For English, scroll down
Ένα πράγμα μόνο χρειάζεται αυτό το φαγητό για να ολοκληρωθεί η γεύση του. Φρεσκοψημένο ψωμάκι! Η σάλτσα του είναι τόσο νόστιμη και πλούσια που δε χρειάζεται τίποτα άλλο.
Δοκιμάστε το σαν μια διαφορετική ιδέα όχι μόνο για την εθνική γιορτή αλλά και τις υπόλοιπες μέρες της νηστείας. Συνήθως γίνεται με παστό μπακαλιάρο, εγώ δεν τον συνηθίζω οπότε τον έκανα με φιλέτο και σας εγγυώμαι δεν έχασε τίποτα από τη νοστιμιά του.
Μπακαλιάρος στιφάδο
Νόστιμος μπακαλιάρος στιφάδο, όχι μόνο για την εθνική γιορτή αλλά και τις υπόλοιπες μέρες.
Μερίδες: 6
Συστατικά:
- 1 κιλό μπακαλιάρο
- 1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
- 1 1/2 κιλό κρεμμυδάκια στιφάδου
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 2 κ. γλ. πελτές ντομάτας
- 1/2 φλ. λευκό κρασί
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- 2 φύλλα δάφνης
- 4-5 κόκκους μπαχάρι
- 1 κονσέρβα (400 γρ) ψιλοκομμένο ντοματάκι
- αλάτι - πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
- Ξεκινάμε καθαρίζοντας τα κρεμμυδάκια. Εγώ χρησιμοποίησα κατεψυγμένα οπότε παρέλειψα αυτό το βήμα.
- Σε μια πλακέ κατσαρόλα σωτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια.
- Τα σωτάρουμε για λίγο, προσθέτουμε το σκόρδο, τον πελτέ ντομάτας και τον ανακατεύουμε στην κατσαρόλα.
- Σβήνουμε με το κρασί, και προσθέτουμε τη ντομάτα, τη δάφνη, τα μπαχάρια, το πιπέρι, αλάτι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά. Αν δούμε και χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό.
- Αφού δούμε ότι τα κρεμμυδάκια έχουν σχεδόν γίνει, τοποθετούμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου ανάμεσα.
- Σιγοβράζουμε το φαγητό μας για άλλα 15 λεπτά χωρίς να το ανακατέψουμε. Κουνάμε μόνο την κατσαρόλα που και που.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Προσέχουμε το αλάτι στο φαγητό ανάλογα με το ψάρι που θα χρησιμοποιήσουμε. Καλύτερα να δοκιμάζουμε και να προσθέσουμε αν χρειαστεί.
Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε παστό μπακαλιάρο θα πρέπει να τον κόψετε σε κομμάτια, να τον ξεπλύνετε με νερό να φύγει το πολύ αλάτι και να τον βάλετε να ξαλμυρίσει αλλάζοντας το νερό 3-4 φορες.
There is just one thing missing from this dish, in order to bring out its full flavour! Freshly baked bread!
Its sauce is so flavourful and so rich that it needs nothing more.
Its sauce is so flavourful and so rich that it needs nothing more.
Try it as an alternative to our traditional dish, not just for our National Holiday but also for the remaining days of Lent.
It is usually made with salted cod, I don't use it though so I made it with cod fillets.
I promise that the flavour was equally great!
Cod With Pearl Onions
Flavourful cod with pearl onions, in a tomato sauce.
Yield: 6 portions
INGREDIENTS:
- 2 lbs 2 oz cod fillets
- 1 medium onion, finely chopped
- 3 lbs 5 oz pearl onions
- 1/4 cup olive oil
- 2 tsps tomato paste
- 1/2 cup white wine
- 2 garlic cloves, finely chopped
- 2 bay leaves
- 4-5 allspice berries
- 1 can (13 oz) finely chopped Italian tomatoes
- salt and pepper, to taste
INSTRUCTIONS:
- We start by peeling the onions. I used frozen ones so I skipped this step.
- In a pot, sauté chopped onion in oil, then add pearl onions.
- Sauté for a while, then add garlic and tomato paste and stir.
- Add wine, then turn in tomatoes, bay leaves, allspice, salt and pepper and let simmer for 30-40 min. Add more water, if necessary.
- When onions are almost done, place cod pieces among them.
- Let simmer for another 15 min, without stirring. Agitate pot from time to time.
NOTES
We need to watch the amount of salt added to the fish, it will depend on the kind of fish we'll use. It is better to taste it before adding a lot.
If using salted cod, you need to cut it in pieces, rinse it well to get rid of most the salt, then leave it in a bowl of water which you'll have to change 3-4 times, to make sure it is not too salty.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου