For English, scroll down
Μη δώσετε σημασία στο σχήμα της φόρμας, ξεχάστε τις καρδούλες, αγνοήστε εντελώς το Βαλεντίνο (εδώ που τα λέμε δε μας νοιάζει και ιδιαίτερα), μην αποφασίσετε όμως να προσπεράσετε αυτή τη συνταγή.
Δεν είναι που γίνεται με πολύ λίγα υλικά, που δεν έχει καθόλου αλεύρι, είναι που το κέικ αυτό γίνεται τόσο νόστιμο που όποιος το δοκιμάσει δε θα μπορεί να σταματήσει.
Η επικάλυψη με νουτέλα δεν είναι απαραίτητη αλλά είναι το κάτι άλλο που κάνει αυτό το κέικ τόσο ξεχωριστό. Εγώ βέβαια ευκαιρία ζητάω και με το πρόσχημα του Βαλεντίνου την έβαλα τη νουτέλα μου. Mπορούμε όμως να βάλουμε μόνο μια απλή γκανάς.
Κέικ Σοκολάτας Χωρίς Αλεύρι
΄Ενα νόστιμο κέικ σοκολάτας με φουντούκια αντί για αλεύρι και πραλίνα φουντουκιού για επικάλυψη.
Μερίδες:12
Συστατικά:
- 1 φλιτζάνι τριμμένα φουντούκια
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη
- 180 γρ ψιλοκομμένη κουβερτούρα
- 1/2 φλ. βούτυρο
- 4 αυγά
- 1/4 κ. γλ. αλάτι
- 3/4 φλ. πραλίνα φουντουκιού
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά το βούτυρο με την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν τελείως.
- Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και τέλος τα τριμμένα φουντούκια.
- Βουτυρώνουμε μια φόρμα με διάμετρο 20 εκ. περίπου, στρώνουμε στον πάτο αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180β για 40-45 λεπτά. Το κέικ είναι έτοιμο όταν βάλουμε μια οδοντογλυφίδα και όταν τη βγάλουμε έχει κάποια υγρά ψίχουλα επάνω. Αφήνουμε το κέικ δέκα λεπτά να κρυώσει λίγο.
- Περνάμε με ένα μαχαίρι γύρω γύρω να ξεκολλήσει το κέικ αν είναι κολλημένο και ανοίγουμε τη φόρμα αν είναι με έλασμα, η το αναποδογυρίζουμε. Το αφήνουμε να κρυώσει.
- Ζεσταίνουμε ελαφρά τη νουτέλα ανακατεύοντας, ίσα ίσα να αραιώσει λίγο και την απλώνουμε στο κέικ.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Το κέικ είναι ότι πρέπει για αυτούς που δε χρησιμοποιούν γλουτένη. Πρέπει μόνο να προσέξετε η πραλίνα φουντουκιού που θα χρησιμοποιήσετε να περιέχει κακάο χωρίς γλουτένη.
Pay no attention to the shape of the cake, ignore Valentine if you wish to do so, just don't overlook this recipe!
This cake is not irresistible because it has just a few ingredients or that it is flourless, it's just because it is simply delicious.
The hazelnut topping is not necessary, it is though what makes this cake exceptionally good.
I always look for an excuse to use my Nutella, this time it was for Valentine's day. We could however use a ganache instead.
The hazelnut topping is not necessary, it is though what makes this cake exceptionally good.
I always look for an excuse to use my Nutella, this time it was for Valentine's day. We could however use a ganache instead.
Flourless Chocolate Cake
A delicious,flourless chocolate cake made with hazelnuts and topped with nutella.
Yield: 12 portions
INGREDIENTS:
- 1 cup hazelnuts, ground
- 1 cup sugar
- 6 oz baking chocolate, finely chopped
- 1/2 cup butter
- 4 eggs
- 1/4 tsp salt
- 3/4 cup hazelnut spread, like Nutella
INSTRUCTIONS:
- In a small saucepan, stir butter and baking chocolate over low heat, until melted.
- Turn mixture into a bowl, add eggs one at a time and blend well.
- Stir in sugar, salt and ground hazelnuts and blend.
- Grease an 8 in. diameter cake pan, cover bottom with parchment paper and spread mixture.
- Bake cake in a preheated oven, air setting, at 350F, for 40-45 min. Cake is ready when inserted toothpick comes out with a few wet crumbs. Allow cake to cool for 10 min.
- Pass the blade of a knife around the border of the cake to make sure it is not stuck, then remove the side of the spring form pan if you're using one or just invert the cake on a platter. Let cake cool completely.
- Slightly stir Nutella over low heat, then spread over cake.
NOTES
This cake is also perfect for those on a gluten free diet.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου