For English, scroll down
Δεν έχω πρόβλημα με κανένα είδος λάχανου. Έχω με τα λαχανάκια Βρυξελλών όμως. Και δεν είναι ότι αυτά τα χρόνια δεν έχω κάνει προσπάθειες να τα συμπαθήσω, βλέπετε ο καλός μου τα αγαπάει πολύ.
Σκέφτομαι ότι με ενοχλούν πάρα πολύ βρασμένα, γενικά όλα τα λάχανα τα προτιμώ ωμά.
Όταν είδα σε ένα από τα αμερικάνικα περιοδικά της Χαράς λοιπόν μια σαλάτα με ωμά λαχανάκια Βρυξελλών σκέφτηκα να τα βάλω και στη δική μου σαλάτα ωμά. Ψάχνοντας λίγο στο google βρήκα άρθρο που λέει ότι υπάρχει κίνδυνος σαλμονέλας αν καταναλώνονται ωμά. Βρήκα βέβαια και συνταγή με ωμά λαχανάκια οπότε πάλι στο μηδέν η Μαρία.
Αποφάσισα λοιπόν να τα βράσω πολύ ελαφρά για να είμαστε σίγουροι αλλά όχι να τα βράσω κανονικά, ήθελα να κρατάνε. Τα έβαλα σε νερό με ξύδι μέχρι να τα χρησιμοποιήσω και πήραν μια ακόμα καλύτερη γεύση. Μπορώ να πω ότι ενθουσιάστηκα. Μου αρέσουν πολύ έτσι τραγανά και με όλα τα υπόλοιπα υλικά έφτιαξα μια πεντανόστιμη σαλάτα που έχουμε δοκιμάσει πολλές φορές από τότε.
Σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών και γλυκοπατάτες
Μια τραγανή, πεντανόστιμη σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελλών και γλυκοπατάτες.
Συστατικά:
- 2 γλυκοπατάτες
- 350-400 γρ λαχανάκια Βρυξελλών
- 1/2 φλ.. καρύδια ψιλοκομμένα
- 1/4 φλ. κινόα
- 1/3 φλ blue cheese σε κομματάκια
- 2 κ.σ. άσπρο βαλσαμικό ξύδι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. μελι
- 1 κ.σ. μουστάρδα με σπόρους
- αλάτι-πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
- Καθαρίζουμε τα λαχανάκια, τα κόβουμε σε φετάκια και τα βράζουμε για πέντε λεπτά. Τα ρίχνουμε σε νερό που έχουμε βάλει μπόλικο ξύδι και τα αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τη σαλάτα μας. Τα σουρώνουμε λίγο πριν φτιάξουμε τη σαλάτα.
- Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες και τις κόβουμε σε κύβους. Τις απλώνουμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ρίχνουμε μια κουταλιά ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και τις ανακατεύουμε.
- Ψήνουμε τις γλυκοπατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β μέχρι να μαλακώσουν, περίπου μισή ώρα. Τις αφήνουμε να κρυώσουν.
- Ξεπλένουμε την κινόα και τη βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι με 1/2 φλιτζάνι νερό και λίγο αλάτι.
- Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε την κινόα να σιγοβράσει για 10-12 λεπτά. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και ανακατεύουμεμε ένα πιρούνι.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το ξύδι, το μέλι, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο μέχρι να έχουμε μια ωραία σάλτσα.
- Προσθέτουμε τα λαχανάκια, την κινόα, τα καρύδια και τις γλυκοπατάτες και ανακατεύουμε με προσοχή.
- Πασπαλίζουμε με το μπλέ τυρί και σερβίρουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μπορούμε να μη βάλουμε τυρί ή αντικαταστήσουμε το blue cheese με φέτα η άλλο τυρί της αρεσκείας μας.
Αν θέλουμε βράζουμε τελείως τα λαχανάκια. Η σαλάτα θα έχει διαφορετική γεύση αλλά θα είναι το ίδιο νόστιμη.
I like all kinds of cabbage, it seems though that Brussels sprouts are the only kind I've been having a hard time with. Since my hubby loves them, I have made a special effort to like them as well...I just can't stand boiled veggies, I prefer them raw.
While looking through some magazines for ideas, I found a salad that had raw Brussels sprouts and I thought I could use them raw in my salad. Then I read on google that one can get salmonella from consuming them raw and I was back to square one.
I decided to boil them for just a few minutes so that there would be no
danger and they would still be crunchy. Then I let them sit in water and
vinegar until ready to use and their flavour improved. I dare say I was
thrilled! I really loved them crunchy as they were, then added all
other ingredients to make a delicious salad that I have made quite a few
times since.
Brussels Sprouts And Sweet Potato Salad
A crunchy and delicious salad with Brussels sprouts and sweet potatoes.
INGREDIENTS:
- 2 sweet potatoes
- 12-13 oz Brussels sprouts
- 1/2 cup walnuts, finely chopped
- 1/4 cup quinoa
- 1/3 cup blue cheese, crumbled
- 2 Tbsps white balsamic vinegar
- 3 Tbsps olive oil
- 1 Tbsp honey
- 1 Tbsp grainy mustard
- salt and pepper, to taste
INSTRUCTIONS:
- Rinse Brussels sprouts, slice and boil for five minutes. Transfer to a bowl, add water and vinegar and let sit. Strain just before assembling the salad.
- Peel and cube sweet potatoes, drizzle with 1 Tbsp olive oil, season with salt and pepper and layer in a parchment paper covered baking pan.
- Bake in a preheated oven, at 400F until soft, about 30 min. Let cool.
- Rinse quinoa and place in a small pot with 1/2 cup of water and salt.
- Once it starts boiling, lower the heat and let simmer for 10-12 min. Let cool and stir with a fork.
- In a large bowl, whisk olive oil, vinegar, honey, mustard, salt and pepper to make the salad dressing.
- Fold in Brussels sprouts, quinoa, sweet potatoes and walnuts and stir gently to blend.
- Top with blue cheese and serve.
NOTES
We can substitute the blue cheese with feta or any other cheese we like.
Ω μπράβο, πολύ ενδιαφέρουσα σαλάτα! Από τις πιο ιδιαίτερες που έχω δει και μάλιστα το ίδιο θέμα έχω κι εγώ, τα λαχανάκια αυτά δεν τα συμπαθώ ενώ αγαπώ πολύ το κανονικό, γνωστό σε μας μεγάλο λάχανο. Πολύ ωραία ευκαιρία λοιπόν να τα ξαναδοκιμάσω μιας και όλα τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας μου είναι ιδιαίτερα αγαπητά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔοκίμασε τα σχεδόν ωμά όπως τα έκανα και σίγουρα θα αλλάξεις γνώμη. Ευχαριστώ <3
Διαγραφή