Σε εμάς εδώ όμως επειδή οι γίγαντες στο φούρνο είναι ένα από τα αγαπημένα μας φαγητά η αναφορά και μόνο ότι θα μπορούσε αυτό το φαγητό να γίνει και με κάποιο διαφορετικό τρόπο έφερνε αντιρρήσεις και διαμαρτυρίες.
Όλα αυτά άλλαξαν με την πρώτη δοκιμή. Συνεχίζουν λοιπόν οι γίγαντες να είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά με όποιο τρόπο και να τα μαγειρέψουμε.
Γίγαντες με σπανάκι
Οι αγαπημένοι μας γίγαντες στο φούρνο αλλά με σπανάκι και μυρωδικά
Συστατικά:
- 500 γρ. γίγαντες
- 400 γρ σπανάκι καθαρισμένο και καλά πλυμένο, χοντροκομμένο
- 2 πράσα (το άσπρο μέρος) κομμένο σε λεπτές ροδέλες
- 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
- 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 καρότα κομμένα σε λεπτά μπαστουνάκια
- 1 κονσέρβα ντοματάκι ψιλοκομμένο (400 γρ)
- 1 κ.σ. πελτές ντομάτας
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- αλάτι-πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
- Μουλιάζουμε από το βράδυ τους γίγαντες σε μπόλικο νερό.
- Το πρωί τα σουρώνουμε και τα βάζουμε να βράσουν σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν αλλά χωρίς να λιώσουν. Εμένα μου πήρε μια ώρα περίπου.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια με το μισό λάδι για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το σπανάκι. Μόλις μαλακώσει σβήνουμε το μάτι.
- Σοτάρουμε στο υπόλοιπο λάδι το ξερό κρεμμύδι και το σκορδο, ρίχνουμε τον πελτέ, τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τα καρότα και 1 λίτρο νερό. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 10 λεπτά.
- Σουρώνουμε τους γίγαντες, τους απλώνουμε σε ένα ταψί, προσθέτουμε το σπανάκι, τον άνηθο, το μαιντανό και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Ανακατεύουμε ελαφρά.
- Ψήνουμε το φαγητό στους 200β για μια ώρα τουλάχιστον ή όσο χρειαστεί μέχρι να μείνει το φαγητό με μια ωραία σάλτσα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Στο σπίτι μας αν δεν έχει ζουμί το φαγητό δεν μένουν ευχαριστημένοι οι "πελάτες" γι αυτό και πάντα φροντίζω να έχει μπόλικο υγρό. Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε τη σάλτσα πιο πηχτή.
Στο σπίτι μας αν δεν έχει ζουμί το φαγητό δεν μένουν ευχαριστημένοι οι "πελάτες" γι αυτό και πάντα φροντίζω να έχει μπόλικο υγρό. Αν θέλετε μπορείτε να κάνετε τη σάλτσα πιο πηχτή.
It's only been a little while since this dish has been added to our "favourites" list. That is not because it is not tasty, on the contrary, lima beans are both very tasty and nutritious.
Since we really love lima beans, even the idea of making them slightly different than what we are used to sparked quite a few objections and protests.
Thankfully, everything changed after the first time they tried them, so lima beans continue to be among our favourite dishes, irrespective of the way they are cooked.
Lima Beans With Spinach
These are our favourite baked lima beans, with spinach and herbs.
INGREDIENTS:
- 1 lb 1 oz lima beans
- 13 1/3 oz spinach, well rinsed and coarsely chopped
- 2 leeks (the white part), sliced in thin coins
- 3-4 green onions, sliced in coins
- 1 onion, finely chopped
- 2 garlic cloves
- 1 Tbsps dill, finely chopped
- 2 Tbsps parsley, finely chopped
- 2 carrots, sliced in sticks
- 1 can (13 1/3 oz) finely crushed tomatoes
- 1 Tbsp tomato paste
- 1/2 cup olive oil
- salt and pepper, to taste
INSTRUCTIONS:
- Soak lima beans in plenty of water, overnight.
- Strain in the morning, turn into large pot with a lot of water and boil until tender, yet not mushy. Mine took about an hour.
- In a deep frying pan, sauté green onions and leeks in half of the oil, for 4-5 min, until soft. Lower temperature and add spinach. Once it withers, turn element off.
- Sauté onion and garlic in remaining oil, add tomato paste, crushed tomatoes, carrot sticks and 1 lt of water. Season with salt and pepper and boil for 10 min.
- Strain lima beans, turn into baking pan, add spinach, dill, parsley and top with sauce. Stir lightly.
- Bake at 400F, for at least 1 hour, or until sauce thickens.
NOTES
If necessary, add some hot water during baking.
My family members prefer juicy dishes, therefore I make sure there is always enough liquid. You could make a thicker sauce.
Οι γίγαντες μας αρέσουν σε κάθε παραλλαγή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυνήθως τους μαγειρεύω στην κατσαρόλα, με σάλτσα ντομάτας και μυρωδικά και είναι φανταστικοί.
Ωραία η προσθήκη σπανακιού, κάνει το φαγητό ακόμα πιο θρεπτικό!
Σε φιλώ
Να είσαι καλά Ερμιόνη μου! Κι εμείς ευτυχώς τρώμε τους γίγαντες όπως και να είναι μαγειρεμένοι.
ΔιαγραφήΚι εμένα μου αρέσουν οι γίγαντες. Οπως και να είναι. Οι υπόλοιποι στο σπίτι διαφωνούν..χαχα..
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω το σπανάκι & το πράσο συνδυάζονται τέλεια.
Υπέροχο φαγάκι!!
φιλιά πολλά
Ήταν πολύ νόστιμοι Μαρία μου. Και το σπανάκι και το πράσο τους πηγαίνουν πολύ.
ΔιαγραφήΩραίος συνδυασμός!!!!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ πολύ. Είναι νοστιμότατο φαγητό.
Διαγραφήαγαπημενο φαγητο τα φασολια φουρνου!!! σε ολους τους συνδυασμους!! να σαι καλα μου θυμησες τη μανα μου που τους τρωει ετσι . εγω δν ειναι κ φαν του σπανακιου ;)
ΑπάντησηΔιαγραφή