Δευτέρα, 19 Ιουλίου 2010

Κάτι σαν σουφλέ κολοκύθι/Zucchini Soufflé

Καλή εβδομάδα σε όλους!
Τη συνταγή που σας γράφω σήμερα την έφτιαξα για το διαγωνισμό που διοργάνωσε η γλυκιά Eva με τίτλο Τα φρέσκα του Ιουλίου! Ευχαριστώ πολύ όσους με ψήφισαν:)
Τίτλο δεν έχει, γιατί κεκάκι δεν είναι και σουφλέ δεν το λες. Πάντως είναι πολύ γευστικό!

This is actually something in between a soufflé and a salty cake...I find it delicious, no matter what you want to call it!

 χρειαζόμαστε
1 κιλό κολοκύθια
1 κουταλιά ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι γάλα
1 κουταλιά άσπρο ξύδι
2 αυγά
3 κουταλιές αλεύρι
1 1/2 φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ
4 φέτες μπέικον
1/4 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο

we need
2 lbs 2 oz zucchini
1 Tbsp olive oil
1 cup milk
1 Tbsp white vinegar
2 eggs
3 Tbsps flour
1 1/2 cups cheddar cheese, grated
4 bacon rashers
1/4 cup fine bread crumbs
1 Tbsp butter, melted
Τρίβουμε τα κολοκύθια. Τα ρίχνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με 1 κουταλιά λάδι και 2 κουταλιές νερό και τα μαγειρεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους. Σε ένα φλιτζάνι ρίχνουμε το ξύδι και το γάλα και αφήνουμε για 5 λεπτά. Το γάλα κόβει και έτσι έχουμε μια εναλλακτική sour cream. Ψιλοκόβουμε το μπέικον, το τσιγαρίζουμε και το αφήνουμε να στραγγίξει σε μια χαρτοπετσέτα.  Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και τα φυλάμε στο ψυγείο. Ανακατεύουμε το γάλα με το ξύδι, τους κρόκους και το αλεύρι. Ρίχνουμε τα ασπράδια μαρέγκα και ανακατεύουμε ελαφρά. Σε ένα ταψάκι περίπου 20Χ30 εκ, βάζουμε τα μισά κολοκύθια και το μισό μίγμα των αυγών. Ρίχνουμε και το μπέικον . Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε τη φρυγανιά με το βούτυρο και πασπαλίζουμε από πάνω. Ψήνουμε στους 180β για 25 με 30 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο για να το κόψουμε πιο εύκολα.
Μπορούμε να τα φτιάξουμε και σε μικρά ατομικά πυρεξάκια, όπως έκανα εγώ.

Grate zucchini and sauté in skillet with 1 Tbsp olive oil and 2 Tbsps water, until liquid has evaporated. Stir vinegar and milk together in a bowl and let stand for 5 min. Finely chop and cook bacon, drain on a paper towel. Beat egg whites to a meringue and refrigerate.
Combine sour milk with egg yolks and flour. Fold in meringue and stir lightly.
Layer an 8X12 baking pan with half the zucchini, then half the egg mixture. Top with bacon and repeat layers with remaining ingredients.
Combine butter with bread crumbs and sprinkle over top. Bake at 350F for 25-30 min. Allow to slightly cool, to facilitate cutting and serving. It can also be baked in individual dishes like mine.  

32 σχόλια:

  1. Aκούγεται πολύ νόστιμο και από κολοκύθια στον κήπο.....να φαν και οι κότες!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά από τη φωτογραφία του διαγωνισμού δεν πήρα είδηση τι είναι αυτό με μπέρδεψαν τα λουλούδια που ήταν δίπλα ή το μυαλό μου που τελευταία δεν ξέρει που είναι.
    Μόλις ξεμπερδέψω θα τα δοκιμάσω.
    Πολλά φιλιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως και να το πεις φαίνεται .... γιάμιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κυρία μου! Ώστε την δική σου συνταγή ψήφισα? Πολύ μου άρεσε η φωτογραφία καιτώρα που είπες την συνταγή ψηφίζω ξανά! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν τώρα που διάβασα αναλυτικά την συνταγή θα πρέπει να είναι φοβερό. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ δεν είχα καταλάβει ακριβώς τι είναι.
    Η ονομασία του πάντως δεν με νοιάζει, η γεύση με ενδιαφέρει και θα το φτιάξω σήμερα κιόλας.
    Γεια στα χεράκια σας Κυρία μου.
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η συνταγή σου τέλεια!
    οι φωτό καταπληκτικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. μούρλια δείχνουν, και τα υλικά αγαπημένα, μπράβο μεγαλομαμα!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λίλα, να φάνε και οι κότες αλλά δε στέλνεις και από εδώ κανένα κολοκυθάκι;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ξανθή, δε φταις εσύ, εγώ πήγα να κάνω την καλλιτεχνία στη φωτογραφία και τα έκανα θάλασσα:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγγελικη Ν, είπαμε στις φωτογραφίες δεν το έχω αλλά το προσπαθώ που θα πάει! Ευχαριστώώώώώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λίνα, τη φόρτωσα λίγο τη φωτογραφία, ίσως τα κολοκυθολούλουδα να έπρεπε να τα βάλω αφού τα είχα μαγειρέψει,χαχαχα! Ελπίζω να σας αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. dhmhtra, ευχαριστώ πολύ! Τα τηγανιτά σου μανιτάρια τα έχω στο μυαλό μου συνέχεια από τότε που τα είδα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. γαστεροπληξ, ευχαριστώ, από συνταγές με κολοκύθι άλλο τίποτα:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τέλεια τα σουφλεδάκια σου big mama!!! Copy - Paste στα αγαπημένα κι αυτή!!!
    Φιλιά πολλά
    Καλό απόγευμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. θα δοκιμαστεί και αυτη η συνταγή! εμένα αρχικά μου έμοιαζαν με μπιφτεκάκια λαχανικών ... πολυ ωραίες οι φωτό σου! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Συγχαρητήρια, πολύ μου άρεσε η συνταγούλα σου, θα δοκιμαστεί

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συγχαρητήρια, υπέροχη συνταγή και οι φωτός δελεαστικότατες!!!!
    Το όνομα μας είναι παντελώς αδιάφορο;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Δοκιμασα τη συνταγη! Φοβερη μου βγηκε :)
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πρέπει να είναι καταπληκτικό και να λιώνει στο στόμα.Πριν δω το κομμένο κομμάτι, μου έφερε στο μυαλό τα αραβικά φαλάφελ.Εκείνα όμως γίνονται με κουκιά.Θα το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία.Σ'ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγούλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. όπως και να το λένε το θέλω ;)))

    καλησπέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. gvarvakis, ευχαριστώ. Άμα τα φτιάξεις πες μου εντυπώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. glykesistories ευχαριστώ! Αστα οι φωτογραφίες ήταν πολύ παραπλανητικές:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. manousina ευχαριστώ, ελπίζω να σας αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΕΛΕΝΑ ευχαριστώ! Πράγματι το όνομα δεν έχει σημασία. Πάντως είναι νοστιμούλι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. efi, χαίρομαι πολύ που την έφτιαξες και περισσότερο που σας άρεσε:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. erifili, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Ελπίζω αν το φτιάξεις να αρέσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Και λοιπόν;E allora? έλα μια στιγμούλα, κερνάω:))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η 2η φωτο το κανει ακομα πιο μιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Έχεις δίκιο Κική! Που θα πάει θα μάθω:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή