Στρούντελ με κολοκύθια/Zucchini Strudel

 

For English, scroll down
 
Ναι...ναι ...ξέρω. Φθινόπωρο, δροσιά, φρέσκα φθινοπωρινά λαχανικά, κολοκύθες που έχουν την τιμητική τους! Πειράζει όμως που εμείς ακόμα εδώ δεν μπορούμε να αποχωριστούμε έτσι εύκολα ένα από τα πιο αγαπημένα μας καλοκαιρινά λαχανικά το κολοκύθι; Και πειράζει που θα αργήσουμε ακόμα πιο πολύ να το αποχωριστούμε; Οχι...δεν πειράζει 😜
Έφτιαξα λοιπόν ένα πολύ εύκολο και νοστιμότατο ρολό με κολοκύθια. Όποιος το έφαγε ενθουσιάστηκε και δε γινόταν να μη σας το δείξω. Στο κάτω κάτω μπήκε τόσο απότομα το Φθινόπωρο που κάποιοι από εμάς έχουμε ακόμη το Καλοκαίρι στην καρδιά μας. ( Όχι εγώ, άλλος κόσμος, χιχι )


Στρουντελ με κολοκυθάκια

Print Friendly and PDF
Πολύ εύκολο, νόστιμο ορεκτικό για κάθε τραπέζι!
Μερίδες: 8-10
Συστατικά:
  • 500 γρ. κολοκύθια
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. κατίκι
  • 150 γρ. ανθότυρο
  • 70 γρ σαλάμι αέρος
  • 2 κ.σ. αλεύρι καλαμποκιού
  • 3 χωριάτικα φύλλα
  • 1/4 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι-πιπέρι
  • 3 φέτες τυρί για τοστ (ότι έχουμε, εγώ είχα γκούντα)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ:
  1. Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια και τα τρίβουμε στην χοντρή πλευρά του τρίφτη. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι, τα αλατίζουμε ελαφρά, τα στύβουμε λίγο με τα χέρια μας και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τα κολοκύθια και το σκόρδο και τα αφήνουμε να ψηθούν για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν και να πιουν τα υγρά τους.
  3. Ανοίγω τα φύλλα, στρώνω το πρώτο και το αλείφω με μια δυο κουταλιές κατίκι. Βάζω το δεύτερο φύλλο επάνω στο άλλο και το αλείφω κι αυτό με κατίκι. Τοποθετούμε από πάνω το τρίτο φύλλο.
  4. Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα κολοκύθια, προσθέτουμε το σαλάμι αέρος κομμένο σε κομματάκια, το υπόλοιπο κατίκι και το ανθότυρο. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε τη ρίγανη και το αλεύρι καλαμποκιού. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και απλώνουμε τη γέμιση στα φύλλα χωρίς να φτάσουμε μέχρι την άκρη των φύλλων.
  5. Κλείνουμε τα δύο πλάγια των φύλλων προς τα μέσα ώστε να μη βγει η γέμιση και τυλίγουμε τα φύλλα σε ρολό.
  6. Αλείφουμε με λίγο λάδι το ρολό. Κόβουμε σε φέτες 1,5-2 εκ. το τυρί και τις στρώνουμε επάνω στο ρολό.
  7. Στρώνουμε το ρολό σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικο χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200β για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει. 
  8. Αφήνουμε το ρολό να κρυώσει ελαφρά πριν το κόψουμε.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Προσέχουμε το αλάτι, το σαλάμι αέρος είναι  αρκετά πικάντικο και δίνει ένταση στο μείγμα μας.

Το έχω ξαναφτιάξει με 150 γρ τυρί μαλακό Άνδρου και 100 γρ. κεφαλοτύρι και ήταν το ίδιο νόστιμο. Σε αυτή την περίπτωση αλείφω τα φύλλα με λίγο ελαιόλαδο. Αφαίρεσα τις 2 κουταλιές καλαμποκάλευρο μόνο κατά τα άλλα το έφτιαξα όπως και παραπάνω.



