For English, scroll down
Μου αρέσουν τα περίεργα και ιδιαίτερα, το έχω ξαναπεί. Μόλις είδα λοιπόν αυτή τη συνταγή σε ένα αμερικάνικο περιοδικό εννοείται πως έπρεπε να το δοκιμάσω. Λυπάμαι πολύ που δεν γράφει πουθενά ποιός είχε την ιδέα γι αυτό το υπέροχο κέικ γιατί πραγματικά θα έπρεπε να πάρει όλα τα εύσημα.
Επίσης έσκασα που δεν σκέφτηκα να το φωτογραφίσω όμορφα πριν ρίξω το γλάσο για να φαίνονται καλύτερα τα ρολάκια.
Αν είναι να φτιάξετε ένα μόνο κέικ τώρα τις γιορτές, σας προτείνω να φτιάξετε αυτό.
Εννοείται ότι τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα είναι ότι πρέπει για το καφεδάκι μας ή για τα γιορτινά πρωινά μας. Μπορείτε να φανταστείτε τίποτα καλύτερο;
Ρολά κανέλας με καρότο σε κέικ
΄Ενα πλούσιο και νοστιμότατο κέικ με ρολά κανέλας με καρότο για τις γιορτές.
Συστατικά:
για τη ζύμη
- 1 1/2 φλ. γάλα
- 2 κ.γλ. ξηρή μαγιά
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 3 1/2 φλ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 110 γρ βούτυρο λιωμένο
για τη γέμιση
- 2 φλ. καρότα τριμμένα στο λεπτό μέρος του τρίφτη
- 1/2 φλ. ζάχαρη
- 50 γρ βούτυρο
- 1/2 φλ. καρύδια ψιλοκομμένα
- 1/2 φλ. σταφίδες ψιλοκομμένες
- 1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
- 1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 1/4 κ.γλ. γαρύφαλο τριμμένο
για την επικάλυψη
- 3/4 φλ. άχνη ζάχαρη
- 2 κ.σ. γάλα
- 1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
- Ζεσταίνουμε ελαφρά το γάλα και ανακατεύουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Αφήνουμε για πέντε λεπτά.
- Στο μίξερ ρίχνουμε το γάλα με τη μαγιά και το αλεύρι και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε για 2 λεπτά.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα τουλάχιστον ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα καρότα, τη ζάχαρη, τα καρύδια, τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε διάσταση 40 Χ 45 εκ. περίπου. Απλώνουμε τη γέμιση, αφήνοντας 1 εκ. κενό στην άκρη.
- Τυλίγουμε τη ζύμη από την πλατειά πλευρά σε ρολό και κόβουμε σε 12 ίσα κομμάτια.
- Απλώνουμε τα ρολάκια σε βουτυρωμένη φόρμα για κέικ, σκεπάζουμε τη φόρμα και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180β για 25-30 λεπτά. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και βγάζουμε κο κέικ σε πιατέλα.
- Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε την άχνη με το γάλα και τη βανίλια και πασπαλίζουμε με το γλάσο το κέικ.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αν δε θέλουμε να τρίβουμε τα καρότα μπορούμε να τα βάλουμε στο μούλτι, αρκεί να προσέχουμε να μη γίνουν πολτός.
Στο μούλτι επίσης μπορούμε να βάλουμε τα καρύδια και τις σταφίδες.
Για το γλάσο βάζουμε πρώτα μια κουταλιά από το γάλα και αν χρειαστεί προσθέτουμε τη δεύτερη
I have said many times how much I like cooking and baking things that strike me as "different" or "unusual". It is understood then why I decided to make this recipe as soon as I read it in one of my American magazines.
It is a shame there is no author mentioned because she/he would deserve the compliments.
It is so rich and delicious I will highly recommend it. Actually, if you were to make just one cake for the holidays, I suggest you made this one.
The post is just in time for Christmas, in order to enjoy this cake with a nice cup of coffee or to serve for a fancy breakfast.
The post is just in time for Christmas, in order to enjoy this cake with a nice cup of coffee or to serve for a fancy breakfast.
Carrot-Cinnamon Roll Cake
A rich and delicious carrot-cinnamon roll cake, just in time for the holidays.
INGREDIENTS:
for the dough
- 1 1/2 cups milk
- 2 tsps dry yeast
- 3 Tbsps sugar
- 3 1/2 cups all purpose flour
- 3 2/3 oz butter, melted
for the filling
- 2 cups finely grated carrots
- 1/2 cup sugar
- 1 2/3 oz butter
- 1/2 cup walnuts, finely chopped
- 1/2 cup raisins, finely chopped
- 1 Tbsp cinnamon powder
- 1/4 tsp nutmeg powder
- 1/4 tsp cloves powder
for the glaze
- 3/4 cup icing sugar
- 2 Tbsps milk
- 1/2 tsp vanilla extract
INSTRUCTIONS:
- Heat milk to lukewarm and stir in yeast and sugar. Set aside for 5 min.
- Beat milk mixture with a mixer at low speed. Add butter and continue beating for 2 min.
- Cover dough and let rise for at least an hour or until double in volume.
- Melt remaining butter and turn in a bowl. Add carrots, walnuts, raisins, sugar and spices and blend well.
- Place dough on a floured surface and roll out to 16 X 18 in. approximately. Spread filling, leaving 1/3 in. all around the perimeter.
- Roll dough from the widest side and slice into 12 equal rolls.
- Place rolls in a greased cake pan, cover and let rise until double in volume.
- Bake in a preheated oven, at 350F, for 25-30 min. Remove from oven, let cool and invert cake on a serving platter.
- Ιn a small bowl, stir sugar with milk and vanilla and drizzle cake.
NOTES
If you don't want to grate the carrots, you can also put them in a food processor, making sure they will not turn to pulp.
You can also process the walnuts and the raisins.
For the glaze, start with one Tbsp milk and add the second if necessary.
Καλημέρα! Τι ωραία ιδέα πράγματι! Θα είναι τέλεια η γέμιση με το καρότο και το καρύδι, μια χαρά φαίνεται και στις φωτό πάντως, εμένα με έπεισε! :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πραγματικά νοστιμότατα ότι πρέπει για τις γιορτές. Σε ευχαριστώ :)
Διαγραφή