Πένες με κολοκύθα και τυρί/Winter Squash And Cheese Penne



For English, scroll down

Έστω και αργά σας ευχόμαστε καλή χρονιά, με υγεία και ευτυχία σε εσάς και όσους αγαπάτε.
Το πρώτο φαγητό του χρόνου για το blog μας έχει ζυμαρικά. Αλήθεια περιμένατε τίποτα άλλο από τους μακαρονοφάγους;😜 Το έχουμε ξαναπεί, αγαπάμε τα ζυμαρικά και αυτό το φαγητό έχει ότι χρειάζεται για να είναι νόστιμο, εύκολο και γρήγορο. Το μόνο χρονοβόρο είναι το κόψιμο και ψήσιμο της κολοκύθας αλλά δεν αξίζει λίγη παραπάνω κούραση γι αυτή τη νοστιμιά;


Πένες με κολοκύθα και τυρί

Print Friendly and PDF
Τα αγαπημένα μας ζυμαρικά με τυρί ενώνονται με κολοκύθα ψητή και γίνονται ένα νοστιμότατο  φαγητό για όλες τις ώρες.
Μερίδες:8-10

Συστατικά:

  • 900-1000 γρ κολοκύθα καθαρισμένη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 500 γρ πένες, κοφτό μακαρόνι ή άλλο ζυμαρικό
  • 600 ml γάλα
  • 4 κ.σ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1/2 κ.γλ πάπρικα καπνιστή
  • 100 γρ γκούντα τριμμένο
  • 100 γρ γραβιέρα τριμμένη
  • 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί
  • αλάτι-πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1. Κόβουμε την κολοκύθα σε μεσαίου μεγέθους κύβους (περίπου 3 εκ), προσθέτουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά. 
  2. Απλώνουμε την κολοκύθα σε μια στρώση, σε ένα ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 β για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά. Μόλις ψηθεί την αλατίζουμε.
  3. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σωτάρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Εν τω μεταξύ βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
  5. Για να μη λερώνουμε και πολλά κατσαρολικά, ανακατεύουμε στην κατσαρόλα που βράσαμε τα ζυμαρικά,  το κρύο γάλα με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το αλεύρι μέχρι να διαλυθεί το αλεύρι. Το βάζουμε στο μάτι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει μια μέτρια πηχτή κρέμα. Προσθέτουμε την καπνιστή πάπρικα και ανακατεύουμε.
  6. Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, τα κρεμμύδια την κολοκύθα και τα τυριά, πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Τα απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί.
  7. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο ψωμί και ψήνουμε στους 200 β για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα το ψωμί.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Μπορούμε να βάλουμε διαφορετικά τυριά αλλά θα πρέπει να είναι τυριά που λιώνουν για πιο νόστιμο αποτέλεσμα. Δοκιμάστε να βάλετε και λίγο μετσοβόνε ή άλλο καπνιστό τυρί, το έχω κάνει και μας άρεσε πολύ.


Αν χρειάζεται προσθέτουμε αλάτι στο φαγητό μας,  ανάλογα με τα τυριά που έχουμε βάλει.



Even though we're running more than a week late, we would like to wish you and your loved ones a very Happy New Year, lots of Health and Happiness.
Our first post for the new year is with pasta. What else could you expect from a family of pasta lovers?😜 As we've mentioned before, we love pasta and this dish has all necessary ingredients to be both delicious, fast and easy.
The only time-consuming part is peeling, cutting and roasting the squash but it's all worth it!



Winter Squash And Cheese Penne





Pasta and cheese combined with roasted winter squash turn into a delicious meal.
Yield:8-10 portions
INGREDIENTS:

    Print Friendly and PDF
  • 2 lbs winter squash, peeled
  • 4 Tbsps olive oil
  • 1 onion,sliced
  • 1 lb penne, elbow or any other pasta
  • 20 oz milk
  • 4 Tbsps A.P. flour
  • 1 Tbsp butter
  • 1/2 tsp smoked paprika 
  • 3 1/3 oz gouda cheese, grated
  • 3 1/3 oz gruyere, grated
  • 1 slice day old bread, crumbled
  • salt and pepper, to taste
INSTRUCTIONS:
  1. Cut squash in medium sized cubes (about 3 cm), add 2 Tbsps olive oil and stir well to cover cubes.
  2. Spread squash on a parchment paper lined pan and roast in a preheated oven, at 400F, until just soft. Season with salt.
  3. In a frying pan, sauté onions in remaining olive oil.
  4. In the meantime, prepare pasta according to package directions. Strain, run under cold water and let cool.
  5. In order to minimize the nr of pots used, turn milk, 1 tsp salt and the flour into the pot used to boil pasta and stir well until flour is diluted. Place on an element, on a medium high setting and add butter. Stir well until it becomes a cream. Add smoked paprika and stir well.
  6. Add pasta, cheeses, onion, squash and pepper and stir to blend. Place in greased baking pan.
  7. Sprinkle with crumbled bread and bake at 400F, for 20 min or until bread turns golden brown.

NOTES
We can use various cheeses for a tastier result, provided that they melt well.

Depending on the cheeses used, we may add more salt.


6 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά! Με υγεία και έμπνευση! Ποιος δεν αγαπάει τα ζυμαρικά? Η κολοκύθα με την νόστιμη κρεμώδη σάλτσα θα ταιριάζει υπέροχα σε αυτά, είναι ένα χειμωνιάτικο μακαρονοφαγητό με τα όλα του θεωρώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Έφη μου με υγεία και ευτυχία! Η κολοκύθα πράγματι ταιριάζει υπέροχα.

      Διαγραφή
  2. Όπως λέει και το Παράξενο Πιρούνι: ποιος δεν αγαπάει τα ζυμαρικά...
    Δείχνουν απολαυστικά μ' αυτήν την κρούστα ψωμιού και τυριών!
    Καλή και άκρως Γευστική Χρονιά εύχομαι και στις δύο σας κυρίες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Πηνελόπη μου, υγεία και χαρά σε σένα και την οικογένεια σου. Αυτή η κρούστα ψωμιού έχει γίνει αγαπημένη μας προσθήκη στα ζυμαρικά.

      Διαγραφή
  3. Εχει μακαρόνια? Μας αρέσει!!! Τέλος.
    Η κολοκύθα του δίνει ωραία γευση. Συμφωνώ, με λιγο μετσοβόνε γίνεται ακομα πιο τέλειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνούμε απολύτως όλοι οι μακαρονοφάγοι Μάριον :)
      Κολοκύθα και μετσοβόνε ο τέλειος συνδυασμός!

      Διαγραφή