Oh yes, I know...It is fall, there are fall vegetables and pumpkins popping up everywhere! Are we wrong to still want to hold on to zucchini, one of our most favourite summer veggies?
I made a very easy and delicious zucchini strudel. Everyone who tried it loved it, so I just had to share this recipe. Fall arrived so quickly anyway, some of us still maintain summer in our heart (Not me, everyone else, he he)


Zucchini Strudel

Print Friendly and PDF
A very easy and tasty appetizer !
Yield: 8-10 servings
INGREDIENTS:

  • 1 lb 2 oz zucchini
  • 1 onion, finely chopped
  • 1 garlic clove, minced
  • 2 Tbsps. olive oil
  • 6 2/3 oz katiki cheese (Greek style cream cheese)
  • 5 oz ricotta cheese
  • 2 1/3 oz salami
  • 2 Tbsps cornmeal
  • 6 phyllo sheets
  • 1/4 tsp oregano
  • salt and pepper, to taste
  • 3 slices gouda cheese (approximately 3 oz.)
INSTRUCTIONS:
  1. Rinse zucchini and grate on the coarse side of a grater. Turn into a colander, season with salt and squeeze out excess water. Set aside.
  2. In a large frying pan, heat oil and sauté onion. Add grated zucchini and garlic and let cook for about 10 min. or until all liquid is evaporated.
  3. On a work surface, spread first phyllo sheet and brush with olive oil. Spread second sheet over first and spread with cream cheese. Repeat process with remaining three phyllo sheets, cover with fourth.
  4. In a bowl, combine zucchini mixture, chopped salami, remaining cream cheese and ricotta. Season with salt,  pepper and oregano, blend in cornmeal. Stir well and turn mixture onto phyllo, keeping it away from the sides.
  5. Fold two phyllo sides towards the mixture, then roll phyllo to seal the mixture inside.
  6. Brush strudel with oil. Cut gouda in 1/2 inch wide strips and top strudel.
  7. Place strudel on parchment paper covered baking sheet. Bake in a preheated oven, at 400F, for 25-30 min, or until golden.
  8. Allow strudel to cool prior to cutting.

NOTES
We need to be careful with the salt quantity, salami is quite salty.

We could also use other kinds of cheese. In that case, omit cornmeal and just brush phyllo with olive oil. Proceed as above.

14 σχόλια:

  1. τελειο το στρουντελ!! συμφωνω οσο υπαρχει ακομα κολοκυθακι, δεν ειναι χειμωνας!εξαιρετικες και οι φωτογραφιες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστούμε Πηνελόπη! Δύσκολα τα αποχωρίζομαι τα κολοκύθια το χειμώνα. Είναι από τα πιο αγαπημένα μου λαχανικά.

      Διαγραφή
  2. Τι ωραία νοστιμιά! Ωραία υλικά που συνδυάζονται άψογα και παρατείνουν το καλοκαίρι στο πιάτο μας!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Ερμιόνη μου! Φιλιά πολλά!

      Διαγραφή
  3. Πάρα πολύ ωραίο είναι. Οι γεύσεις δένουν μεταξύ τους και το σαλάμι όπως ξαναείπα του παει.
    Να το ξαναφτιάξεις ;)

    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ φιλενάδα! Λες να το φτιάξω σύντομα ;)

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραία υλικά να αρχίσω από το άλλειμα των φύλλων με το κατίκι Δομοκού και να τελειώσω με τα κολοκύθια που λατρεύω και εγώ!!
    Ευχαριστούμε για την συνταγή Μαρία!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μάχη!! Ελπίζω να το φτιάξεις και να σας αρέσει!

      Διαγραφή
  5. Mmmm ωραια ιδεα!

    Τo νέο μου blog...
    https://dinamighty.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό Μαρία μου πολύ μου αρέσει και σύντομα θα δοκιμαστεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ Κατερίνα μου! Ελπίζω να σου αρέσει.

      Διαγραφή
  7. Μαρία πολύ λαχταριστό το στρούντελ σου, το κατίκι και το ανθότυρο τέλειος συνδυασμός!!
    Φιλιά πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Μαρία μου, ο συνδυασμός είναι εκπληκτικός. Φιλάκια!

      Διαγραφή