Γιορτινή Σούπα Με Κολοκύθα Και Πατζάρια/Holiday Soup With Pumpkin And Beets


 
 
For English, scroll down
 
Μου αρέσουν πολύ τα πατζάρια θα μπορούσα να έτρωγα κάθε μέρα. Έχω πάντα ένα σακκουλάκι με βρασμένα πατζάρια στο ψυγείο και δε σας λέω τι γίνεται όταν είναι η εποχή τους. Τρελαίνομαι και για τα πατζαρόφυλλα βέβαια αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Δεν έχουν όλοι στην οικογένεια την ίδια γνώμη αλλά αυτό εμένα δε με πειράζει καθόλου, πάντα βρίσκω ευκαιρίες να βάλω τα πατζάρια στη διατροφή μας. 
 

 
Αυτή η απλή κολοκυθόσουπα που έχουμε σήμερα για παράδειγμα, μπορεί να γίνει ένα υπέροχο γιορτινό πρώτο πιάτο αν προσθέσουμε μέσα πατζάρι.
Δεν είναι μόνο νόστιμη με υπέροχο χρώμα και άρωμα αλλά και γεμάτη θρεπτικά συστατικά.
 

 
Γιορτινή Σούπα Με Κολοκύθα Και Πατζάρια


Print Friendly and PDF
Μια νόστιμη, γεμάτη άρωμα και θρεπτικά συστατικά σούπα, με κολοκύθα και πατζάρι.

Συστατικά:

    • 900-1000 γρ κολοκύθα καθαρισμένη
    • 1 μέτρια πατάτα 200γ περίπου
    • 1 μικρή μαραθόριζα
    • 1 ξερό κρεμμύδι
    • 1 πράσο καθαρισμένο, το άσπρο μέρος
    • 1 κ.γλ. σκόνη κάρυ
    • αλάτι-πιπέρι
    • 3-4 βρασμένα πατζάρια με το ζουμί τους
    • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
    1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τα πατζάρια, κομμένα σε κομμάτια. 
    2. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα 1 1/2 λίτρο νερό. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το κάρυ.
    3. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Προσθέτουμε και τα πατζάρια και λίγο από το ζουμί τους.
    4. Αν έχουμε ραβδομπλέντερ χτυπάμε όλα τα υλικά να γίνουν μια κρέμα. Αν δεν έχουμε τα λιώνουμε λίγα λίγα στο μπλέντερ. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο ζουμί για να πάρουν την υφή που θέλουμε.
    5. Την βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. 
    6. Αν έχει κρυώσει η σούπα μας τη ζεσταίνουμε και τη σερβίρουμε.

    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
    Τα πατζάρια δεν τα βάζω όλα μαζί, βάζω πρώτα δύο ή τρια για να δω πως θα βγει το χρώμα και ανάλογα προσθέτω.

    Αν θέλουμε βάζουμε και τα πατζάρια να βράσουν μαζί με τα άλλα λαχανικά, εγώ το απέφυγα γιατί φοβήθηκα ότι θα γίνει το χρώμα πολύ σκούρο.

    Μια άλλη ιδέα που έχω διαβάσει είναι να ψήσουμε τα λαχανικά στο φούρνο πρώτα και μετά να τα βάλουμε στην κατσαρόλα. Λένε ότι η σούπα μας έχει μεγαλύτερη νοστιμιά. Δεν το έχω κάνει, δεν το γνωρίζω.

    Χρησιμοποίησα κολοκύθα crown prince που έχει γήινη γεύση και ταιριάζει υπέροχα σε σούπες.
     
     
     
    I love beets, I could eat them on a daily basis. I always have a bag of boiled beets in my fridge and the consumption increases when they're in season. I equally love their leaves also but that is another story.
    Unfortunately, at home we don't all agree on this one but I always find a way to include them in our meals. 
     

    For example, this simple pumpkin soup we have today can turn into an impressive first course holiday meal, if we add beets to it.
    This soup is not just delicious and  fragrant, it has a stunning colour and is full of nutrients. 
     

    Holiday soup with pumpkin and beets


    Print Friendly and PDF
    A delicious and fragrant holiday soup with pumpkin and beets, full of nutrients.

    INGREDIENTS:

    • 30-33 oz pumpkin, peeled
    • 1 small potato, about 7 oz
    • 1 small fennel root
    • 1 onion
    • 1 leek, just the white part
    • 1 tsp curry powder
    • salt and pepper, to taste
    • 3-4 boiled beets with their juice
    • 3 Tbsps olive oil
    INSTRUCTIONS:
    1. Chop all veggies and turn them into a large pot, with the exception of beets.
    2. Add 40 oz water to the pot, season with salt and pepper, add curry.
    3. Cover pot and let simmer until veggies are soft. Let cool slightly, then turn in beets and some of their juice.
    4. If you have a stick, blend all ingredients until creamy. If not, purée everything in a blender. Add more juice, if necessary.
    5. Return to pot and add olive oi,
    6. If soup is cold, reheat and serve immediately.

    NOTES
    I don't add all beets at the same time, I start with two or three to see what the colour will be like and then continue accordingly.

    If we want, we can boil beets with all the other veggies, I avoided that because I thought the soup would be too dark.

    I have read that we could also roast the veggies prior to boiling them. They say that the soup will be tastier. I have not tried that so I don't have a personal opinion.

    I used a crown prince pumpkin, I find it has an earthy taste and is really good in soups.



    4 σχόλια:

    1. I love your recipes!
      Happy "almost your birthday", Maria!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
    2. Τι απλή και ταυτόχρονα ωραία ιδέα! Παντζάρι και κολοκύθα, οι δύο βασιλιάδες των χειμωνιάτικων λαχανικών εξάλλου!
      Η παρουσίαση της σούπας δε, πανέμορφη!

      ΑπάντησηΔιαγραφή
      Απαντήσεις
      1. Σε ευχαριστώ πολύ Έφη μου! Η σούπα αυτή είναι πολύ αγαπημένη.

        Διαγραφή