For English, scroll down
Τι να πω τώρα (που να μην το έχω ξαναπεί δηλαδή 😊) Πάντα αυτό τον καιρό το πρόγραμμα πάει περίπατο, φέτος λίγο παραπάνω με διάφορα θέματα και φτάσαμε αρχές Δεκέμβρη να βάζουμε ανάρτηση νηστίσιμο φαγητό και να μην έχουμε αρχίσει τα γιορτινά!
Δεν πειράζει, το φαγητό μας σήμερα έτσι κι αλλιώς είναι ένα από τα πιο παραδοσιακά ελληνικά πιάτα και με τα κρεμμυδάκια στιφάδου νομίζω πως ανεβαίνει ένα επίπεδο σε νοστιμιά. Αν δε νηστεύετε δε και προσθέσετε λίγα κομματάκια λούντζας ή καπνιστού μπέικον νομίζω θα το απογειώσετε το φαγητό.
Γίγαντες Στιφάδο
Ένα παραδοσιακό Ελληνικό φαγητό, βελτιωμένο σε γεύση με την προσθήκη κρεμμυδιών.
Μερίδες:6-8
Συστατικά:
- 500 γρ φασόλια γίγαντες
- 600 γρ κρεμμυδάκια για στιφάδο καθαρισμένα*
- 4-5 κ. σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκ σκόρδο κομμένο σε φετάκια
- 1 κ. σ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλ. κόκκινο κρασί
- 2 κ.σ. πετιμέζι
- 1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 φύλλο δάφνης
- 4-5 μπαχάρια
- 1/2 κ.γλ. καπνιστή πάπρικα
- αλάτι-πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
- Βάζουμε τους γίγαντες να μουλιάζουν σε μπόλικο νερό για 12 ώρες τουλάχιστον να φουσκώσουν. Τους σουρώνουμε και τους βάζουμε να βράσουν μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν χωρίς να λιώσουν. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα φασόλια μέσα μέχρι να φτιάξουμε τη σάλτσα.
- Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το λάδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε.
- Σβήνουμε με το κρασί και λίγο πριν εξατμιστεί εντελώς προσθέτουμε το πετιμέζι.
- Τα αφήνουμε να σωταριστούν όλα μαζί για 2 λεπτά και προσθέτουμε τον πελτέ, το ψιλοκομμένο ντοματακι και 3 φλιτζάνια νερό.
- Προσθέτουμε τη δάφνη, τα μπαχάρια, την πάπρικα και αλατοπίπερο και βράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά.
- Σουρώνουμε τα φασόλια και τα απλώνουμε σε ένα ταψί. Ρίχνουμε τη σάλτσα, το μαϊντανό και ανακατεύουμε ελαφρά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε παραπάνω νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος
- Ψήνουμε στους 200β για 1-1 1/2 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
*Ένα φανταστικό τιπ για να καθαρίζουμε πολύ εύκολα τα μικρά κρεμμυδάκια που το είχα δει πριν χρόνια στις Συνταγές της Καρδιάς. Βράζουμε για 4-5 λεπτά τα κρεμμύδια χωρίς να τα καθαρίσουμε, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Με ένα μαχαιράκι αφαιρούμε το ένα άκρο, όχι αυτό με την ουρίτσα, το άλλο. Πιέζουμε ελαφρά το κρεμμυδάκι κρατώντας το από το άκοπο μέρος και βγαίνει ολόκληρο και καθαρισμένο.
It seems like every year, around this time, our posting schedule is out the window, maybe a bit further away this time, since it's already December and no festive posts have been made!
It's ok anyway, our post today is a traditional Greek dish, improved in taste with the addition of onions.
I think it would even reach another level with the addition of some smoked bacon.
Lima Beans With Pearl Onions
A traditional Greek dish, improved in taste with the addition of onions.
Yield:6-8 portions
INGREDIENTS:
- 1lb 2oz large lima beans
- 20 oz pearl onions, peeled*
- 4-5 Tbsps olive oil
- 1 onion, finely chopped
- 2 garlic cloves, thinly sliced
- 1 Tbsp tomato paste
- 1/2 cup red wine
- 2 Tbsps grape molasses
- 1 can crushed tomatoes
- 2 Tbsps parsley, finely chopped
- 1 bay leaf
- 4-5 allspice
- 1/2 tsp smoked paprika
- salt and pepper, to taste
INSTRUCTIONS:
- Soak lima beans in plenty of water overnight, or for at least 12 hours. Strain and place in a pot of water to boil until they start to soften. Turn off the heat and leave beans in pot, while you're preparing the sauce.
- In a separate pot, sauté chopped onion in oil. Add garlic and onions and stir well.
- Add wine and before it evaporates add grape molasses.
- Let everything simmer for 2 min, then add tomato paste, crushed tomatoes and 3 cups of water.
- Add bay leaf, allspice, paprika, salt and pepper and let sauce simmer for 10 min.
- Strain beans and transfer to a baking pan. Top with sauce and parsley and stir lightly. Add more water during baking, if necessary.
- Bake at 400F, for 1-1 1/2 hours, until beans are soft and saucy.
NOTES
*Here's an amazing tip on how to peel onions easier, that I saw years ago in Συνταγές της Καρδιάς.
Boil onions (peel on) for 4-5 min, strain and let cool. Using a knife, cut off the top of each onion, then press the bottom part and the onion will slide out.
Boil onions (peel on) for 4-5 min, strain and let cool. Using a knife, cut off the top of each onion, then press the bottom part and the onion will slide out.
Φαίνεται φανταστικό! Με τα υλικά που έχει φαντάζομαι τι πλούσια που θα είναι η γεύση του. Καλό μήνα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι πράγματι πεντανόστιμο! Καλό μήνα Εύη μου :)
ΔιαγραφήΜε μπόλικη φέτα είναι ο,τι πρεπει!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ φετούλα το καλύτερο συνοδευτικό Αριάδνη μου!
Διαγραφή