίσης όπως έχω ξαναπεί, παλιότερα δε μου άρεσαν καθόλου οι βελουτέ κρέμες και τώρα μου αρέσουν πολύ. Η συγκεκριμένη σούπα λοιπόν είναι ένας αγαπημένος συνδυασμός. Είναι ελαφριά, αρωματική με φίνα γεύση. Τη συνταγή την βρήκα σε ένα από τα βιβλιαράκια που μου μαζεύει η μανούλα μου από τα τηλεπεριοδικά της.
Περισσότερο για την εμφάνιση παρά για τη γεύση έβαλα και λίγο σοταρισμένο πράσο στο τέλος.

χρειαζόμαστε (για 4 άτομα)
2 φινόκιο (350 γρ περίπου)
2 μικρές πατάτες (200 γρ περίπου)
4 φλιτζάνια ζωμό
150 γρ τυρί κρέμα
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
χυμό από μισό λεμόνι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
λίγες ροδέλες πράσου (προαιρετικά)

Καθαρίζουμε τα φινόκιο και τα κόβουμε σε φετάκια. Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε τo φινόκιο για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε κυβάκια.
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζωμό, τις πατάτες, αλατοπιπερώνουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τα λαχανικά να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Ρίχνουμε το τυρί κρέμα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε τη σούπα να κρυώσει λιγάκι και τη βάζουμε στο μπλέντερ να πολτοποιηθεί και να γίνει ένα κρεμώδες μείγμα.
Ξαναρίχνουμε τη σούπα στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και την αφήνουμε να ζεσταθεί χωρίς όμως να βράσει.
Προαιρετικά, σοτάρουμε τα πράσα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο και τα ρίχνουμε στη σούπα. Παπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.
As I've mentioned in the past, I really love fennel. I've also mentioned that, although I couldn't stand creamy soups in the past, I now love them. The soup we have for today is a combination of both the above. It is light, fragrant, with a fine flavor. I found the recipe in one of my mom's T.V. Guides.
In the end I added sautéed leek, just for looks...

we need (for 4 people)
2 fennel (approximately 10 oz)
2 small potatoes (approximately 7 oz)
4 cups broth
5 oz cream cheese
2 Tbsps butter
juice from half a lemon
salt and freshly ground pepper, to taste
several leek coins (optional)

Clean and slice fennel. Rinse and dry. In a medium pot, melt butter and sauté fennel for 8-10 min, until soft. Peel and cube potatoes.
Add broth and potatoes to pot, season with salt and pepper and lower the temperature. Cover pot and let veggies simmer for about 20 min, or until soft.
Add cream cheese and stir well to melt. Allow soup to slightly cool and transfer to blender to purée until smooth.
Return soup to pot, add lemon juice and keep warm (don't bring to a boil).
If using leek coins, sauté in a Tbsp of olive oil and add to soup.
Sprinkle with freshly ground pepper and serve.

7 σχόλια:

  1. Ό,τι καλύτερο για τα πρώτα κρύα!!! Φοβερή σούπα με υπέροχο άρωμα και θεϊκή γεύση!!! Φιλιά καλημέρας και καλή εβδομάδα κορίτσια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και καλή εβδομάδα
    Δεν έχω πειραματιστεί ακόμη με το φενόκιο, αλλά θα το κανω συντομα.
    Λατρεύω τις σούπες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχη βελουτέ σούπα,μου αρέσει πολύ το φινόκιο!!
    Ταιριάζουν πολύ αυτήν την εποχή!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τώρα που αρχίζουν τα κρύα η αρωματική σουπιτσα σου θα είναι ότι πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κι εμένα παλιότερα δεν μου άρεσαν οι βελουτέ σουπίτσες, τώρα τρελαίνομαι και δεν έχω δοκιμάσει και φινόκιο, μήπως είναι καιρός;
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υπέροχη!!! Ότι πρέπει για κρύο καιρό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελειο φαγητάκι για αυτές τις κρύες μέρες!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή