Κέικ Κουμ Κουατ / Kumquat Cake



For English, scroll down

Τι κάνεις όταν σου έρχεται δωράκι ένα δέμα με μπόλικα κουμκουάτ; Εκτός από να τρως αρκετά με το που τα πήρες εννοώ; Αμέσως αρχίζεις να σκέφτεσαι πως θα τα αξιοποιήσεις. Η πρώτη σκέψη είναι μαρμελάδα. Και φυσικά ξεκίνησα να φτιάξω μαρμελάδα με συνταγή της Μικρής κουζίνας
όπως πάντα. Όπως λοιπόν τα έβραζα για να ξεπικρίσουν σκέφτηκα να κάνω και ένα κέικ. Κράτησα λοιπόν κάποια για το κέικ και νομίζω ότι έκανα πολύ καλά. Κατα γενική ομολογία ήταν από τα πιο ζουμερά και αρωματικά κέικ που έχω φτιάξει. Η επικάλυψη δε με τη μαρμελάδα κουμκουάτ ήταν η καλύτερη ιδέα. Όχι ότι δεν του ταιριάζει και επικάλυψη σοκολάτας από πάνω. Φυσικά και ταιριάζει απόλυτα, το έχω κάνει και αυτό 😉


Κέικ Κουμ Κουατ

Print Friendly and PDF
Ζουμερό, αρωματικό κέικ κουμ κουάτ, σκεπασμένο με μαρμελάδα κουμκουάτ, μια υπέροχη πρόταση για κέικ.
Συστατικά:
  • 300 γρ κουμ κουατ
  • 3 αυγά
  • 250 γρ ζάχαρη
  • 260 γρ αλεύρι
  • 3 κ.γλ baking powder
  • 80 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 100 γρ γιαούρτι
  • 4 κ.σ. μαρμελάδα κουμ κουατ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1. Βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι με νερό για 10 λεπτά λεπτά τα κουμκουάτ, τα σουρώνουμε και τα βράζουμε για 2-3 λεπτά και τα σουρώνουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες 2 φορές. Τα βάζουμε σε κρύο νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  2. Κόβουμε κατά μήκος ένα-ένα και με μαχαίρι απομακρύνουμε κουκούτσια και ίνες. Βάζουμε τα καθαρισμένα κουμκουάτ στο μούλτι και τα λιώνουμε.
  3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder. Σε ένα μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα.
  4. Προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά με τον πολτό από τα κουμ κουάτ. Προσθέτουμε το βούτυρο, το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά. 
  5. Βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα που ανοίγει, στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί και βουτυρωμένη.
  6. Ψήνουμε στους 180β στον αέρα για 40-45 λεπτά.  Δοκιμάζουμε αν είναι έτοιμο βάζοντας μια οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή σημαίνει ότι είναι εντάξει. 
  7. Μόλις το βγάλουμε απλώνουμε μια κουταλιά από τη μαρμελάδα. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και το καλύπτουμε με την υπόλοιπη μαρμελάδα.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Ο πολτός που έβγαλα από τα 300 γρ κουμ κουάτ ήταν περίπου 150 γρ. και ήταν εντάξει. Με περισσότερο ίσως να έχει άλλη υφή και άλλη γεύση, για μένα τόσο είναι αρκετό.

 
What to do when you are given a bunch of kumquats? Other than devouring a great number of them from the moment of reception, that is...The first thought that comes to mind is jam. And I did make marmalade with a recipe from Μικρή Κουζίνα, as I always do. In the process of preparing them for the marmalade, I thought I would also bake a cake. So I kept some for the cake and I think it was a good decision.
The general verdict was that this was one of the most moist and fragrant cakes I've ever made.
The kumquat jam topping was the best match, not to rule out a chocolate frosting which is also great, I've tried that as well 😏


Kumquat Cake

Print Friendly and PDF
A moist and fragrant kumquat cake topped with  kumquat marmalade
INGREDIENTS:

  • 10 oz kumquat
  • 3 eggs
  • 8 1/3 oz sugar
  • 8 2/3 oz flour
  • 3 tsps baking powder
  • 2 2/3 oz butter, melted
  • 3 1/3 oz yogurt
  • 4 Tbsps kumquat jam
INSTRUCTIONS:
  1. Boil kumquat in a pot with water for 10 min, strain, boil for 2-3 min longer, strain. Repeat procedure twice. Place kumquat in cold water to cool.
  2. Slice each kumquat lengthwise and remove pips and pith. Transfer to food processor and process.
  3. Sift flour and baking powder. In a bowl, beat eggs with a mixer, add sugar and continue beating.
  4. Slowly blend in flour and kumquat pulp. Add butter, yogurt and blend well.
  5. Turn mixture into a greased, parchment paper lined spring form pan.
  6. Bake for 40-45 min, at 350F, on convection setting. Test readiness with a toothpick. If it comes out clean, the cake is ready.
  7. Once it's out of the oven, top it with a Tbsp of kumquat jam. Let it cool and top with remaining jam.

NOTES
The 10 oz kumquat yield approximately 5 oz pulp, which was just fine. More pulp would alter both its texture and taste. According to me, this was enough.

4 σχόλια:

  1. Έχοντας φτιάξει φέτος 2 φορές μαρμελάδα με κουμ κουάτ (οικιακής παραγωγής) μπορώ άνετα να φανταστώ το άρωμα που έχει αυτό το κέικ, Μαρία μου.
    Καλή εβδομάδα εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Πηνελόπη μου. Νομίζω ότι η μαρμελάδα κουμ κουάτ είναι από τις πιο νόστιμες και αρωματικές μαρμελάδες.

      Διαγραφή
  2. Φουλ στο άρωμα! Εγώ θα την έκανα την υπερβολή και θα πρόσθετα και λίγη μαύρη σοκολάτα είτε μέσα στο κέικ ή λιωμένη πάνω από τη μαρμελάδα. Αγαπώ κάθε τι με κουμ κουάτ και έχω ήδη ερωτευτεί αυτό το κέικ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με επικάλυψη σοκολάτας το έχω κάνει αλλά δε σκέφτηκα να βάλω και μαρμελάδα και σοκολάτα μαζί. Ωραία ιδέα, σε ευχαριστώ Έφη μου!

      Διαγραφή