Γλυκό Κουταλιού Κυδώνι / Quince Spoon Sweet

 
 
For English, scroll down
 
Δεν είναι πολλά τα γλυκά κουταλιού που τρώω, το γλυκό κυδώνι όμως είναι μια απο τις εξαιρέσεις.  
Μου δώσανε φίλοι αρκετά κυδώνια, οπότε πήρα από το πατρικό τον ειδικό τρίφτη (και σιγά μη τον γυρίσω πίσω δηλαδή), το βιβλίο μαγειρικής της μαμάς μου και αποφάσισα να κάνω το γλυκό.
 
 

 
Δοκίμασα τη συνταγή δυο φορές γιατί την πρώτη η ποσότητα του νερού στη συνταγή ήταν λίγη.  
 
 
 
Με βάση λοιπόν τη συνταγή από το βιβλίο "Μαγειρική-Ζαχαροπλαστική" της Σοφίας Σκούρα και αλλαγή στην ποσότητα του νερού, έκανα ένα νοστιμότατο γλυκό που είναι σίγουρο ότι δε θα ζήσει και πολύ στο σπίτι μας. Ήδη έφυγε σχεδόν το πρώτο βάζο.
 

Γλυκό Κουταλιού Κυδώνι

Print Friendly and PDF
Ένα νοστιμότατο, αγαπημένο οικογενειακό γλυκό του κουταλιού.
Μερίδες:4 βάζα των 450 ml περίπου
Συστατικά:

  • 1 κιλό καθαρισμένα κυδώνια
  • 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 φλ. νερό
  • 2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κ. σ. χυμό λεμονιού
  • 1/2 φλ αμύγδαλα
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1. Βράζουμε για 5 λεπτά τα αμύγδαλα, τα αφήνουμε στο νερό να κρυώσουν τόσο όσο να μπορούμε να τα πιάσουμε και τα ξεφλουδίζουμε. Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
  2. Τρίβουμε τα κυδώνια στον ειδικό τρίφτη ή αν δεν έχουμε κόβουμε τα καθαρισμένα κυδώνια σε λεπτές λωρίδες (λίγο πιο χοντρά από σπιρτόξυλα).
  3. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα μαζί με το νερό και τα σιγοβράζουμε σκεπασμένα για 10 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και βράζουμε χωρίς το καπάκι, σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει γρήγορα το γλυκό και να διατηρήσει το ξανθό του χρώμα.
  5. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη βανίλια, αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση, προσθέτουμε και τα αμύγδαλα και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  6. Μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα. 
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Σύμφωνα με το βιβλίο αν σιγοβράσουμε το γλυκό θα πάρει κόκκινο χρώμα, δεν το έχω δοκιμάσει και δεν ξέρω αν ισχύει.

Για να δούμε αν έχει δέσει το γλυκό βάζουμε 2-3 σταγόνες σε ένα πιάτο. Το βάζουμε να κρυώσει και βλέπουμε.

Επίσης βλέπουμε αν είναι έτοιμο όταν βράζει γιατί το σιρόπι κάνει φούσκες πολυγωνικές και φουσκώνει στην κατσαρόλα.

Για να αποστειρώσω τα βάζα, τα βάζω πλυμένα στο φούρνο, στον αέρα, στους 150β για 15 λεπτά.
 
 
I don't particularly like spoon sweets, there are though a few exceptions.
A friend gave me several quince and that led me to take my mom's special grater, her cookbook and I decided to make a quince spoon sweet.
I made this recipe twice because I found that the first time the water quantity given was not enough.
Based on my mom's book, I added more water and made this delicious spoon sweet that will not be around for too long in our house. The first jar is already gone!
 

Quince Spoon Sweet

Print Friendly and PDF
A delicious, all-time family favourite spoon sweet.
Yield:4 15 oz jars (approximately)
INGREDIENTS:

  • 2 lbs 2 oz  peeled quince
  • 2 lbs 2 oz granulated sugar
  • 3 cups water
  • 2 tsps vanilla extract
  • 2 Tbsps lemon juice
  • 1/2 cup almonds
INSTRUCTIONS:
  1. Boil almonds for 5 min and leave in water until cool enough to handle. Peel and place on paper towel to dry.
  2. Julienne quince.
  3. Place them in a pot with the water and simmer covered for 10 min.
  4. Add sugar and continue boiling over high heat, uncovered, until it quickly thickens, maintaining the pale yellow colour.
  5. Turn in lemon juice and vanilla, bring to a boil, add almonds and remove from element.
  6. Distribute among sterilized jars.

NOTES
According to the original recipe, if we keep on simmering the quince, the spoon sweet will have a reddish colour.

In order to verify the quince has thickened, we add a few drops on a plate and test it.

Another way of verifying that is the polygonal bubbles it makes while boiling and reaching the top of the pot.

In order to sterilize the jars, I wash them and leave them in a 300F oven , air setting, for 15 min.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου