For English, scroll down
Κρέμα λεμονιού έχω κάνει και ξανακάνει. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκεφτεί να τη γράψω εδώ. Αλλά τώρα που έφτιαξα και πορτοκάλι σκέφτηκα να γράψω και τις δυο να υπάρχουν.
Είναι τόσο χρήσιμες αυτές οι κρέμες στα γλυκά μας. Μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε σε scones, σε τάρτες, σε τούρτες, κρέπες και αλλού. Εγώ έφτιαξα ένα angel cake με τα ασπράδια που μου έμειναν και το άλειψα με την κρέμα πορτοκαλιού. Ήταν νοστιμότατο.
Κρέμα Λεμόνι ή Πορτοκάλι
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κρέμα σε scones, σε τάρτες, σε τούρτες, κρέπες και αλλού.
Μερίδες:1 βάζο των 450ml
Συστατικά:
για την κρέμα λεμονιού
- 2 αυγά και δυο κρόκους (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 165 γρ ζάχαρη
- 80 γρ βούτυρο
- χυμό από δυο λεμόνια (110 ml περίπου)
- ξύσμα από δυο λεμόνια
- 2 αυγά και δυο κρόκους (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 100 γρ ζάχαρη
- 80 γρ βούτυρο
- χυμό από ένα πορτοκάλι (120 ml περίπου)
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
ίδιες και για τις δυο κρέμες
ίδιες και για τις δυο κρέμες
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα αυγά, τους κρόκους και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με το σύρμα να γίνουν κρέμα.
- Βάζουμε το κατσαρολάκι στο μάτι σε χαμηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το χυμό, το ξύσμα και το βούτυρο.
- Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει. Βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες. Δεν πρέπει να πήξει πολύ, όσο κρυώνει πήζει έτσι κι αλλιώς.
- Περνάμε την κρέμα από ένα σουρωτήρι και τη βάζουμε σε αποστειρωμένο βάζο.
- Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με διαφανή μεμβράνη μέχρι να κρυώσει για να μην ξεραθεί.
- Μόλις κρυώσει βγάζουμε τη μεμβράνη κλείνουμε το βάζο και το βάζουμε στο ψυγείο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Διατηρούμε την κρέμα στο ψυγείο για 2 εβδομάδες περίπου.
Μη σας τρομάζουν τα ολόκληρα αυγά. Αν η κρέμα γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία δεν παθαίνουν τίποτα τα ασπράδια.
Για να αποστειρώσω τα βάζα, τα βάζω πλυμένα στο φούρνο, στον αέρα, στους 150β για 15 λεπτά.
Η αρχική συνταγή είναι από εδώ
Μη σας τρομάζουν τα ολόκληρα αυγά. Αν η κρέμα γίνει σε χαμηλή θερμοκρασία δεν παθαίνουν τίποτα τα ασπράδια.
Για να αποστειρώσω τα βάζα, τα βάζω πλυμένα στο φούρνο, στον αέρα, στους 150β για 15 λεπτά.
Η αρχική συνταγή είναι από εδώ
Once again, I ended up with a lot of oranges. Although I have repeatedly mentioned in the past that I really love summer fruit, I just couldn't pass the opportunity of preserving the sweet fragrance of citrus fruit.
I have made lemon curd several times, I just never posted it. Since I made orange curd though, I decided to post them both.
Both of these curds come very handy. We can serve them with scones, in tarts, tortes, crepes, etc.
I made an angel cake with the leftover egg whites and topped it with the orange curd. It was delicious!
Lemon Or Orange Curd
We can serve the curd with scones, in tarts, cakes, crepes etc.
Yield: 1 15 oz jar
INGREDIENTS:
- for the lemon curd
- 2 eggs and 2 egg yolks, at room temperature
- 5 1/2 oz sugar
- 2 2/3 oz butter
- the juice of two lemons ( 3 2/3 oz approximately)
- rind of two lemons
- for the orange curd
- 2 eggs and 2 egg yolks, at room temperature
- 3 1/3 oz sugar
- 2 2/3 oz butter
- the juice of one orange (4 oz approximately)
- rind of one orange
INSTRUCTIONS:
the same for both kinds of curd
the same for both kinds of curd
- In a small pot, stir eggs, egg yolks and sugar. Whisk until creamy.
- Place pot on stove element, on low temperature, then add juice, rind and butter.
- Continue stirring until it starts to thicken. Once it starts bubbling, remove from element.
- Pass curd through a sieve and transfer to sterilized jar.
- Cover with plastic wrap, making sure it touches the curd, until it reaches room temperature, to prevent it from hardening.
- Once it reaches room temperature, remove wrap, seal jar and refrigerate.
NOTES
Curd can be kept in the fridge for approximately 2 weeks.
When curd is prepared over low heat, egg whites will not form strands.
Sterilize jars by washing them and leaving them in a 300F oven, for 15 min.
Original recipe is from here.
When curd is prepared over low heat, egg whites will not form strands.
Sterilize jars by washing them and leaving them in a 300F oven, for 15 min.
Original recipe is from here.
Αυτές οι κρέμες είναι εξαιρετικά εύχρηστες και έχουν το χάρισμα να αναβαθμίζουν γευστικά οτιδήποτε στο οποίο προστίθενται!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιπρόσθετα, είναι τόσο νόστιμες που τρώγονται υπέροχα με το κουταλάκι!
Αχ Ερμιόνη μου, αυτό είναι το κακό. Ότι τρώγονται με το κουταλάκι, χιχι!
ΔιαγραφήΤι όμορφη κρέμα! Αυτού του είδους οι κρέμες είναι πολύ μυρωδάτες και μπορείς να τις προσθέσεις σε πάρα πολλά πράγματα! Φιλιά πολλά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΈτσι είναι Κατερίνα μου. Πάντα χρήσιμες αυτές οι κρεμούλες.
ΔιαγραφήΑπλά υπέροχες!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδιαίτερα την κρέμα λεμονιού την λατρεύω. Πορτοκαλιού δεν εχω κάνει αλλά είναι πολυ ωραία ιδέα. Και μπαίνουν παντού...
Το χρώμα τους δε φανταστικό
Και οι φωτογραφίες σου Μαρία ωραιότατες ;)
Φιλιά
Ευχαριστώ Μάριον. Να πω την αλήθεια έχω μια προτίμηση στην κρέμα λεμονιού ;)
Διαγραφή